Οι αγορές ομολόγων χαιρετίζουν τη γαλλογερμανική πρόταση -Κάτω από το 2% η απόδοση του 10ετούς

Σημαντική αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού της ευρωπαϊκής περιφέρειας φέρνει η κοινή πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για τη σύσταση ενός ταμείου ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ που θα προσφέρει επιχορηγήσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Εντυπωσιακή η πτώση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, συμπαρασύροντας και τις αποδόσεις ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλκών τίτλων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου επέστρεψε και πάλι κάτω από το όριο του 2%, υποχωρώντας στο 1,88%.

Πέραν του ταμείου ανάκαμψης, Βερολίνο και Παρίσι πρότειναν να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται χρήματα από τις αγορές στο όνομα της Ε.Ε., σεβόμενη όμως τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Οι προτάσεις έδωσαν ώθηση στις τιμές των ιταλικών ομολόγων, που τον τελευταίο καιρό δέχονταν πιέσεις εξαιτίας των ανησυχιών για τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους και τη βιωσιμότητά του, εάν η Ρώμη αναγκαζόταν να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση των προσπαθειών στήριξης της οικονομίας.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο 1,602%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Απριλίου με το περιθώριο(spread) στις 213 μονάδες βάσης. Αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν μείωση του spread στις αποδόσεις μεταξύ γερμανικών και ιταλικών ομολόγων ακόμη και κάτω από τις 180 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του ισπανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε έως και 9 μονάδες βάσης, στο 0,715%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου υποχώρησε 12 μονάδες βάσης, στο 0,78%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα