Ο σχεδιασμός Μαξίμου για νέα μέτρα στήριξης- Οι στόχοι για μειώσεις φόρων

Η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία και το προεκλογικό κλίμα, φέρνουν πιο κοντά τις μειώσεις φόρων. Εξάλλου ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε «δεν είμαστε κυβέρνηση των επιδομάτων, αλλά κυβέρνηση της μείωσης των φόρων».

Γράφει η *Δάφνη Γρηγοριάδη

Αναμφίβολα η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας της και εν μέσω κρίσεων (υγειονομικής, ενεργειακής) έχει προχωρήσει μόνο σε μειώσεις και όχι σε αυξήσεις φόρων.  Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία θα έχουμε το Φθινόπωρο, το Μέγαρο Μαξίμου δρομολογεί νέες μειώσεις φόρων καθώς και την μονιμοποίηση έκτακτων μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 22% στο 20% για την ελάφρυνση της  επιχειρηματικότητας. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το α’ εξάμηνο του 2022 στην χώρα μας είχαμε την σύσταση 22.769 νέων επιχειρήσεων. Η μείωση της φορολόγησης νομικών προσώπων, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην επιχειρηματικότητα.

Το πακέτο των ελαφρύνσεων μπορεί να  περιλαμβάνει επίσης μείωση ΦΠΑ,  μείωση ασφαλιστικών εισφορών, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Γενικά σαν οικονομική πολιτική, η μείωση των φόρων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος  των πολιτών.

Από το 2023 σχεδιάζεται και η αύξηση των συντάξεων. Το ύψος της αύξησης ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί διότι εξαρτάται από το ύψος του ετήσιου πληθωρισμού. Να διευκρινίσουμε πως όσοι διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά (περίπου 850.000) δεν θα δουν αυξήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η στήριξη από την κυβέρνηση στους συνταξιούχους είναι άκρως σημαντική, καθώς είδαν μεγάλες μειώσεις  στα εισοδήματά τους τα χρόνια των μνημονίων.

Πέρα από τις μειώσεις φόρων, το προσεχές διάστημα θα δούμε και νέα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση.Το οικονομικό επιτελείο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα σε  καύσιμα και ρεύμα. Όσο οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν, είναι λογικό να χρειάζεται η επέκταση ή η θέσπιση νέων μέτρων στα καύσιμα και το ρεύμα. Η υψηλή εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ ήταν αυτή που επέτρεψε την υλοποίηση του fuel pass 2 με αυξημένα ποσά ανά δικαιούχο. Τα έσοδα από την καταβολή του  ΕΝΦΙΑ “ανέβηκαν” τόσο εξαιτίας των μειώσεων του φόρου για την πλειοψηφία των πολιτών, όσο και της αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών με την καθιέρωση συχνότερων δόσεων για ομαλότερη αποπληρωμή.

Eίναι πιθανό το Φθινόπωρο να δούμε το fuel pass 3 καθώς και νέα μέτρα για την στήριξη κυρίως των οικονομικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτή την στιγμή, βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής σεζόν. Τα τουριστικά έσοδα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες παρεμβάσεις του Φθινοπώρου. Αναμένουμε πάντως για φέτος – παρά τις πληθωριστικές πιέσεις –  το ύψος των τουριστικών εισπράξεων να επανέλθει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας. Κυρίως βέβαια, περιμένουμε την προσέλευση εύπορων τουριστών. Φέτος, θα είναι έντονη η τουριστική επισκεψιμότητα από τις ΗΠΑ, λόγω των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων με την Ελλάδα μετά από αρκετά χρόνια.

Τέλος η σημαντικότερη μεταβλητή για την φύση των νέων οικονομικών μέτρων, είναι η γνώμη των πολιτών για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ειδικότερα, από 1η Αυγούστου θα φανεί  σε τι βαθμό  θα ξεφουσκώσουν οι  υπέρογκοι λογαριασμοί  ρεύματος,  λόγω της προσωρινής κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αναμένουμε ότι η πλειοψηφία θα είναι ικανοποιημένη, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο οριζόντιου χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως  κανένα οικονομικό εργαλείο δεν μπορεί να απορροφήσει στο 100% τις πληθωριστικές πιέσεις και πως η ακρίβεια σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμια τράπεζας, θα είναι μπροστά μας σίγουρα μέχρι το 2024.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα