

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απόψε τέσσερα διατάγματα τα οποία έχουν ως στόχο, σύμφωνα με έναν σύμβουλό του, την «αναγέννηση» της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, καθώς φιλοδοξεί να τετραπλασιάσει την παραγωγή μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που υποσχέθηκε «γρήγορες και ασφαλείς» διαδικασίες, θέλει κυρίως να μην ξεπερνά τους 18 μήνες η εξέταση ενός αιτήματος για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα. Σκοπεύει επίσης να μεταρρυθμίσει τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και να αυξήσει την εξόρυξη και τον εμπλουτισμό ουρανίου.
«Ήρθε ο καιρός των πυρηνικών» είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Οβάλ Γραφείο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ, που ήταν παρών στην υπογραφή των διαταγμάτων, είπε ότι το διακύβευμα είναι «να παραχθεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να κερδίσουμε τη μονομαχία της τεχνητής νοημοσύνης με την Κίνα».
«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε και να αναπτύξουμε πυρηνικούς αντιδραστήρες κατά την τρέχουσα θητεία» του προέδρου, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο του 2029, ανέφερε νωρίτερα ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, έχοντας 94 αντιδραστήρες εν λειτουργία. Ωστόσο, η ηλικία τους αυξάνεται, καθώς σήμερα φτάνει κατά μέσο όρο τα 42 χρόνια.
Λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως από την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και την πρόθεση ορισμένων χωρών να απανθρακοποιήσουν την οικονομία τους, η πυρηνική ενέργεια τραβά και πάλι το ενδιαφέρον, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Γαλλία, με 57 αντιδραστήρες, ανακοίνωσε το 2022 ένα νέο πρόγραμμα για την κατασκευή 6-14 καινούριων. Ο πρώτος αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος το 2038. Η Κίνα έχει επίσης 57 αντιδραστήρες εν λειτουργία και κατασκευάζει ήδη άλλους 27.
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη «εξαγωγός» πυρηνικών αντιδραστήρων, αφού κατασκευάζει αυτήν τη χρονική περίοδο συνολικά 26, εκ των οποίων μόνο οι 6 βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος.
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: Νέο ολονύχτιο μπαράζ ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο Κίεβο – Τουλάχιστον τρεις νεκροί
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, πόλης της δυτικής Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι στρατιωτικές.
Συρία: Αναδιάρθρωση του υπουργείου Εσωτερικών με στόχο την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών
Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν χθες Σάββατο την αναδιάρθρωση του υπουργείου Εσωτερικών με στόχο την.
Ισραήλ: Εκατοντάδες διαδήλωσαν υπέρ του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα
Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο, 24 Μαΐου, στο Τελ Αβίβ, ζητώντας τον τερματισμό του.
Βρετανία: Επανεθνικοποίηση της σιδηροδρομικής εταιρείας South Western Railway
H South Western Railway, σιδηροδρομική εταιρεία στη νοτιοδυτική Αγγλία, είναι η πρώτη που επιστρέφει.