Ο Τραμπ πέρασε 1,3 εκατ. δολ. από προεκλογικές χορηγίες στις επιχειρήσεις του

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποχρέωσε την ίδια του την προεκλογική καμπάνια να πληρώσει στον επιχειρηματικό του όμιλο 1,3 εκατ. δολάρια έναντι ενοικίων, φαγητού, παραχώρησης χώρων και για άλλα έξοδα, από την ημέρα που ανέλαβε το ύπατο ομοσπονδιακό αξίωμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση του Forbes επί τη βάσει εγγράφων της καμπάνιας.

Και μολονότι τρίτοι παράγοντες έχουν συνεισφέρει άνω των 50 εκατ. δολαρίων στην καμπάνια του, ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος νυν πρόεδρος δεν χορήγησε τον εαυτό του από δικά του χρήματα ούτε κατ’ ελάχιστον. Αποτέλεσμα; 1,3 εκατομμύρια έγιναν από χρήματα δωρητών χρήματα των επιχειρήσεων Τραμπ, δηλαδή πέρασαν ντε φάκτο στον προσωπικό του έλεγχο.

Τον Δεκέμβριο, το Forbes είχε αποκαλύψει τα πρώτα 1,1 εκατ. δολάρια τα οποία ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός είχε μεταφέρει από την καμπάνια του στην επιχείρησή του. Από τότε, η καμπάνια έχει καταθέσει νέες αποδείξεις εξόδων, σύμφωνα με τις οποίες έχει δαπανήσει άλλες 180.000 δολάρια προς επιχειρήσεις του ομίλου Τραμπ, μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες του 2018.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν έμοιαζε πιθανό όταν ο Τραμπ εισήλθε στον πολιτικό στίβο. «Δεν χρειάζομαι τα χρήματα κανενός», είχε αναφέρει ο μεγιστάνας, την ημέρα που ξεκίνησε τη μάχη για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, από το προσωπικό του «στρατηγείο» στον Trump Tower. «Χρησιμοποιώ τα δικά μου λεφτά. Δεν έχω ανάγκη τα λόμπι και τα μέλης τους. Δεν χρησιμοποιώ χορηγούς. Δεν με νοιάζει. Είμαι πραγματικά πλούσιος».

Αρχικά, ήταν συνεπείς στις διακηρύξεις του, δαπανώντας 50 εκατομμύρια από την προσωπική του περιουσία μεταξύ Απριλίου 2015 και Ιουνίου 2016. Ωστόσο, τον επόμενο μήνα, όταν και έλαβε επισήμως το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, το μοντέλο χρηματοδότησης της εκστρατείας του άλλαξε. Από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2016, τρίτοι χορηγοί τού χορήγησαν 234 εκατομμύρια, ενώ ο ίδιος δαπάνησε άλλα 16 εκατ. από την προσωπική του περιουσία.

Όταν κέρδισε την προεδρία της χώρας του, ο Τραμπ είχε την ευκαιρία να «επαναπατρίσει» ορισμένα χρήματα. Η καμπάνια του δαπάνησε 800.000 δολάρια προς την Trump Tower Commercial LLC, την εταιρεία συμμετοχών μέσω της οποίας ο Τραμπ εκμεταλλεύεται τον Trump Tower στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία έλαβε επιπλέον 225.000 σε ενοίκιο από την Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή (σ.σ. κεντρικό ομοσπονδιακό συντονιστικό όργανο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος), η οποία συντόνισε τις συγκεκριμένες δαπάνες με την καμπάνια Τραμπ. Αυτό σημαίνει ότι, από την ορκωμοσία του Τραμπ και εξής, η καμπάνια της επανεκλογής του έχει πληρώσει άνω του 1 εκατ. δολαρίων στην πλέον γνωστή επιχείρηση του μεγιστάνα.

Επιπλέον, η καμπάνια έχει πληρώσει 54.000 δολάρια στην Trump Plaza LLC, εταιρεία η οποία ελέγχει δύο κτήρια στη Νέα Υόρκη. Η αιτιολογία των συγκεκριμένων πληρωμών, οι οποίες καταχωρούνται ως «ενοίκιο», παραμένει ασαφής. Το Forbes παρακολούθησε μυστικά τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία για 14 ώρες μία ημέρα του Νοέμβρη, ωστόσο δεν κατάφερε να διαπιστώσει τι ακριβώς ενοικίαζε εκεί η καμπάνια Τραμπ. Πρόσωπο το οποίο εργαζόταν στην υποδοχή επίσης αδυνατούσε να καταλάβει περί τίνος επρόκειτο. «Εάν υπήρχε οποιουδήποτε είδους γραφείο ενοικιασμένο για ανάγκες της καμπάνιας ή για οτιδήποτε άλλο, θα το γνώριζα», είχε πει. Έξι κάτοικοι των κτηρίων δήλωσαν επίσης ότι δεν είχαν δει καμία δραστηριότητα της καμπάνιας εκεί. Εργαζόμενος στην καμπάνια το 2016, παρ’ όλα αυτά, έχει δηλώσει ότι ορισμένα μέλη της χρησιμοποιούσαν διαμέρισμα σε ένα από τα δύο κτήρια για να ξεκουράζονται, όταν βρίσκονταν στην πόλη.

Άλλο ζήτημα το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει επίσης είναι το τι ακριβώς ενοικιάζει εν όψει προεδρικών εκλογών του 2020 η καμπάνια από την Trump Restaurants LLC, η οποία έχει λάβει πληρωμές συνολικά 60.000 δολαρίων. Η Trump Restaurants LLC άλλη μία εταιρεία συμμετοχών η οποία συνδέεται με τον Trump Tower.

Εντός του κτηρίου υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν τι αφορούν οι πληρωμές. Κοντά στα εστιατόρια Trump Grill και Trump’s Ice Cream Parlor, υπάρχει περίπτερο από το οποίο οι τουρίστες μπορούν να αγοράσουν μπλουζάκια, καπέλα και άλλα αναμνηστικά της καμπάνιας.

Σε αφίσα κοντά στο stand όπου πραγματοποιούνται οι πωλήσεις, αναφέρεται: «Πληρώνεται από την Donald J. Trump for President, Inc» – επίσημο όνομα της επιτροπής της καμπάνιας του Τραμπ για τις εκλογές του 2020.

Ο όμιλος Trump δεν απάντησε σε σειρά ερωτήσεων, μεταξύ αυτών το εάν τα συγκεκριμένα περίπτερα αποτελούν τη βάση για την καταβολή των συγκεκριμένων πόρων και το πόσα τετραγωγικά μέτρα καταλαμβάνουν. Ρεπόρτερ του Forbes έκανε τη δική του αυτοψία και φαίνεται ότι το συγκεκριμένο stand καταλαμβάνει 5,57 τ.μ. Με μηνιαίες πληρωμές ύψους 3 χιλιάδων δολαρίων, τεκμαίρεται ότι η καμπάνια πληρώνει 600 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι (0,09 τ.μ.) ως ετήσιο ενοίκιο. Την ίδια στιγμή, κατ’ αντιστοιχία, η Gucci ενοικιάζει προνομιακό χώρο στη Fifth Avenue, για μόλις 440 ανά τετραγωνικό πόδι, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία διαθέτει το Forbes.

Ειδικοί του χώρου του real estate έχουν αντικρουόμενες απόψεις για το κατά πόσον η συγκεκριμένη τιμή είναι λογική. «Πρόκειται για ληστεία», είπε πρόσωπο με γνώση της αγοράς της Νέας Υόρκης, έχοντας κάνει αυτοψία στο σημείο του περιπτέρου. Δύο άλλοι ανέφεραν ότι πρόκειται για λογική συμφωνία, καθώς μικρότεροι χώροι ενοικιάζονται με μεγαλύτερα αντίτιμα ανά τετραγωνικό πόδι. Εκπρόσωπος της καμπάνιας του Τραμπ για το 2020 τόνισε ότι η τελευταία πληρώνει σε τιμές αγοράς.

Πρόκειται για ζήτημα – κλειδί, καθώς η ομοσπονδιακή νομοθεσία επιτρέπει σε υποψηφίους να πληρώνουν με χρήματα της καμπάνιας τους χρήματα σε επιχειρήσεις συμφερόντων τους μόνον εάν πληρώνουν τους τρέχοντες τόκους. Δεδομένης της διχογνωμίας για το εάν τα 3.000 δολάρια τον μήνα αποτελούν εύλογο ποσό, ωστόσο, δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξει κίνηση εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (FEC).

Σύμφωνα με τον Bradley Smith, Ρεπουμπλικανό ο οποίος υπηρέτησε στη FEC από το 2000 έως το 2005, πάντως, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο η Επιτροπή να ασχοληθεί με μικροαποκλίσεις όσον αφορά τέτοια ποσά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προς ώρας ο Τραμπ έχει το ελεύθερο να «μεταφέρει» δι’ αυτού του τρόπου χρήματα των υποστηρικτών του προς τις επιχειρήσεις του, χωρίς οχλήσεις.

capital.gr/forbes.com

Σχετικά Νέα