Ο στρατάρχης Χάφταρ στην Αθήνα – Ελληνικό “βέτο” στον ορίζοντα

Με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar), συναντάται σήμερα Παρασκευή στη μία μετά το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ βρίσκεται από αργά χθες βράδυ στην Αθήνα, σε μία αιφνιδιαστική επίθεση μεγάλου ειδικού βάρους.

Νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, ο Χαλίφα Χάφταρ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, κατέθεσε στον Χαλίφα Χαφτάρ κατά τη συνάντησή του στο υπουργείο Εξωτερικών, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, τη θέση της Ελλάδας για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

«Αν και δεν θα βρισκόμασταν στο Βερολίνο, καλέσαμε τον στρατηγό να διεκδικήσει κατάπαυση του πυρός και ακύρωση του απαράδεκτου μνημονίου», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Δένδιας έστρεψε εμμέσως τα πυρά του κατά της Γερμανίας, καλώντας την να παίξει τον ρόλο του θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών αξιών.

«Περιμένουμε από τη Γερμανία, αφού η Ελλάδα θα είναι απούσα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, να είναι ο θεματοφύλακας των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λιβύη», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ιδιωτική συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ ελέγχουν περίπου το 80% της επικράτειας της Λιβύης και τα συμφέροντά τους βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτά της Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας η οποία στηρίζεται με νύχια και με δόντια από τον Ερντογάν.

Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί με τον Χάφταρ και είχαν ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την επίλυση του λιβυκού έχοντας βρει κοινό σημείο επαφής.

Ο Χάφταρ σημειωτέον ότι είχε εκφράσει την απορία γιατί δεν προσεκλήθη και η Ελλάδα στην πρωτοβουλία του Βερολίνου.

Ελληνικό “βέτο” στην ΕΕ

Την ώρα που ο Χάφταρ βρισκόταν καθ οδόν προς την Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυε προς κάθε ενδιαφερόμενο μέρος ότι είναι έτοιμος να φέρει στο προσκήνιο ακόμα και την κίνηση του βέτο, σε οποιαδήποτε λύση για το ζήτημα της Λιβύης έλθει προς έγκριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δε δηλώνεται ρητά ότι τα μνημόνια ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη είναι νομικά άκυρα. Παράλληλα, σήμερα θα επικοινωνήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για να συζητήσουν για τις εξελίξεις, τη στιγμή που τονίζει ότι κακώς η Αθήνα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη, από τη στιγμή που αποτελεί περιφερειακή δύναμη σταθερότητας.

“Θέλω να είμαι τελείως σαφής και αυτό το έχω μεταφέρει και στους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “μνημονίων”. Να το πω πολύ απλά. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών. Καμία περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων “μνημονίων”, ειδικά του “μνημονίου” διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ικανοποίηση Μέρκελ για την εκεχειρία

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την πρόθεση που επέδειξε ο στρατιωτικός διοικητής Χαλίφα Χάφταρ να δεσμευτεί στην εκεχειρία στη Λιβύη και είπε ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή πρέπει να επιχειρηθεί να επιβληθεί εκ νέου το εμπάργκο όπλων.

“Είναι έναν καλό μήνυμα που δηλώνει πρόθυμος να διατηρήσει την εκεχειρία” επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

“Στη διάσκεψη της Λιβύης πρέπει πάνω απ’ όλα να δούμε ότι το εμπάργκο όπλων εφαρμόζεται ξανά, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δυστυχώς δεν τηρείται” σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Η στάση της Γαλλίας

Αν και η Ελλάδα δε θα είναι παρούσα την Κυριακή στο Βερολίνο, υπολογίζει πάντως στη στήριξη της Γαλλίας: Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν υποστηρίζει το καθεστώς Σάρρατζ και έχει έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία για τη συμφωνία με Λιβύη, καθώς εξάλλου γαλλικές εταιρείες μετέχουν στις ενεργειακές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

“Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου”, ανέφερε μάλιστα χθες η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζοντας τις κινήσεις στήριξης Αθήνας και Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης στις 29 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με Μακρόν, ενώ από τις 22 έως τις 24 του μήνα θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου σημειωτέον ότι θα βρίσκεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός πάντως χθες επέμεινε πως η Τουρκία είναι απομονωμένη, αποδίδοντας σε αυτό την αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας. “Είχαμε σαφή καταδίκη του μνημονίου από τις ΗΠΑ. Ο Πομπέο είπε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας. Ουδέποτε είχαμε τόσο ισχυρές δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας. Και από την Ευρώπη και από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τις σοβαρές χώρες του Κόλπου, το Μαρόκο” ανέφερε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα