

Περίπου 6 δισεκατομμύρια τόνοι θαλασσινής άμμου ανασύρονται κάθε χρόνο σε μια καταχρηστική πρακτική που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι μη βιώσιμη και προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στη θαλάσσια ζωή.
Ως φυσικός πόρος, η άμμος έρχεται δεύτερη σε κατανάλωση μετά το νερό σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως η αφαίρεσή της, κυρίως για την κατασκευαστική βιομηχανία, δεν υπόκειται σε διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο. Πέρυσι, ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση με ψήφισμά του για πιο βιώσιμες αμμοληψίες.
Τώρα, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) λανσάρει την πλατφόρμα Marine Sand Watch, η οποία υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της ελβετικής κυβέρνησης και παρακολουθεί τις εργασίες βυθοκόρησης σε όλο τον κόσμο.
«Η ποσότητα άμμου που αφαιρούμε από το περιβάλλον είναι σημαντική και έχει μεγάλες επιπτώσεις» δήλωσε ο Πασκάλ Πεντούτσι του UNEP σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters.
Δείχνοντας στην οθόνη την εικόνα μιας βυθοκόρου την οποία περιέγραψε ως «γιγάντια ηλεκτρική σκούπα», ο Πεντούτσι δήλωσε ότι τα σκάφη αυτά «ουσιαστικά αποστειρώνουν τον βυθό των θαλασσών αφαιρώντας άμμο και συνθλίβοντας τους μικροοργανισμούς με τους οποίους τρέφονται τα ψάρια».
Σε κάποιες περιπτώσεις αφαιρείται όλη η άμμος μέχρι το υποκείμενο πέτρωμα, κάτι που σημαίνει ότι «η ζωή μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ».
Αν και οι 6 δισεκατομμύρια τόνοι που αφαιρούνται ανά έτος είναι λιγότεροι από την ποσότητα άμμου που μεταφέρουν τα ποτάμια στη θάλασσα κάθε χρόνο, σε ορισμένες περιοχές οι αμμοληψίες υπερβαίνουν τον φυσικό ρυθμό αναπλήρωσης, επισημαίνει η έκθεση.
Οι περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τις αμμοληψίες, σύμφωνα με το UNEP, είναι η Νότια Σινική Θάλασσα, η Βόρεια Θάλασσα και η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, δήλωσε ο Αρνό Βάντερ Βέλπεν, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Σχετικά Νέα
Ινδία: Δεκάδες νεκροί από επίθεση ενόπλων σε τουρίστες στο ινδικό Κασμίρ
Τουλάχιστον 24 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε τουρίστες στο ινδικό Κασμίρ, δήλωσε ένας ανώτερος.
-
Το «δεξί χέρι» του Τραμπ ταξιδεύει στην Ρωσία για τέταρτη φορά για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία
Επιστρέφει στην Ρωσία για νέες διπλωματικές επαφές ο Στιβ Γουίτκοφ, στενός συνεργάτης του Αμερικανού.
Πάπας Φραγκίσκος: Ένα τελευταίο «ευχαριστώ» και ένα αποχαιρετιστήριο νεύμα
«Σας ευχαριστώ που με φέρατε πίσω στην πλατεία» του Αγίου Πέτρου: Αυτά τα λόγια.
Τουλάχιστον 24 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε ομάδα τουριστών στο ινδικό Κασμίρ
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον.