Ο Ρούσσος Κούνδουρος νέος πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία

Ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Ρούσσος Κούνδουρος, επέδωσε την Τρίτη τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Όπως αναφέρεται σε μακροσκελή ανακοίνωση της προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Πεντάροφσκι, στη διάρκεια της σχετικής τελετής σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών χαρακτηρίζονται σήμερα από φιλία, υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου και προσήλωση στις σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας.

Ο κ. Πεντάροφσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρέσβης Ρούσσσος Κούνδουρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και την προσήλωσή της στην ενίσχυση του συνόλου των διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις.

«Με τη Συμφωνία, οι δυο χώρες κατέδειξαν με ποιο τρόπο μπορούν να επιλυθούν ανοικτά ζητήματα μεταξύ δυο γειτόνων και άνοιξαν το δρόμο για ιδιαιτέρως ενισχυμένη συνεργασία, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την εταιρική σχέση, προς όφελος των δυο λαών» σημείωσε ο κ. Πεντάροφσκι.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ακόμη ότι ο ζωτικός χαρακτήρας των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας αποδείχθηκε στην πράξη κατά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 και πρόσθεσε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των δυο χωρών στο πρώτο κύμα, όσον αφορά στον επαναπατρισμό των πολιτών των δυο πλευρών, έφθασε σε πραγματικά υψηλά επίπεδα.

Επίσης, ο κ. Πεντάροφσκι τόνισε ότι δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει τη διαρκή κοινή προσπάθεια και συμβολή στην ασφάλεια και σταθερότητα των κοινών συνόρων, όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες, όπως είπε, εξακολουθούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και να προκαλούν προβλήματα στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών, οδικών και ενεργειακών συνδέσεων, των επικοινωνιών, του τουρισμού, της μετακίνησης των προσώπων, της επιστήμης και της παιδείας θα εμπλουτίσει σημαντικά το φάσμα των διμερών σχέσεων και θα ενισχύσει περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς, όπου ήδη έχουν καταγραφεί εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων της χώρας του, γεγονός το οποίο, όπως είπε παρέχει περιθώρια για την εκμετάλλευση δυνατοτήτων και ευκαιριών, προκειμένου να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι επιχειρηματικές σχέσεις.

Ο κ. Πεντάροφσκι επισήμανε ότι η Βόρεια Μακεδονία κατέστη επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ το 2020, στο πλαίσιο του οποίου έχει δεσμευθεί να ενεργεί για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας ως ισότιμος εταίρος με τα λοιπά μέλη της συμμαχίας.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στο ΝΑΤΟ και ως γείτονες και σύμμαχοι η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν Τεχνικές Συμφωνίες μεταξύ των υπουργείων Άμυνας για την προστασία του εναερίου χώρου (σ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας, από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη), γεγονός το οποίο αποτελεί επιβεβαίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συμβολής στην κοινή ασφάλεια σε ευρύτερο πλαίσιο» σημείωσε ο κ. Πεντάροφσκι.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι η χώρα του βρίσκεται ενώπιον μιας σημαντικής διαδικασίας για την επίτευξή του σκοπού της ισότιμης ένταξής της στην ΕΕ.

«Στην προσπάθεια μας αυτή υπολογίζουμε ειλικρινά στην ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας ως φίλης, συμμάχου και στρατηγικού εταίρου της Βόρειας Μακεδονίας.

»Οι προσδοκίες μας είναι ότι εντός του 2021 θα διεξαχθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (σ.σ. μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας), κάτι που θα σημάνει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο κ. Πεντάροφσκι.

Στο κλείσιμο της προσφώνησής του ο κ. Πεντάροφσκι ζήτησε από τον Έλληνα πρέσβη να διαβιβάσει, εκ μέρους του και εκ μέρους των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την εκτίμησή τους και τις ειλικρινείς ευχές τους για υγεία.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης σε επίπεδο αρχηγού κράτους καθ’ όλη τη διάρκεια των σχέσεων των δυο χωρών.

Στην αντιφώνησή του ο νέος πρέσβης της Ελλάδας εξέφρασε την ειλικρινή πρόθεση της Ελλάδας για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, της συνεργασίας και της φιλίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Περαιτέρω, ο Έλληνας πρέσβης τόνισε ότι προφανώς υπάρχουν πολλά υποσχόμενες δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε αρκετούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να επωφεληθούν οι δυο χώρες και οι πολίτες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, η οικονομική συνεργασία αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.

«Αναμφισβήτητα», συνέχισε ο κ. Κούνδουρος, «ένας από τους πυλώνες οικοδόμησης μιας σταθερής σχέσης για το παρόν και το μέλλον είναι η πλήρης, συνεπής και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της».

Ακολούθως, επεσήμανε ότι η Βόρεια Μακεδονία παράλληλα με το σημαντικό βήμα ένταξής της στο ΝΑΤΟ έχει επιλέξει το δρόμο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.

Η Ελλάδα, όπως είπε, παρακολουθεί με ικανοποίηση αυτή τη διαδικασία, καθ’ όσον αποδεδειγμένα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, δημοκρατίας και ευημερίας στην Ευρώπη και είναι ουσιώδης για τη δική μας πλευρά, της ευρωπαϊκής ηπείρου.

«Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη για την αναγκαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία θα στηρίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας.

»Απαραίτητος όρος προς τούτο είναι ο σεβασμός των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών από όλους ανεξαιρέτως» ανέφερε ο πρέσβης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Κούνδουρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ προτίθεται να υποστηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία στην ενταξιακή διαδικασία υπό την προϋπόθεση εκπλήρωσης των αναγκαίων όρων, ώστε να καταστεί εν τέλει πραγματικότητα η ουσιαστική αυτή επιλογή της χώρας.

Στο τέλος, ο κ. Κούνδουρος ανέφερε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Πεντάροφσκι εντός του 2021 στην Αθήνα, μετά τη σχετική πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε καταδεικνύει τη δυναμική των διμερών σχέσεων.

Στην μακροσκελή ανακοίνωση της προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επίδοση των διαπιστευτηρίων του νέου Έλληνα πρέσβη, η οποία συνοδεύεται από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, παρατίθεται ολόκληρη η προσφώνηση του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και η αντιφώνηση του πρέσβη της Ελλάδας.

Η Προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας εκδίδει ανακοινώσεις με προσφώνηση και αντιφώνηση μόνον κατά τις επιδόσεις διαπιστευτηρίων πρέσβεων χωρών ιδιαίτερα σημαντικών και φιλικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Η επίδοση των διαπιστευτηρίων του νέου Έλληνα πρέσβη στη Βόρεια Μακεδονία, Ρούσσου Κούνδουρου, στον Πρόεδρο Στέβο Πεντάροφσκι έτυχε εκτεταμένης κάλυψης από όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Ο Ρούσσος Κούνδουρος αντικατέστησε στη θέση του πρέσβη της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία τον Δημήτρη Γιαννακάκη, ο οποίος μετά από τεσσεράμισι χρόνια στα Σκόπια επέστρεψε πρόσφατα στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ στην Αθήνα.

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σε επίπεδο πρεσβειών (από Γραφείων Συνδέσμων που ήταν μέχρι τότε), ο Δημήτρης Γιαννακάκης είχε οριστεί, τον Σεπτέμβριο του 2019, ως πρώτος πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα