Οι αμερικανικοί κανόνες βάζουν «φωτιά» στα κρυπτονομίσματα

Η νέα κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα κληθεί να αναλάβει να διαχειριστεί μια μάχη η οποία καλά καλά δεν έχει αρχίσει και αφορά τους κανόνες της τελευταίας στιγμής που προωθήθηκαν και ανακλήθηκαν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ για το bitcoin – κανόνες, οι οποίοι αφορούν την υποχρέωση των ομίλων παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να καταγράφουν την ταυτότητα όσων κατέχουν κρυπτογραφημένα νομίσματα. Τα μέτρα αποσκοπούν στην παρεμπόδιση χρήσης τού εν λόγω νομίσματος και άλλων συναφών για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότησή τους. Εάν, τώρα, αυτά τα μέτρα λάβουν την αναγκαία έγκριση, τότε θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι αξίες των ψηφιακών κρυπτογραφημένων νομισμάτων, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, που αναφέρει το Bloomberg. Η κίνηση Τραμπ για τους νέους κανόνες, οι οποίοι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικτύου Πάταξης Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN) των Ηνωμένων Πολιτειών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μεγάλους επενδυτικούς ομίλους αμοιβαίων κεφαλαίων και επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως οι Fidelity Investments και Union Square Ventures αντιστοίχως, αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας και οι χρηματιστηριακές εταιρείες που ασχολούνται με ψηφιακά νομίσματα όπως οι Winklevoss, Blockchain Association και Coinbase.

Μετά την ήττα Τραμπ, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να εκδώσει τους κανόνες στα μέσα Δεκεμβρίου, αφήνοντας μικρά περιθώρια διαβούλευσης και για τη βιασύνη του επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας. Και αυτό επικρίθηκε και έκανε έναν επενδυτικό οίκο κρυπτογραφημένων νομισμάτων να απειλήσει με αγωγή το αμερικανικό δημόσιο. Ως αποτέλεσμα, ανακλήθηκε η εφαρμογή τους, μεταθέτοντάς τη στους ώμους της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν και ειδικότερα στην υπουργό Οικονομικών και πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Το πότε, πάντως, θα ληφθεί η απόφαση δεν έχει γίνει γνωστό. Οι κανόνες που καταρτίστηκαν επί Τραμπ ουσιαστικά είναι μια ευθύγραμμη απειλή έναντι του βασικού και πιο ισχυρού χαρακτηριστικού του bitcoin και των ομοίων του: του ότι μπορεί να γίνει αποστολή χρημάτων χωρίς να τίθεται υπό την εποπτεία της κυβέρνησης ή άλλων Αρχών. Οι χρήστες των κρυπτογραφημένων νομισμάτων, των οποίων τα ψηφιακά πορτοφόλια αναγνωρίζονται μόνο μέσω κωδικών, τώρα θα έχουν καταχωρισμένη την πραγματική τους ταυτότητα σε γνώση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εάν η υπουργός Οικονομικών προχωρήσει με τους κανόνες, οι πολέμιοί τους υποστηρίζουν ότι ορισμένες υπηρεσίες/συναλλαγές σε ψηφιακό νόμισμα θα ακριβύνουν, ενώ ορισμένες χρήσεις του θα εξαφανιστούν. Εάν, πάλι, προτιμήσει να τους αναστείλει, τότε υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι ανησυχούν μήπως οι εγκληματίες θα είναι ελεύθεροι να παρακάμψουν το σύστημα εποπτείας και επιτήρησης των ΗΠΑ και να αποκρύψουν χρήματα ή να χρηματοδοτήσουν την τρομοκρατία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Κατά τον Μάθιου Μάλεϊ, διευθυντή του τμήματος στρατηγικής αγοράς στη Μiller Tabak, μία έγκριση των κανονισμών θα αποδυναμώσει την τιμή των ψηφιακών νομισμάτων – εκείνος πιστεύει πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η αξία του bitcoin θα εξακολουθήσει να αυξάνεται. Στις χθεσινές πρωινές συναλλαγές, το ψηφιακό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση στις 39.670 δολάρια, όταν πριν από λίγες εβδομάδες είχε προσωρινά ξεπεράσει τις 50.000 δολάρια. «Το bitcoin είναι πολύ επικίνδυνο και πολύ ασταθές και θα συνεχίσει να είναι έτσι. Εάν προσθέσετε κάτι υπό τη μορφή ενός νέου κανονισμού, τότε θα είναι πολύ πιο ευάλωτο σε μία διορθωτική κίνηση της αγοράς», υπογράμμισε ο Μάθιου Μάλεϊ. Αυτό που προβλέπεται στους επίμαχους κανόνες είναι οι τράπεζες και οι πλατφόρμες συναλλαγών σε κρυπτογραφημένα νομίσματα, όπως είναι τα συναφή χρηματιστήρια, να υποβάλουν αναφορά στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που πελάτης μεταφέρει ψηφιακά νομίσματα τουλάχιστον 10.000 δολαρίων σε πορτοφόλι εκτός ψηφιακού χρηματιστηρίου. Αυτού του είδους τα εικονικά πορτοφόλια μπορούν να βρίσκονται εκτός σύνδεσης και δύσκολα εντοπίζονται. Οι τράπεζες τώρα στέλνουν τέτοιες αναφορές βάσει κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος), όταν οι πελάτες κάνουν ανάληψη 10.000 δολαρίων σε μετρητά. Επιπλέον, προβλέπεται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι πλατφόρμες συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων να τηρούν αρχείο κάθε φορά που πελάτες στέλνουν κρυπτογραφημένα νομίσματα αξίας 3.000 δολαρίων σε πορτοφόλι εκτός ψηφιακού χρηματιστηρίου. Τέλος, στο αρχείο πρέπει να καταγράφεται η ταυτότητα του αντισυμβαλλομένου, γεγονός το οποίο θα ήταν ακριβό και μερικές φορές αδύνατο να επαληθευθεί, όπως επισημαίνουν οι θιασώτες του bitcoin.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα