Ο πυρήνας της Γης ταλαντεύεται κάθε 8,5 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη

Επιστήμονες στην Κίνα έκαναν πρόσφατα μια ανακάλυψη στην καρδιά του πλανήτη μας: Κάθε 8,5 χρόνια, ο εσωτερικός πυρήνας της Γης ταλαντεύεται γύρω από τον άξονα περιστροφής του. Αυτή η μετατόπιση προκαλείται πιθανότατα από μια μικροσκοπική παραμόρφωση μεταξύ του εσωτερικού πυρήνα και του μανδύα της Γης -του στρώματος που βρίσκεται κάτω από τον φλοιό της Γης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη των ερευνητών.

Ξεκινώντας περίπου 2.896 χιλιόμετρα (1.800 μίλια) κάτω από την επιφάνεια, ο πυρήνας της Γης χωρίζεται σε ένα στροβιλιζόμενο υγρό εξωτερικό όριο και ένα κυρίως στερεό εσωτερικό στρώμα. Η περιοχή αυτή είναι εν μέρει υπεύθυνη για μια σειρά από γεωφυσικές δυναμικές του πλανήτη μας, από τη διάρκεια κάθε ημέρας μέχρι το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο βοηθά στην προστασία της ανθρωπότητας από τις βλαβερές ακτίνες που εκπέμπει ο ήλιος.

Αυτή η νέα ανακάλυψη της κλίσης του εσωτερικού πυρήνα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αλλαγή του σχήματος και της κίνησης του υγρού πυρήνα, οδηγώντας σε μια πιθανή μετατόπιση του μαγνητικού πεδίου της Γης, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nature Communications.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την εσωτερική λειτουργία αυτού του πυρήνα, οι γεωφυσικοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Hao Ding του Πανεπιστημίου Wuhan, ανέλυσαν το 2019 την κίνηση του άξονα περιστροφής της Γης σε σχέση με τον φλοιό της, η οποία είναι γνωστή ως πολική περιστροφή. Εντόπισαν μια μικρή απόκλιση στην πολική κίνηση που συμβαίνει περίπου κάθε 8,5 χρόνια, υποδεικνύοντας την πιθανή παρουσία μιας «εσωτερικής ταλάντωσης του πυρήνα», παρόμοια με την ταλάντωση μιας περιστρεφόμενης κορυφής.

Για την τελευταία τους μελέτη, ο Ding και οι υπόλοιποι ερευνητές επιβεβαίωσαν περαιτέρω αυτόν τον κύκλο μετρώντας μικρές μετατοπίσεις στο μήκος της ημέρας σε όλο τον κόσμο – το οποίο ελέγχεται από την περιοδική κίνηση του άξονα περιστροφής της Γης – και συγκρίνοντας τις με τις διακυμάνσεις στην πολική κίνηση που είχαν εντοπίσει προηγουμένως. Τα δεδομένα τους υποδεικνύουν ότι αυτή η ταλάντωση προκαλείται πιθανότατα από μια κλίση 0,17 μοιρών μεταξύ του εσωτερικού πυρήνα της Γης και του μανδύα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή θεωρία περιστροφής της Γης που υποθέτει ότι ο άξονας περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα της Γης και ο άξονας περιστροφής του μανδύα συμπίπτουν.

Αυτή η κλίση μπορεί να υποδηλώνει ότι το βορειοδυτικό ημισφαίριο του εσωτερικού πυρήνα μπορεί να είναι ελαφρώς πυκνότερο από το υπόλοιπο στρώμα και ότι υπάρχει επίσης διαφορά στην πυκνότητα μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού πυρήνα της Γης, σύμφωνα με την έρευνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα