Ο ΥΠΕΞ Μάας στην Τεχεράνη για το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συναντήθηκε σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με τον οποίο πρόκειται να έχει συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία μπροστά στους δημοσιογράφους πριν συνεδριάσουν κεκλεισμένων των θυρών στο υπουργείο Εξωτερικών.

“Δεν θέλουμε να διαθέτει το Ιράν πυρηνικά όπλα”, δήλωσε ο Μάας σε δημοσιογράφους μετά την άφιξη του στη διάρκεια της νύκτας στην Τεχεράνη, τελευταίο σταθμό μιας τετραήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή που τον οδήγησε στο Ιράκ, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, είναι “κεφαλαιώδους σημασίας” για την Ευρώπη, για λόγους ασφαλείας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μάας, η Γερμανία και οι ευρωπαίοι εταίροι της “έχουν αναπτύξει τις μέγιστες προσπάθειες για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους” βάσει των όρων αυτή της συμφωνίας, η οποία απειλείται από τότε που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν μονομερώς απ’ αυτή τον Μάιο του 2018 και να αποκαταστήσουν μια δέσμη τιμωρητικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Μετά την αμερικανική αποχώρηση, η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, είναι τα μέρη που εξακολουθούν να συμμετέχουν στη συμφωνία αυτή.

Ο Μάας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  παραδέχθηκε πως τα οικονομικά οφέλη που η Τεχεράνη ήλπιζε να αποκομίσει από τη συμφωνία της Βιέννης είναι πλέον “δυσκολότερο να επιτευχθούν”, κάλεσε όμως το Ιράν να σεβαστεί πλήρως τη συμφωνία.

Είναι “προς το πολιτικό και στρατηγικό συμφέρον του Ιράν να συντηρήσει αυτή τη συμφωνία και να διατηρήσει τον διάλογο με την Ευρώπη”, δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ πριν από τη συνάντησή του με τον Ζαρίφ.

Σχετικά Νέα