

Η μη ανανέωση της διασυνοριακής επιχείρησης παροχής βοήθειας στη Συρία πριν από τη λήξη της τον επόμενο μήνα μπορεί να προκαλέσει μια νέα “ανθρωπιστική καταστροφή” στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη βοήθεια που διοχετεύεται τώρα από την Τουρκία απευθείας στη βορειοδυτική Συρία σε μια διευθέτηση που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Π.Ο.Υ. έκανε τη δήλωση αυτή πριν από αυτό που αναμένεται να είναι η τελική αναμέτρηση ανάμεσα σε δυτικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που υποστηρίζουν την ανανέωση της διέλευσης, και τη Ρωσία που έχει μπλοκάρει στο παρελθόν άλλες διασυνοριακές επιχειρήσεις.
Η Μόσχα, που έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έχει υποστηρίξει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών, υποστηρίζει πως η βοήθεια μπορεί να διανεμηθεί στο βόρεια Συρία από την πρωτεύουσα Δαμασκό.
“Μια μεγάλης κλίμακας διασυνοριακή απάντηση του ΟΗΕ για άλλους 12 μήνες παραμένει απαραίτητη προκειμένου να σωθούν ζωές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. Κρίστιαν Λιντμάιερ στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.
“Η μη ανανέωση της διασυνοριακής εξουσιοδότησης του ΟΗΕ θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις κεντρικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και θα βυθίσει τη βορειοδυτική Συρία σε μια ακόμη ανθρωπιστική καταστροφή”, πρόσθεσε.
Περίπου 1.000 φορτηγά χρησιμοποιούν κάθε μήνα τη διάβαση της Μπαμπ αλ-Χάουα προκειμένου να διανείμουν βοήθεια και φάρμακα, περιλαμβανομένων εμβολίων κατά της COVID-19, σε περίπου 2,4 εκατ. ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.
“Η διακοπή αυτών των εφοδιασμών μπορεί μόνο να οδηγήσει σε αύξηση των ασθενειών και των θανάτων”, είπε ο Λιντμάιερ.
Είπε πως οι προσπάθειες του ΟΗΕ να δημιουργήσει μια διαδρομή εφοδιασμών από τη Δαμασκό δεν ήταν επιτυχείς και πως τους τελευταίους 11 μήνες δεν έχουν περάσει τα σύνορα τέτοιες αυτοκινητοπομπές.
Ένα ψήφισμα χρειάζεται εννέα θετικές ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια το Συμβούλιο έχει διχαστεί για τη Συρία – η Ρωσία έχει προβάλει βέτο σε πολλά σχέδια ψηφίσματος για τη Συρία, συχνά με την υποστήριξη της Κίνας.
Σχετικά Νέα
Νορβηγία: Αποεπενδύει από ισραηλινή εταιρεία λόγω εμπλοκής της σε εποικισμούς στη Δυτική Όχθη
Το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, το μεγαλύτερο στον κόσμο με κεφάλαια ύψους περίπου 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων,.
Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε 108 drones κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά το αίτημα για εκεχειρία
Η Ρωσία εξαπέλυσε 108 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στη διάρκεια της νύχτας που.
Σάλος γύρω από το “δώρο” του Κατάρ προς τον Τραμπ: Το πολυτελές Boeing 747-8 Jumbo
Η πολεμική εντάθηκε χθες, Κυριακή, στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω από ένα αεροπλάνο που πρόκειται.
Ηρεμία στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν
Ηρεμία επικράτησε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας.