Ο Ζελένσκι προσκαλεί τον Σι να επισκεφθεί την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε πρόσκληση στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί την Ουκρανία, ανέφερε την Τετάρτη το Associated Press.

«Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Σι δεν έχει μιλήσει με τον Ζελένσκι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η Κίνα δημοσίευσε σχέδιο 12 σημείων για «πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία» τον περασμένο μήνα.

Ο Σι συζήτησε τη σύγκρουση με τον «αγαπητό του φίλο», τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ βρισκόταν σε κρατική επίσκεψη στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, αν και οι συνομιλίες δεν έδειξαν πρόοδο για τον τρόπο τερματισμού του πολέμου.

Έκκληση για αποκλιμάκωση
Η πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει έκκληση για αποκλιμάκωση και ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορρίψει την πρόταση, δεδομένου ότι η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσηρίζουν ότι μια κατάπαυση του πυρός τώρα θα κλειδώσει τα ρωσικά εδαφικά κέρδη και θα δώσει στον στρατό του Πούτιν περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί.

Η Ουκρανία χαιρέτισε τη διπλωματική εμπλοκή της Κίνας, αλλά ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσέλθει σε ειρηνευτικό διάλογο μόνο αφού τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα