Οι αλλαγές στη χρήση πλαστικού χρήματος με το βλέμμα στο αφορολόγητο

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες αλλαγές στους όρους χρήσης πλαστικού χρήματος, σε συνδυασμό με τις πιθανότητες μεταβολής του επιπέδου του αφορολόγητου.

Ειδικότερα εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού δαπανών με χρήση πλαστικού χρήματος ή ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής για τις δαπάνες μισθωτών συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών, με σκοπό το χτίσιμο του αφορολόγητου, το επίπεδο του οποίου στην πράξη τίθεται σε αμφισβήτηση.

Έτσι, σε περίπτωση που τελικά δεν θα πρέπει να γίνει κάποια μείωση του αφορολόγητου για το 2020,  τα ποσοστά για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ανάλογα με το εισόδημα παραμένουν τα σημερινά.

Συγκεκριμένα:

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 10%
Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, 15%.
Για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω, 20%.

Η ανωτέρω κλίμακα εφαρμόζεται προοδευτικά, έτσι ώστε ο συντελεστής του επόμενου κλιμακίου να υπολογίζεται μόνον στο υπερβάλλον ποσό του εισοδήματος.

Αντίθετα, αν το ΥΠΟΙΚ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την διατήρηση του αφορολόγητου στα 8.636 έως και 9.500 ευρώ, κόντρα στις προεκλογικές διαβεβαιώσεις, τα ποσοστά αυτά των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα οδηγούν στην κατοχύρωση ενός χαμηλότερους αφορολόγητου της τάξης των 6.500 – 7.000 ευρώ.

Η διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα θα απαιτεί την συγκέντρωση πολύ μεγαλύτερου από το ελάχιστο όριο αποδείξεων (εξετάζεται ακόμη και το διπλάσιο) ώστε παράλληλα να καταπολεμείται και η φοροδιαφυγή.

Αν πάλι διαπιστωθεί ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να παραμείνει χωρίς παρεμβάσεις το αφορολόγητο στα σημερινά επίπεδα, θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα ελάχιστα όρια αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Το δεύτερο άμεσο μέτρο είναι η μείωση του ορίου συναλλαγών για αγορές σε μετρητά από τα 500 ευρώ στα 300 ή τα 200 ευρώ. Για κάθε ποσό μεγαλύτερο σε πληρωμή ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν ηλεκτρονικά δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή e- banking.

Το τρίτο μέτρο είναι μια εκστρατεία να υπάρξει χρήση όλων όσων υποχρεούνται POS και παράλληλα η δημιουργία ή ύπαρξη και λειτουργία ενός επαγγελματικού λογαριασμού όπου οι καταχωρούμενες εισροές θα είναι ευδιάκριτο από τις τράπεζες ότι αφορούν αγορά κάποιας υπηρεσίας ή κάποιου αγαθού. Οι έλεγχοι είχαν ξεκινήσει από πέρσι για το θέμα αλλά ατόνισαν από τις αρχές του χρόνου λόγω της προεκλογικής περιόδου καθώς η σύλληψη ενός επαγγελματία χωρίς POS ή με POS, το οποίο δεν λειτουργεί έφερνε πρόστιμα ως 5000 ευρώ ενώ η μη ύπαρξη επαγγελματικού λογαριασμού είχε πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Παράλληλα θα ξεκινήσει και μια διαβούλευση με τις τράπεζες ώστε να μειώσουν κάπως τις προμήθειες που χρεώνουν για ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτρέποντας ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις από το δέχονται ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή, το μέτρο της υποχρεωτικής καταβολής του ενοικίου μέσω τραπέζης είναι ένα ακόμη από τα μέτρα που θεωρείται ότι περιορίσουν τις συναλλαγές σε μετρητά και παράλληλα την φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα. Η υποχρέωση θα είναι η κατάθεση σε τράπεζα κάθε μήνα του ποσού που αναγράφεται ως μίσθωμα στο ηλεκτρονικό συμβόλαιο. Μαζί με ο περιορισμό της φοροδιαφυγής το μέτρο θα απαλλάξει και τους ιδιοκτήτες από το να πρέπει να κάνουν αγωγή εξώσεως στο ενοικιαστή τους αν δεν θέλουν να φορολογηθούν για ενοίκια που δεν τους καταβλήθηκαν.

Σχετικά Νέα