Ο Πούτιν πρότεινε να μεταφερθούν τα κεντρικά γραφεία ορισμένων μεγάλων εταιρειών έξω από τη Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ιδέα της μεταφοράς των κεντρικών γραφείων μεγάλων εταιρειών σε περιοχές εκτός Μόσχας αξίζει προσοχής και ζήτησε καλύτερη επαγγελματική εκπαίδευση για να συμβάλει στην ανακούφιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Θέτοντας μια σειρά από φιλοδοξίες για τη ρωσική οικονομία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές, να ενισχύσει σημαντικά τη χρήση μη δυτικών νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές και ζήτησε να επεκταθούν σημαντικά οι εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Πούτιν, μιλώντας στον Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, είπε ότι το εμπόριο με την Ασία αυξάνεται και ότι περίπου το 40% του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή σε ρούβλια καθώς το μερίδιο σε αμερικανικά δολάρια, ευρώ και άλλα δυτικά νομίσματα μειώνεται.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να αυξήσει το μερίδιο των διακανονισμών που πραγματοποιούνται σε νομίσματα των χωρών που ανήκουν στην ομάδα BRICS, η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότιο Αφρική.

«Πέρυσι το μερίδιο των πληρωμών για τις ρωσικές εξαγωγές στα λεγόμενα “τοξικά” νομίσματα μη φιλικών κρατών μειώθηκε στο μισό, ενώ το μερίδιο του ρουβλίου στις συναλλαγές εξαγωγών και εισαγωγών αυξάνεται – σήμερα προσεγγίζει το 40%», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία αναφέρεται τακτικά στα κυρίως δυτικά κράτη που της έχουν επιβάλει κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ως «μη φιλικές χώρες».

Η Ρωσία θα πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές της δημιουργώντας ανταγωνιστική παραγωγή και ενισχύοντας τις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία κατά 60% έως το 2030, δήλωσε ο Πούτιν. Πρόσθεσε ότι η αξία του ρωσικού χρηματιστηρίου θα πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας και να ανέλθει στα δύο τρίτα του ρωσικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Η οικονομία της Ρωσίας αψήφησε τις δυτικές κυρώσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Η επίσημη πρόβλεψη για την οικονομική της ανάπτυξη για το 2024 είναι 2,8% μετά την επέκταση κατά 3,6% πέρυσι – ταχύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανάκαμψη οφείλεται στις μεγάλες δαπάνες της Μόσχας για την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι η ανάπτυξη βασίζεται στην παραγωγή όπλων και πυρομαχικών που χρηματοδοτείται από το κράτος, καλύπτοντας προβλήματα που εμποδίζουν οποιαδήποτε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.

Πολλοί αξιωματούχοι έχουν επίσης επισημάνει την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως βασική ανησυχία, η οποία επιδεινώνεται από τη στρατιωτική κινητοποίηση του 2022 και τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η έλλειψη αυτή και η μετανάστευση είναι ο βασικός περιορισμός για την αύξηση της παραγωγής.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα