

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Κυριακή την πρόθεσή του να ονομάσει τον Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόουν, που είχε αποπεμφθεί το 2022 από αξίωμά του εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του, ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Λατινική Αμερική.
Ο κ. Τραμπ ανέφερε πως ο κ. Κλαβέρ-Καρόουν, που είχε υπηρετήσει στον Λευκό Οίκο κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο (2017-2021), θα χειριστεί ζητήματα όπως η μετανάστευση και η διακίνηση ναρκωτικών.
«Ο Μαουρίσιο γνωρίζει την περιοχή, και πώς να βάλει τα συμφέροντα της Αμερικής πρώτα», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος μέσω Truth Social, πληκτρολογώντας τη λέξη «πρώτα» με κεφαλαία για έμφαση, όπως συνηθίζει.
Ο κ. Κλαβέρ-Καρόουν είχε αποπεμφθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 από τον θώκο του προέδρου της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΔΤΑ), αφού έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως είχε σχέση με στέλεχος του προσωπικού της. Η ίδια έρευνα τόνιζε πως είχε δημιουργήσει εξαιρετικά τοξικό κλίμα στην τράπεζα. Ο ενδιαφερόμενος αρνήθηκε πως είχε σχέση με υφιστάμενή του κι έκανε λόγο για «αυθαίρετη» έρευνα με πολιτικό ελατήριο, που δεν ήταν άλλο από την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.
Ήταν ο πρώτος Αμερικανός που ανέλαβε τη θέση, με απόφαση του κ. Τραμπ. Παραδοσιακά, τον θώκο καταλάμβαναν πρόσωπα από τη Λατινική Αμερική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, προσπάθησε να αποσπάσει τον έλεγχο της τράπεζας από την Αργεντινή και τη Βραζιλία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Σχετικά Νέα
Ανοικτοί πολιτιστικοί χώροι και δράσεις από τον δήμο Αθηναίων τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Μια σειρά από δράσεις ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων για να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα.
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Η Μάργκοτ Φρίντλεντερ — επιζήσασα του ναζιστικού Ολοκαυτώματος και εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία.
ΝΑΤΟ: Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Βορειατλαντική Συμμαχία παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα, αφού συντάχθηκε με ένα κάλεσμα.
Φρ. Μερτς: Απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία – Υπέρ της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για ρωσικά εγκλήματα πολέμου
Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς απέρριψε την εισήγηση του προέδρου των ΗΠΑ για διεξαγωγή εκλογών.