Ο Τραμπ θα υποδεχθεί στις 9 Απριλίου στον Λευκό Οίκο τον Αιγύπτιο ομόλογό του αλ-Σίσι

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχθεί στις 9 Απριλίου τον Aιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι για να συζητήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «στον στρατιωτικό τομέα, τον οικονομικό τομέα και τον τομέα της αντιτρομοκρατίας», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν επίσης για τις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τον ρόλο στυλοβάτη της περιφερειακής σταθερότητας που διαδραματίζει από καιρό η Αίγυπτος», διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία.

Η Αίγυπτος είναι από παλιά στρατηγικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον. Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κάιρο ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Ο Τραμπ έχει υποδεχθεί ήδη τον Σίσι στον Λευκό Οίκο πριν από δύο χρόνια. Γυρνώντας τη σελίδα των επικρίσεων της κυβέρνησης Ομπάμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε τότε εγκωμιάσει τον ρόλο του Σίσι, ο οποίος ηγείται της Αιγύπτου με σιδηρά πυγμή.

«Θέλω όλοι να γνωρίζουν πως υποστηρίζουμε ξεκάθαρα τον πρόεδρο Σίσι, έκανε φανταστική δουλειά σ’ ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο», είχε δηλώσει.

Ο Λευκός Οίκος είχε χαιρετίσει ιδιαίτερα «τις θαρραλέες προσπάθειες» του Aιγύπτιου προέδρου «για να προωθήσει μια μετριοπαθή αντίληψη του ισλάμ».

Το 2013, ο πρώην αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων είχε καθαιρέσει τον προκάτοχό του, τον Μοχάμεντ Μόρσι, πριν εκλεγεί έναν χρόνο αργότερα στην προεδρία.

Σχετικά Νέα