Ο Πυρηνικός εφιάλτης επέστρεψε

Το πυρηνικό ατύχημα στο Αρχαγκελσκ της Ρωσίας και η εκκένωση του χωριού Νιονόσκα, που επακολούθησε μετά την αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας (16-20 φορές) στην περιοχή και ήδη ανιχνεύθηκε στη Νορβηγία, επανέφεραν στην επικαιρότητα τον πυρηνικό εφιάλτη.
33 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ η Ευρώπη αντιμετωπίζει την ίδια απειλή αυτή τη φορά, όχι λόγω ατυχήματος σε πυρηνικό εργοστάσιο, αλλά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου -παρά τις ισχύουσες Συνθήκες ΝΡΤ που ΗΠΑ και Ρωσία έχουν υπογράψει- συνεχίζουν να κατασκευάζονται μοντέρνα πυρηνικά όπλα.

Η κατάργηση της συνθήκης INF (2-8-2019) τοποθέτησε ξανά την Ευρώπη στις πιο επικίνδυνες για πυρηνικό πόλεμο περιοχές με την νέα κούρσα των .πυρηνικών εξοπλισμών να έχει ήδη ξεκινήσει και τα ατυχήματα να πολλαπλασιάζονται.
Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας απειλούν με μεταφορά του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας, που κατά τα τελευταία χρόνια περηφανευόταν ότι είναι ελεύθερη από πυρηνικά. Δε μπορούμε τα ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου και παρά τις διαψεύσεις όλων των κυβερνήσεων πυρηνικά όπλα φυλάσσονταν όχι μόνο στις βάσεις σε Άραξο και Σούδα, αλλά και στον ιστορικό Μαραθώνα.

Αν και οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους μια αδρή εικόνα των εφιαλτικών συνεπειών μιας πυρηνικής βόμβας, καλό  είναι να υπενθυμίζουμε και να φέρνουμε κοντά μας τον υπαρκτό πλέον κίνδυνο.

Αν λοιπόν  η -μικρή για τα σημερινά δεδομένα- ατομική βόμβα της Χιροσίμα χτυπούσε το κέντρο Αθήνας, στη Ομόνοια (σημείο μηδέν)  η περιοχή από πλατεία Βάθη, Ψυρρή, Πανεπιστήμιο, Εξάρχεια, Μεταξουργείο θα εξαϋλώνονταν από την έκρηξη. Σε ακτίνα ενός μιλίου (Βικτώρια, Πεδίον του Άρεως, Λυκαβηττός, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Πλάκα, Ακρόπολη, Θησείο, Κεραμεικός) το θερμικό κύμα θα σκότωνε το 70% των ανθρώπων, ενώ τα πάντα θα ισοπεδώνονταν από την ισχύ της έκρηξης.

Σε απόσταση τριών μιλίων από το “σημείο μηδέν” (δηλαδή μέχρι και σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Γαλάτσι, η Φιλοθέη, ο Βύρωνας, η Δάφνη, η Νέα Σμύρνη και η Καλλιθέα) τα κτίρια θα υφίσταντο σοβαρές ζημιές από την έκρηξη, αλλά οι άνθρωποι θα τραυματιζόντουσαν σοβαρά με τραύματα, που λόγω της ραδιενέργειας δεν επουλώνονται και θα εμφάνιζαν τα συμπτώματα Οξείας ακτινοβόλησης (ναυτία, εμέτους, αιμορραγία από τη μύτη, στόμα και γαστρεντερικό σύστημα, ραδιενεργά εγκαύματα, τριχόπτωση, αδυναμία, πονοκεφάλους, σπασμούς, πυρετό και μολύνσεις)  που συνήθως οδηγούν σε θάνατο.

Σε ακτίνα 12 μιλίων από το σημείο της έκρηξης, δηλαδή σε περιοχές όπως η Σαλαμίνα, η Ελευσίνα, οι Θρακομακεδόνες, ο Διόνυσος, η Πεντέλη, τα Σπάτα, το Κορωπί και η Βουλιαγμένη, τα κτίρια θα ήταν ασφαλή, αν και θα έσπαζαν τζάμια από την έκρηξη, αλλά ακόμη και οι ελαφρά τραυματίες δε θα μπορούσαν να θεραπευθούν, λόγω των επιπτώσεων της ραδιενέργειας, ενώ όλοι θα υπέφεραν από τις συνέπειες  της με νόσους του μυελού των οστών, καρκίνους, τερατογενέσεις και μεταλάξεις, που συχνά εμφανίζονται και στις επόμενες γενιές, ακόμη και μετά από έκθεση σε χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας.

Αν υπολογίσουμε ότι στην αραιοκατοικημένη Χιροσίμα των 300.000 κατοίκων τα άμεσα θύματα ήταν 70.000, πόσα θύματα μπορεί να περιμένουμε σήμερα στην πυκνοκατοικημένη Αττική;

Σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό θανάτου και πόνου, όλοι ξεχνούν να μνημονεύσουν ότι  την ώρα που θα πέφτει η βόμβα, ο ηλεκτρονικός παλμός καταστρέφει στο έδαφος κάθε ηλεκτρονικό σύστημα,  έτσι που όχι μόνο οι επικοινωνίες, οι δημόσιες υπηρεσίες αρωγής, αλλά κυρίως τα νοσοκομεία, που πλέον βασίζονται σε ηλεκτρονικά μηχανήματα και είναι πλήρως εξαρτημένα από την ψηφιοποίηση, να μη μπορούν να λειτουργήσουν, σε μια τραγική κατάσταση με τόσα πολλά θύματα.

