Ο πρόεδρος του ΒΕΠ στο Indicator.gr: Έμπρακτη στήριξη της βιοτεχνίας με μέτρα άμεσης ρευστότητας

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και την Ελευθερία Κοσμοπούλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθεί ακόμη περισσότερη έμφαση για την στήριξη της βιοτεχνίας, με μέτρα άμεσης ρευστότητας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο κλίμα που επικρατεί στην αγορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τονίζοντας πως έπειτα από μια δεκαετή κρίση, το στοίχημα είναι να εξασφαλιστεί οξυγόνο, μελετώντας σοβαρά και πρωτοβουλίες άλλων χωρών για την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τον ρόλο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά την επαύριο της πανδημίας, επεσήμανε πως η προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση αποτελούν και τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας, με έμφαση στην εξασφάλιση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονη προστασία των βιοτεχνιών, αλλά και κατευθυντήριες γραμμές για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Με επιστολές και παρεμβάσεις προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς διατύπωσε δέκα προτάσεις προς την Κυβέρνηση με στόχο την εξειδίκευση των μέτρων, ώστε η υποστήριξη να είναι ουσιαστική. Θεωρείτε πως υπάρχουν ακόμη σημεία που δεν σας καλύπτουν;

Τα Επιμελητήρια έχουν το ρόλο, εκ της φύσεώς τους, να διαδραματίζουν ρόλο συμβούλου προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Ειδικότερα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς με ιστορία αγώνων και διεκδικήσεων 95 ετών και περί τις 15 χιλιάδες ενεργές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στα Μητρώα του, προφανώς κι έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στις δυνάμεις της αγοράς να εκφράσει απόψεις και συμβουλές, αλλά και να παράσχει προτάσεις προς την εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι οποιεσδήποτε αγκυλώσεις.

Η εξάπλωση του νέου στελέχους κορωνοϊού “Covid-19” αποτέλεσε μια πρωτοφανή υβριδική απειλή που έπληξε άμεσα όλες τις κοινωνικές, αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες. Ήδη από τις 16 Μαρτίου καταθέσαμε στην κυβέρνηση τις δέκα προτάσεις μας για τη θωράκιση των επιχειρήσεων. Ωστόσο προέκυψαν σημεία που δεν μας καλύπτουν γι’ αυτό και ζητήσαμε με νεώτερες παρεμβάσεις μας τόσο την έμπρακτη στήριξη της βιοτεχνίας με μέτρα άμεσης ρευστότητας και ξεκαθαρίσαμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ελληνική παραγωγή.

Οι προτάσεις μας προς τους Υπουργούς κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση είναι προσαρμοσμένες στη λογική των όσων έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι βρισκόμαστε υπό συνθήκες πολέμου απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό. Όταν λοιπόν μια κοινωνία και μια οικονομία εισέρχεται σε συνθήκες πολέμου, δημιουργεί μηχανισμούς αυτάρκειας αγαθών και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε αμέσως τώρα. Δεν περισσεύει ούτε λεπτό…

Ως Πρόεδρος του ΒΕΠ συνομιλείτε με πολλούς επιχειρηματίες και στελέχη από την αγορά. Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί αυτόν τον καιρό;

Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών και όσων προέρχονται από τα τεχνικά επαγγέλματα βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Ύστερα από ένα δεκαετή αγώνα επιβίωσης από την κρίση, έχουν να αντιμετωπίσουν μία λαίλαπα που δεν γνωρίζουμε πού θα καταλήξει. Γι’ αυτό έρχεται το ΒΕΠ, μελετά τα προβλήματα που ανακύπτουν στους κλάδους και εισηγείται ρεαλιστικές λύσεις προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Πρώτο απ’ όλους τους άλλους φορείς, το ΒΕΠ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανά «λουκέτα» αλλά και τον κίνδυνο απολύσεων εργαζομένων εξαιτίας της κατάστασης που έχει προκύψει από τον “Covid-19”. Με την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής, επιτρέψτε μου να επαναλάβω την έκκλησή μας προς  το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες ενισχύσεως της πραγματικής οικονομίας, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Για να αναστραφεί το επιδεινούμενο κλίμα στην αγορά, αλλά και για να αποφευχθεί η επαπειλούμενη πιθανότητα νέας ύφεσης στην εθνική οικονομία πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία με βαθμό μόχλευσης που αυτά μας παρέχουν, και κατά συνέπεια με όσο το δυνατό λιγότερους εθνικούς πόρους και ΕΣΠΑ με τη μορφή επιδότησης και όχι δανεισμού.

Ήδη πολλές επιχειρήσεις μετά μια 10ετία κρίσης έδιναν αγώνα για να ισορροπήσουν. Αρκετοί προβλέπουν πως ο “Covid – 19” μάλλον ήρθε για να τις αποτελειώσει. Εσείς ενστερνίζεστε την άποψη αυτή; Ποιες κινήσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί αυτό το δυσοίωνο σενάριο;

Σε συνέχεια λοιπόν της προηγούμενης απάντησης, επισημαίνω ότι το ΒΕΠ προτείνει «Δράση Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων λόγω απωλείας εισοδήματος» και θα αφορά σε ενίσχυση βιοτεχνιών, εταιρειών και επαγγελματιών που πλήττονται κατά την περίοδο της κρίσης του “Covid-19” με ένταση  ενίσχυσης των αιτήσεων αποζημίωσης έως 100% του συνολικού απολεσθέντος εισοδήματος και έως του οριζόμενου ποσού από τη Δράση. Αυτή η ενέργεια πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενισχύσει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με σύντομες διαδικασίες, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να ανταπεξέλθουν στις ανελαστικές ανάγκες τους.

Επιτρέψτε μου επίσης να επισημάνω ότι για να εξασφαλιστεί οξυγόνο, σε μια αγορά που στραγγαλίζεται από τον κορωνοϊό “Covid-19”, η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει πολύ σοβαρά τις πρωτοβουλίες χωρών όπως είναι η Γαλλία ή η Γερμανία ή ακόμα και η Σουηδία για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Πάντως το ΒΕΠ έχει εισηγηθεί:

1)     Αναστολή πληρωμής μεταχρονολογημένων επιταγών από 11 Μαρτίου 2020 και για ένα δίμηνο μετά τη λήξη της κρίσης λόγω του κορωνοΐού, τόσο για τον εκδότη, όσο και για τον κομιστή, με πρόβλεψη να καλυφθούν μέσω αξιοποίησης μέτρων στήριξης ΜΜΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα για τον εκδότη να καλυφθεί η υποχρέωσή του από την Τράπεζα που έχει εκδώσει το βιβλιάριο επιταγών. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη και δεν εμπίπτουν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή έρχονται αντιμέτωπες με ουσιαστικό θέμα ρευστότητας που προκύπτει από την μη είσπραξη των επιταγών.

2)    Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα επιστραφεί στο Κράτος μέσα στην επόμενη πενταετία εντόκως. Όπως ανακοινώθηκε το πρώτο έτος της πενταετίας αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν προκύπτει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης της ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα έτη λογίζονται ως περίοδος αποπληρωμής, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να κατατίθενται ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Συνεπώς, οι εντασσόμενοι στο μέτρο θα επιστρέψουν τα χρήματα με τόκο! Θέση του ΒΕΠ είναι να εφαρμοσθεί το μέτρο αλλά χωρίς τόκο.

3)    Αναδρομική ισχύς των μέτρων σε όσες επιχειρήσεις θα κλείσουν από 1ης Απριλίου 2020 και στις επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ θα ενταχθούν στα μέτρα της «τέταρτης δέσμης στήριξης» που ανακοινώθηκαν σήμερα.

 Δεδομένου πως η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο την ελληνική πραγματικότητα, πιστεύετε πως μια ενδεχόμενη Ευρωπαϊκή υποστηρικτική στάση συλλήβδην προς τις επιχειρήσεις θα τεθεί στο τραπέζι μελλοντικά; 

Είδαμε τις προσπάθειες που έγιναν στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup αλλά και μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς πρέπει να γίνει η διαχείριση της οικονομικής διάστασης που λαμβάνει η επιδημία του κορωνοϊού “Covid-19”, πλήττοντας την παραγωγή, τη μεταποίηση, τα τεχνικά επαγγέλματα και ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Η στάση της Ευρώπης πρέπει να είναι συγκεκριμένη και με σαφή στόχευση. Δεν πρέπει να είναι προϊόν λεκτικού συμβιβασμού που μπορεί να επιτεύχθηκε μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας ώστε να μην επικρατήσει νέο αδιέξοδο. Η πρόταση των εννέα ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου που ζητούν την έκδοση Ευρωπαϊκών ομολόγων για τη στήριξη της αγοράς μετά την πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε θα έπρεπε να τύχει άλλης αντιμετώπισης.

Εκτιμούμε ότι τα βασικά προβλήματα θα εστιαστούν στις οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά θα πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει αναταράξεις και στην ελληνική οικονομία και ειδικά στις παραγωγικές επιχειρήσεις. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η Ιταλία αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς εξαγωγικούς εταίρους της χώρας μας ειδικά σε προϊόντα αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης, υψηλής τεχνολογίας, μηχανουργικών προϊόντων και χημικής βιομηχανίας.

 Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά. Σε τι βαθμό πιστεύετε πως αυτό συμβαίνει και εσείς ως Επιμελητήριο πώς τα αντιμετωπίζετε;

Υπάρχουν καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και από μια μειοψηφία επαγγελματιών. Θεωρώ ότι είναι φαινόμενο που δεν χαρακτηρίζει τη γενική εικόνα των επιχειρήσεων που προσπαθούν να ορθοποδήσουν κάτω από ένα αντίξοο περιβάλλον, σε ειδικές συνθήκες, αλλά και με την αίσθηση μιας έντονης αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα στις επιχειρήσεις.

Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, να ξέρετε ότι το ΒΕΠ θα τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να επανέλθει η τάξη και να προστατευθούν οι θιγόμενοι.

 Σαν ΒΕΠ, έχετε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα; Ποιος θεωρείτε πως πρέπει να είναι ο ρόλος των Επιμελητηρίων γενικά για τον σχεδιασμό του μέλλοντος;

Όλες οι προτάσεις μας αφορούν στο σχεδιασμό και την προετοιμασία της αγοράς για την επόμενη ημέρα. Ο δεκάλογος που απεστάλη με την επιστολή μας στους Υπουργούς κ.κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση, οι παρεμβάσεις για την εξασφάλιση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονη προστασία των βιοτεχνιών, αλλά και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής αποβλέπουν στη διαχείριση της επόμενης ημέρας μετά τον κορωνοϊό.

Την ώρα που βρίσκεται σε υποχρεωτική «χειμερία νάρκη» ο παραγωγικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε εναλλακτικούς μηχανισμούς αυτάρκειας της χώρας αλλά και τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και οικονομικών συναλλαγών με άλλες χώρες που έχουν αρχίσει ήδη να παράγουν πάλι, όπως είναι η Κίνα.

Με αυτήν την αντίληψη μάλιστα καλέσαμε ακόμα και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη να προχωρήσει σε άμεση αξιοποίηση κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020», στο οποίο προβλέπονται δράσεις για να αναστραφούν τάσεις συρρίκνωσης στην παραγωγική βάση επιχειρήσεων της Αττικής.

Πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Αττική 2014 -2020’ και για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων οι οποίες αναμένουν άμεσα λύσεις με στόχο να μην δούμε ‘λουκέτα’ και αύξηση ανεργίας. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι για την «επόμενη ημέρα», σε μια περίοδο που κάνουμε «διαχείριση κρίσης», το γνωστό σας crisis management, 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα!

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα