Ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στην Τουρκία

Εκλέχθηκε ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στην Τουρκία, στην πόλη Ντερσίμ, σε ολόκληρη την ιστορία της χώρας. Ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου ο οποίος έλαβε 32,41% δήλωσε:

«Θα δείξουμε σε ολόκληρη τη χώρα ότι ένα σοσιαλιστικό μοντέλο είναι δυνατό»

Η νίκη του υποψηφίου του ΤΚΡ στην κοινότητα Ντερσίμ έρχεται μέσα από τα ανεπίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

Ο Ματσόγλου ήταν προηγουμένως δήμαρχος του Οβατσίκ στο Ντερσίμ ήδη γνωστός ως «ο κομμουνιστής δήμαρχος».

Στη διάρκεια της θητείας του απέκτησε φήμη για το συνεταιριστικό αγροτικό μοντέλο παραγωγή φασολιών, ρεβυθιών και μελιού.

Σε αυτό το συνεταιριστικό παραγωγικό πρότυπο, ο δήμος παρείχε διάφορες εγγυήσεις, όπως και σπόρους ή πετρέλαιο. Επιπλέον, ο δήμος επί ημερών του έγινε παράδειγμα φορολογικής διαφάνειας.

Έτσι, το Ντερσίμ γίνεται η πρώτη πόλη που θα διοικηθεί από κομμουνιστή δήμαρχο στην ιστορία του τουρκικού κράτους. Το ποσοστό του Ματσογλού ανέρχεται 32,41 επί 57.000 περίπου ψηφισάντων, σε μια πόλη με πληθυσμό πάνω από 86 χιλιάδες.

Μετά τον υποψήφιο του TKP ακολουθεί το κουρδικό HDP, το κεμαλικό CHP και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, με ποσοστά 27,97%, 20,95% και 14,76% αντίστοιχα.

Το Ντερσίμ είναι σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (ΤUIK) ως η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής, ενώ βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τη μόρφωση των κατοίκων και το ποσοστό όσων διαβάζουν βιβλία σε ολόκληρη τη χώρα.

 

 

Πηγή:news.sol.org.tr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα