Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας προειδοποιεί: “Ερχεται ολική χρεωκοπία”

Ο Αλί Μπαμπατσάν δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος στην τουρκική πολιτική σκηνή. Διετέλεσε στενότατος συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με θέσεις ευθύνης στις κυβερνήσεις του Τούρκου ηγέτη από το 2002 μέχρι και το 2015. Μεταξύ των θέσεων και αυτή του Υπουργού Οικονομικών.

Ο Μπαμπατσάν, ο οποίος διαφώνησε με τη γραμμή Ερντογάν και ίδρυσε το δικό του κόμμα, το DEVA, χτυπάει το καμπανάκι κινδύνου για την τουρκική οικονομία όσο πιο δυνατά γίνεται προειδοποιώντας για επικείμενη ολική χρεωκοπία του τουρκικού κράτους το οποίο δοκιμάζεται από μία πρωτοφανή οικονομική κρίση.

“Η χώρα” προέβλεψε ο άλλοτε Υπουργός Οικονομικών “απειλείται με κατάρρευση. Αυτή η απειλή βρίσκεται πλέον κοντά μας. Αλλά κάποιοι επιμένουν στις προσπάθειες αλλαγής ονομάτων εταιριών και ετικετών ενώ η Τουρκία βυθίζεται”.

Το τελευταίο σχόλιο “σημαδεύει” τον Ερντογάν ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την απόφαση να μετονομαστεί η Turkish Airlines σε Türkiye Hava Yollari” έτσι ώστε το όνομα να είναι περισσότερο τουρκικό και να μην παραπέμπει στην αγγλική λέξη για τη γαλοπούλα.

Κατά τον Μπαμπατσάν η Τουρκία για να αποφύγει τη χρεωκοπία θα πρέπει να δώσει αυτονομία στην Κεντρική Τράπεζα έτσι ώστε να παίρνει αποφάσεις χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Διαφορετικά, όπως ο 55χρονος πολιτικός, τονίζει η χώρα θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να πληρώσει για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εισάγει σε μία εποχή μεγάλης ενεργειακής κρίσης λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Η Τουρκία παρουσιάζει επίσης μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών ύψους 2,74 δις δολλαρίων αλλά παρόλα αυτά η Κεντρική Τράπεζα κρατά τα επιτόκια χαμηλά με εντολή Ερντογάν.

Την ίδια ώρα ο επίσημος πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα μεγαλύτερα του 70% ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει το 1/4 της αξίας της τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα