Οφίρ Ακούνις: Θυμηθείτε τις ασυγχώρητες ενέργειες του καθαρού κακού των Ναζί

Είμαστε εδώ σήμερα για να θυμόμαστε. Θυμηθείτε τις ασυγχώρητες ενέργειες του καθαρού κακού των Ναζί. Και θυμηθείτε την υπέροχη κληρονομιά και τον αντίκτυπο της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης», δήλωσε σε ομιλία του ο υπουργός Καινοτομίας, Επιστημών και Τεχνολογίας του Ισραήλ Οφίρ Ακούνις στην πορεία μνήμης για τα 80 Χρόνια από τον εκτοπισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Άουσβιτς.

Ο κ. Ακούνις συνέχισε προσθέτοντας: «Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζετε ήδη, αλλά η οικογένειά μου είναι από τη μεγάλη κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Επομένως, για μένα, η προσωπική πορεία σήμερα εδώ με όλους εσάς ως υπουργό της ισραηλινής κυβέρνησης, είναι ένας μεγάλος θρίαμβος».

Τέλος ο υπουργός Καινοτομίας, Επιστημών και Τεχνολογίας του Ισραήλ καταλήγει τονίζοντας ότι «Αυτή είναι μια νίκη των οικογενειών, των κοινοτήτων και ολόκληρου του έθνους. Το δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ είναι η απόδειξη της νίκης μας.Στη μνήμη τους, η θέληση θα σηκωθεί και θα φωνάξει δυνατά»

Ολόκληρη η ομιλία του Οφίρ Ακούνις

«Ακριβώς ογδόντα χρόνια έχουν περάσει από τη φοβερή μέρα που οι ναζί διάβολοι έστειλαν τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στον θάνατο στο Άουσβιτς.

Εν ψυχρώ, χωρίς έλεος, απέλασαν άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ολόκληρες οικογένειες, σβήνοντας ολόκληρες γειτονιές και εβραϊκές κοινότητες.

Είμαστε εδώ σήμερα για να θυμόμαστε. Θυμηθείτε τις ασυγχώρητες ενέργειες του καθαρού κακού των Ναζί. Και θυμηθείτε την υπέροχη κληρονομιά και τον αντίκτυπο της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Όλοι εμείς, συγκεντρωμένοι εδώ, ως μέρος ενός έθνους βαδίζουμε μαζί στην Πορεία των Ζωντανών.
Το κάνουμε με το κεφάλι ψηλά,
με μεγάλη περηφάνια κρατώντας τη λευκή και γαλάζια σημαία με το αστέρι του Δαβίδ, με μια τεράστια αίσθηση μιας γιγάντιας νίκης.

Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ονομαζόταν επίσης – «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» όντας η μεγαλύτερη σεφαραδίτικη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη.

Αυτή η κοινότητα χρονολογείται από την απέλαση από την Ισπανία. Η πόλη έχει μεταμορφωθεί και για πρώτη φορά στην ιστορία της, είχε μια εβραϊκή πλειοψηφία.

Η δραστηριότητα του τοπικού λιμανιού σταματούσε  το Σάββατο  και στις εβραϊκές γιορτές, ακούγονταν εβραϊκές προσευχές και τραγούδια από κάθε γωνιά. Για αιώνες η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» έχει καθιερωθεί ως πνευματικό, πολιτιστικό, εμπορικό εβραϊκό κέντρο με τεράστιο αντίκτυπο στον Σεφαραδίτικο Εβραϊκό κόσμο.

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζετε ήδη, αλλά η οικογένειά μου είναι από τη μεγάλη κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Οι παππούδες μου από την πλευρά του πατέρα μου, ριζωμένοι εδώ για γενιές, έφυγαν από την πόλη στα δεκαεννιά σαράντα τέσσερα.

Επομένως, για μένα, η προσωπική πορεία σήμερα εδώ με όλους εσάς ως υπουργό της ισραηλινής κυβέρνησης, είναι ένας μεγάλος θρίαμβος.

Είναι η νίκη του πνεύματος και της υπέροχης εβραϊκής παράδοσης επί του ναζιστικού διαβόλου.

Αυτή είναι μια νίκη των οικογενειών, των κοινοτήτων και ολόκληρου του έθνους.

Το δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ είναι η απόδειξη της νίκης μας.

Στη μνήμη τους, η θέληση θα σηκωθεί και θα φωνάξει δυνατά»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα