Οδηγός για τον εορτασμό του Πάσχα – Οι απαγορεύσεις, οι συστάσεις και οι έλεγχοι

Το φετινό Πάσχα θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Αρνί θα ψήσουμε στον φούρνο μας και όχι στη σούβλα με γνωστούς και φίλους.

Τις μέρες μας θα τις περάσουμε στη μόνιμη κατοικία μας και όχι στο εξοχικό μας. Χρόνια πολλά στους δικούς μας ανθρώπους θα πούμε τηλεφωνικά, ή μέσω βιντεοκλήσης και όχι κατά τη διάρκεια επισκέψεων. Και οι πιστοί θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και θα προσευχηθούν από το σπίτι τους και όχι στις εκκλησίες.

Αυτές είναι κάποιες από τις θυσίες που καλούμαστε όλοι να κάνουμε για να μπορούμε να γιορτάσουμε το επόμενο Πάσχα με λαμπρότητα, όπως μόνο εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει αυστηρότερα ενόψει Πάσχα κάνοντας σαφές προς πάσα πλευρά πως το «Μένουμε Σπίτι» σημαίνει «Μένουμε Σπίτι και το Πάσχα». Στόχος της είναι αφενός να προστατευτούν τα χωριά και τα νησιά από όσους θελήσουν να το σκάσουν και να τα επισκεφτούν και αφετέρου να περάσουν με επιτυχία αυτό το crash test, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει ο έλεγχος για την διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό, ο οποίος και θα γίνει σε δύο φάσεις.

Αν μάλιστα αυτή την κρίσιμη εβδομάδα οι πολίτες πειθαρχήσουν στα μέτρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει μετά τις 10 Μαΐου να άρει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.

Τα περισσότερα μέτρα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ώστε να μην επιχειρήσεις κανείς να φύγει προς το χωριό του ακόμη και πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα, πιο αυστηρότερα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση – Εσχατη λύση το χειρόφρενο στα ΙΧ

Το πρώτο σενάριο που φαίνεται πώς εξετάζει η κυβέρνηση ξεκινά αμέσως μετά το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ το Μεγάλο Σάββατο στις 19:00. Τότε σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να απαγορευτεί η κυκλοφορία των Ι.Χ., των ταξί αλλά και τον Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με την απαγόρευση να διαρκεί έως και την Τρίτη του Πάσχα.

Το δεύτερο σενάριο αφορά και πάλι στην απαγόρευση κυκλοφορίας των Ι.Χ. αλλά από το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ το Μεγάλο Σάββατο, με την διαφορά ότι θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των ταξί και των ΜΜΜ και το μέτρο να ισχύσει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Την απόφαση για την λήψη κάποιων από τα παραπάνω μέτρα αυστηρής απαγόρευσης κίνησης, θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεκτιμώντας τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της Αττικής και τις τάσεις-προθέσεις των πολιτών που πληροφορούνται ή διαπιστώνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Ελληνικής Αστυνομίας. Όποια πρόταση και αν αποφασιστεί να υλοποιηθεί θα πρέπει να υπάρχουν και επεξηγήσεις των περιπτώσεων που εξαιρούνται από αυτή και μπορούν να μετακινηθούν.

Αναφορικά με το σενάριο περί απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και το Πάσχα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί ούτε να το διαψεύσει ούτε να το επαληθεύσει, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας «πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πως εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίσουμε ότι χρειάζεται. Σε ότι αφορά την μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια, ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού».

Σε ότι έχει να κάνει με τους φόβους για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την Αστυνομία, ο κ. Πέτσας είπε «Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο Κράτος, βασιζόμαστε στην πειθώ. Δεν μπορεί για τους λίγους παραβατικούς να την πληρώσουμε όλοι».

Σε ότι έχει να κάνει με τους φόβους για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την Αστυνομία, ο κ. Πέτσας είπε «Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο Κράτος, βασιζόμαστε στην πειθώ. Δεν μπορεί για τους λίγους παραβατικούς να την πληρώσουμε όλοι».

Ξεχνάμε φέτος το σούβλισμα

Φέτος δεν θα υπάρξουν ούτε υπαίθριες σούβλες, ούτε συναθροίσεις και ο οβελίας θα ψηθεί στον φούρνο. «Ούτε στους συγγενείς θα πάμε ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», όπως δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Συγκεκριμένα, το σούβλισμα του οβελία δεν επιτρέπεται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών ή υπαίθριους χώρους, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση οι γείτονες και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και ένοικοι διαμερισμάτων. Στην περίπτωση των μονοκατοικιών ή διαμερισμάτων που έχουν ταράτσα δική τους, ή μεγάλο μπαλκόνι με εγκατάσταση για ψησταριά, τότε το σούβλισμα επιτρέπεται, αλλά χωρίς καλεσμένους, μόνο για τα μέλη της οικογένειας που μένουν εκεί.