Αυτή ακριβώς η αδυναμία της Ιατρικής να λειτουργήσει σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ήταν η αφορμή που ιδρύθηκε η -τιμημένη με Νόμπελ ειρήνης 1986- IPPNW βασιζόμενη στο Ιπποκρατικό ρητό “Κάλλιον εστι το προλαμβάνειν του θεραπεύειν” και μια ανίατη νόσος όπως ο πυρηνικός όλεθρος μόνο με πρόληψη μπορεί να θεραπευθεί.

Αυτό έγινε τότε αντιληπτό από τους ηγέτες και ξεκίνησε η υπογραφή των Αντιπυρηνικών Συμφωνιών και η μείωση των πυρηνικών όπλων, που τότε ήταν τόσο πολλά και μεγάλα ώστε να είναι ικανά να καταστρέψουν όχι μια αλλά πολλές φορές τον πλανήτη μας.

Τα πυρηνικά όπλα είναι με τεράστια διαφορά τα πιο αδιακρίτως καταστροφικά, επίμονα τοξικά όπλα, που ανακάλυψε ο άνθρωπος. Κάθε πυρηνικό όπλο έχει κατασκευασθεί με δυνατότητα μεγαλύτερη από τη συνδυασμένη δύναμη πυρός όλων των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν σε όλους τους πολέμους της ανθρώπινης Ιστορίας.

Σήμερα μόνο 100 πυρηνικές κεφαλές μεγέθους της Χιροσίμα, δηλαδή λιγότερο του 1% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου θα μπορούσε να προκαλέσει εκτός από την ρύπανση με ραδιενέργεια, έκλυση πάνω από 5 εκατομμύρια τόνων σκόνης με καταστροφικές για το περιβάλλον συνέπειες που θα προκαλούσαν λιμό τέτοιας διάρκειας και μεγέθους που θα προκαλούσε 2 δις θανάτους παγκόσμια.
Αυτό το ενδεχόμενο είναι μέσα στις δυνατότητες όχι μόνο του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι οποίες κατέχουν το 90% των 13.000 πυρηνικών όπλων, αλλά και των μικρότερων χωρών, όπως η Γαλλία, Κίνα, Βρετανία, Ινδία, Πακιστάν και Ισραήλ, πλην της Β. Κορέας.

Είναι πλέον αναγνωρισμένος ο κίνδυνος και οι τεράστιες παγκόσμιες επιπτώσεις ΚΑΙ από ένα περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα. Έχει ήδη υπολογισθεί ότι αρκούν οι πυρηνικές κεφαλές που μεταφέρει ένα πυρηνικό υποβρύχιο (τύπου Οχάιο) να πλήξουν μια κινεζική πόλη για να προκληθούν όχι 5, αλλά 23 εκατομμύρια τόνοι στάχτης. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 14 τέτοια υποβρύχια και η Ρωσία 10.

Όποια δικαιολογία και αν χρησιμοποιείται για την κατοχή τους, το πυρηνικό όπλο, άπαξ και πυροδοτηθεί, λόγω ατυχήματος, χάκιν, αποτυχίας των συστημάτων ασφαλείας ή άλλων τεχνικών ή ανθρώπινων λαθών, θα προκαλέσει καταστροφή που υπακούει μόνο σε φυσικούς νόμους. Ακόμη και μια απλή πυρηνική έκρηξη πάνω από μια πόλη θα προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης. Αν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από οποιαδήποτε πλευρά η πυρηνική απάντηση είναι αναμενόμενη. Δεν έχει σημασία ποιος έκανε το πρώτο πυρηνικό πλήγμα, η ηλεκτρονική απάντηση είναι άμεση και τα όπλα των φίλων ή των εχθρών θα πλήξουν αδιάκριτα όλους τους ανθρώπους.

Την ώρα που Τραμπ και Πούτιν ανεύθυνα απειλούν επιδεικνύοντας τα μοντέρνα τους πυρηνικά όπλα μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας παραμένει η Συνθήκη του ΟΗΕ

Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (TPNW), η οποία υιοθετήθηκε από τα δύο τρίτα των κρατών μελών στη Γενική Συνέλευση της 7/7/2017 και ήδη 70 έχουν υπογράψει και 23 την έχουν επικυρώσει, Μόλις επικυρωθεί μέχρι το τέλος του 2020 θα τεθεί σε ισχύ για ΟΛΑ τα κράτη μέλη.

Eπειδή όλα τα ελληνικά κόμματα δηλώνουν κατά των πυρηνικών όπλων καλούμε και τη νέα ελληνική κυβέρνηση να φανεί συνεπής και να υπογράψει στον ΟΗΕ την TPNW.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου – ippnwgr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα