

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι θα προτιμούσε να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου σε πιο «ήρεμη ατμόσφαιρα», μετά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στη χώρα του, προσθέτοντας πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα καλέσει ή όχι τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τον Μάιο, ενώ εξαπλωνόταν στις ΗΠΑ με τρομακτικό ρυθμό η πανδημία του κορονοϊού, ο Τραμπ ανέβαλε τη σύνοδο της G7, που ήλπιζε να διεξαχθεί τον Ιούνιο, για τον Σεπτέμβριο ή ακόμη αργότερα, ενώ σημείωσε πως σκόπευε να προσκαλέσει στη συνάντηση των Επτά και άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αυστραλίας, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδίας.
«Κλίνω πολύ περισσότερο στο να το κάνουμε κάποια στιγμή μετά τις εκλογές (…) Θα μπορούσαμε να κάνουμε [τη σύνοδο] μέσω τηλεδιάσκεψης ή διά ζώσης», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ, που βρίσκεται πίσω από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, εξήγησε πως αποφάσισε να αναβάλλει εκ νέου τη σύνοδο διότι έτσι θα υπάρχει «καλύτερη, πιο ήρεμη ατμόσφαιρα» για τις συνομιλίες της G7.
Δεν έδωσε πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ διευκρίνισε πως δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις.
Ερωτηθείς εάν θα καλέσει τον Πούτιν, ο Τραμπ απάντησε «δεν ξέρω, αλλά έχουμε προσκαλέσει διάφορους ανθρώπους στη συνάντηση. Ασφαλώς θα τον προσκαλούσα».
Σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους την 1η Ιουνίου οι Τραμπ και Πούτιν είχαν αναφερθεί στην «πρόοδο ως προς τη σύγκληση της G7», σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιήσει κατόπιν ο Λευκός Οίκος.
Στην G7 συμμετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Η Ρωσία αποβλήθηκε από την μέχρι τότε G8 το 2014, εξαιτίας της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.
Η Ισπανία υπόσχεται να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ το 2025
Για αμυντικές δαπάνες 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος έκανε λόγο ο Ισπανός.