Η επιτήρηση περιοχών και γειτονιών της Αττικής θα γίνεται με εντατικές και συχνές περιπολίες για τον εντοπισμό μεγάλων συναθροίσεων σε αυλές, πυλωτές και ταράτσες. Στον εντοπισμό τέτοιων υπερβολικών καταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν DRONES και ελικόπτερα, που θα ειδοποιούν τις επίγειες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα κάνουν αρχικά συστάσεις με τηλεβόα ή ακόμη και δια ζώσης και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης θα βεβαιώνουν πρόστιμα ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα προβαίνουν και σε συλλήψεις.

Αυτά είναι τα αστυνομικά μπλόκα για τους εκδρομείς του Πάσχα

Όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα θα εντείνονται οι έλεγχοι της αστυνομίας με μπλόκα σε όλη την επικράτεια και κυρίως στην Αττική, προκειμένου να ανασχεθεί τυχόν κύμα εξόδου προς τα εξοχικά και της επαρχίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Mega, την Κυριακή, θα υπάρχουν μπλόκα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, που παραδοσιακά οδηγούν σε εξοχικά και χωριά.

Έτσι, αυξημένα αστυνομικά μπλόκα θα υπάρχουν στις οδούς:

Αθηνών-Λαμίας
Αθηνών-Κορίνθου
Αττική Οδός

Παράλληλα, αυστηρά μπλόκα θα υπάρχουν στη

Λεωφόρο Μαραθώνος,
Λεωφόρο Μεσογείων,
Λεωφόρο Μαρκοπούλου,
Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου,
Αθηνών-Σουνίου και
Λεωφόρο Πεντέλης

Την ίδια ώρα, αστυνομικά μπλόκα θα υπάρχουν και στις παρακαμπτήριες οδούς.

Όσοι πήγαν στην επαρχία για Πάσχα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Ο κύριος Τσιόδρας μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους ήδη μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία για την περίοδο του Πάσχα, εξηγώντας με κάθε τρόπο γιατί πρέπει να αποφευχθούν οι συναθροίσεις.

Τους κάλεσε όλους να επιτηρούν την υγεία τους, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και να αυτοαπομονώνονται με την εμφάνιση του παραμικρού συμπτώματος, τονίζοντας ότι «ακόμη κι ένας πονόλαιμος θα πρέπει να αναφέρεται».

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για προστασία των μονίμων κατοίκων, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα ήθελαν να χαλάσουν τις γιορτές μας» όσοι ταξίδεψαν. «Εγώ δεν θα ήθελα να είχα τέτοια ευθύνη πάνω μου, να μεταφέρω δηλαδή το ιό σε έναν επαρχιώτη ή σε έναν ηλικιωμένο». «Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί ο ιός αυτές τις μέρες και να δούμε τα αποτελέσματα 15 μέρες μετά από άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Τυχόν λοιπόν συναθροίσεις μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Αυτή είναι η ανησυχία μας. Ακόμη και με την ομιλία μπορεί να μεταδοθεί»

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Συγκεκριμένα, την Μεγάλη Τρίτη επιβλήθηκαν 124 πρόστιμα για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ενώ σε 48 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 381 παραβάσεις, ενώ σε 213 συνολικά περιπτώσεις αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για δύο μήνες.

Παράλληλα τη Μεγάλη Τρίτη επιβλήθηκαν 2.163 για άσκοπες μετακινήσεις. Από την έναρξη του μέτρου τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί 40.034 παραβάσεις σε όλη τη χώρα.

Κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη πως οι εκκλησίες της χώρας θα παραμείνουν κλειστές κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Μ.Εβδομάδα. Όπως είπε, «η Εκκλησία της Ελλάδος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνσεις προς τους πιστούς ενόψει της Μ. Εβδομάδας».

Στο πλαίσιο αυτό δε, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν την προτροπή της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι η ατομική προσευχή δεν περιλαμβάνεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης.

Κλειστά τα κοιμητήρια από Μ. Παρασκευή

Κλειστά θα είναι τα κοιμητήρια όλης της χώρας την Μεγάλη Παρασκευή, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας καια Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

Το ωράριο των σούπερ μάρκετ τη Μεγάλη Παρασκευή

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλία, την Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα τα οποία προβλέπεται να είναι ανοιχτά θα λειτουργήσουν μόνο για έξι ώρες και συγκεκριμένα, από τις 13:00 μέχρι τις 19:00.

Τις υπόλοιπες ημέρες θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης. Δηλαδή, θα παραμείνουν ανοικτά από τις 7:00 έως τις 21:00 ενώ το Μεγάλο Σάββατο το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 7:00 έως τις 20:00.‬

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα