Οι αμφιβολίες για τα επιτόκια έριξαν τη Wall Street

Υποχώρησαν την Τρίτη οι δείκτες της Wall Street, αν και μετρίασαν κάπως στο τέλος τις απώλειες τους, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν πόσο κοντά είναι η Federal Reserve στη χαλάρωση της πολιτικής της μετά τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης του 2022-2023 που οδήγησε τα επιτόκια της να σκαρφαλώσουν κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης.

Τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Institute for Supply Management (ISM) για την πορεία της μεταποίησης δημιούργησαν αμφιβολίες για το αν η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει τελικά φέτος τις τρεις μειώσεις των επιτοκίων που έδειξε ότι περιμένει στις προβλέψεις που ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα.

Οι ομιλίες δύο στελεχών της Fed σήμερα δεν έριξαν περισσότερο φως στις προθέσεις της τράπεζας, καθώς και οι δύο άφησαν ανοιχτή την πόρτα σε μειώσεις, αλλά μόνο εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνει προς τον στόχο της τράπεζας.

Σε ομιλία της σήμερα η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Cleveland, Loretta Mester δήλωσε ότι συνεχίζει να πιστεύει πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων της φέτος, αν και σημείωσε ότι θα πρέπει να δει τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι μια τέτοια κίνηση είναι δυνατή.

Απο την πλευρά της η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of San Francisco, Mary Daly ανέφερε πως τρεις μειώσεις των επιτοκίων φέτος είναι μια “λογική” προσδοκία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Fed είναι έτοιμη να κάνει λιγότερα αν ο πληθωρισμός παραμείνει σταθερός ή περισσότερα αν δει ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται ή ο πληθωρισμός υποχωρεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Οι αγορές δίνουν πιθανότητα περίπου 57% η Fed να κόψει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, ενώ περιμένουν άλλες δύο μειώσεις μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CMEGroup.

Στο μεταξύ, οι αποδόσεις στα ομόλογα σκαρφαλώνουν σε υψηλά πολλών μηνών ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης επιφυλακτικότητας για τα σχέδια της Fed: η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ ενισχύθηκε νωρίτερα στο 4,405% το υψηλότερο από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ στο διετές ενισχύθηκε μέχρι το υψηλό δύο εβδομάδων του 4,733% για να περάσει σε πτωτική τροχιά στη συνέχεια.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 396,61 μονάδες ή -1,00% και έκλεισε στις 39.170,24 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 37,96 μονάδες ή -0,72% στις 5.205,81 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq στο μεταξύ διόλισθησε 156,38 μονάδες ή -0,95% στις 16.240,45 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα