

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απορρίπτει και πάλι την κριτική, που ασκεί η ουκρανική πλευρά, ότι η Γερμανία καθυστερεί την παράδοση βαρέων όπλων. «Η Γερμανία θα παραδώσει όλα τα οπλικά συστήματα που έχουν ανακοινωθεί», δήλωσε και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία «πραγματικά αποτελεσματική βοήθεια».
«Θα ήταν λάθος να παραδώσουμε απλώς σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως το τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Panzerhaubitzer 2000, χωρίς οδηγίες, χωρίς εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στη Γερμανία η εκπαίδευση», δήλωσε ο καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς των ανατολικών κρατιδίων και διευκρίνισε ότι το ίδιο ισχύει και για το αντιαεροπορικό άρμα Gepard.
«Η Ρωσία δεν επιτρέπεται να κερδίσει και δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», επανέλαβε ο κ. Σολτς μετά τη συνάντησή του χθες, Δευτέρα, το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας και υποσχέθηκε ακόμη ότι η Σλοβακία θα εξακολουθήσει υποστηρίζεται από τη Γερμανία για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου. «Η Γερμανία θα υπερασπιστεί κάθε τετραγωνικό εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο καγκελάριος.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία υπερασπίστηκε τη γερμανική στάση σχετικά με την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία. «Στεκόμαστε ενωμένοι την ώρα του κινδύνου. Και είμαστε ικανοί για έκτακτη δράση. Στηρίζουμε την Ουκρανία με όπλα, χρήματα και ανθρωπιστική βοήθεια. Ενισχύουμε από κοινού το ευάλωτο ανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ προκειμένου να καταστεί ασφαλέστερη ολόκληρη τη Συμμαχία», δήλωσε η υπουργός και τόνισε ότι σε αυτή την προσπάθεια «η Γερμανία βοηθά πολύ».
«Παραδώσαμε πολύ γρήγορα υλικό από τις ένοπλες δυνάμεις. Ό,τι μπορούσαμε», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λάμπρεχτ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι σύντομα η Bundeswehr, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, έφθασε στο όριό της. Το ίδιο ισχύει και για την παράδοση των Panzerhaubitze 2000, πρόσθεσε, αναφερόμενη στην υπεσχημένη παράδοση επτά αρμάτων, με την οποία η Γερμανία καλύπτει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η αμυντική βιομηχανία επισκευάζει αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Gepard και ήδη γίνεται εκπαίδευση των Ουκρανών σε αυτά.
Σχετικά Νέα
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.