

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι διεξήγαγαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, όπου συνεχίζει να εφαρμόζεται εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από την 27η Νοεμβρίου.
Στοχοποιήθηκαν «όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών» που «απειλούσαν το κράτος του Ισραήλ» και βρίσκονταν εκεί σε «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν έμμεσα η ισραηλινή κυβέρνηση και το λιβανικό σιιτικό κίνημα, ανέφεραν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.
Από την πλευρά του, το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για σειρά ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών σε διάφορες περιοχές του νότου, ιδίως λόφου στην Τζάμπαλ αρ Ριχάν, στην περιφέρεια Τζεζίν, σε «κοιλάδα» στην περιφέρεια Σαΐντα και διάφορες άλλες κοινότητες.
Την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, η Χεζμπολά, σύμμαχή της, άνοιξε δεύτερο μέτωπο, αρχίζοντας να εκτοξεύει ρουκέτες και να εξαπολύει drones στον βορρά.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη την 27η Νοεμβρίου έβαλε τέλος σε πάνω από έναν χρόνο εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων δυο μηνών ανοικτού πολέμου. Όμως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν συχνά αεροπορικά πλήγματα στη λιβανική επικράτεια κι οι δυο πλευρές δεν έχουν πάψει να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις των όρων της ανακωχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ο Τραμπ δεν θα μεταβεί στην Τουρκία για τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να ταξιδέψει στην Τουρκία για να.
Εσθονία: Το Ταλίν ανέφερε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Οι εσθονικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σήμερα ότι ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο.
Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα τηλεφώνησε στον Πούτιν και του ζήτησε να ταξιδέψει στην Τουρκία
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Ρώσο.
Ρωσία: Ο Πούτιν αποφάσισε τη σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη – Δεν πηγαίνει στην Τουρκία ο Τραμπ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη την αντιπροσωπεία της Ρωσίας για τις απευθείας.