Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία “εκτόξευσε” τα νομίσματα των γειτονικών χωρών

Η φυγή των Ρώσων από τη Ρωσία που προκλήθηκε από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έφερε φέτος τα νομίσματα των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Τα νομίσματα της Γεωργίας και της Αρμενίας, καθώς και του Τατζικιστάν, καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αφού δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες εγκαταστάθηκαν εκεί από τον Φεβρουάριο, φέρνοντας μαζί τους το ισοδύναμο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποταμιεύσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Αυτό έχει οδηγήσει το ντραμ της Αρμενίας σε άνοδο άνω του 22% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, στη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των νομισμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το λάρι της Γεωργίας και το σομόνι του Τατζικιστάν έχουν αυξηθεί πάνω από 16% και 10%, αντίστοιχα, ξεπερνώντας τα κέρδη του ρουβλιού της Ρωσίας.

“Είναι οι Ρώσοι, που μετακινούνται σε αυτές τις χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω γεωπολιτικών ζητημάτων, οι οποίοι κρατούν τα χρήματά τους σε τέτοια νομίσματα και ωθούν προς τα πάνω τη συναλλαγματική ισοτιμία”, δήλωσε η Natalia Milchakova της Freedom Holding Corp.

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία "εκτόξευσε" τα νομίσματα των γειτονικών χωρών

Ο πόλεμος εξηγεί τον πενταπλασιασμό των εμβασμάτων που εισέρχονται στη Γεωργία από τη Ρωσία μέχρι στιγμής φέτος, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 60% του συνόλου των εμβασμάτων και ξεπερνούν τα 1,75 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Γεωργίας. Τα εμβάσματα προς την Αρμενία ανήλθαν σε 2,8 δισ. δολάρια τους πρώτους δέκα μήνες, καταγράφοντας σχεδόν τετραπλασιασμό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Τον Οκτώβριο, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2004, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Αρμενίας.

Τα οικονομικά κέρδη δεν ήταν δεδομένα στην αρχή του πολέμου και οι γείτονες της Ρωσίας αναμενόταν να υποφέρουν καθώς ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος δεχόταν πιέσεις λόγω των διεθνών κυρώσεων. Στην πραγματικότητα, οι τεράστιες εισροές κεφαλαίων αύξησαν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και βελτίωσαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους. Η οικονομία της Αρμενίας επεκτάθηκε με διψήφιο ποσοστό το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, ενώ η οικονομία της Γεωργίας σημείωσε ανάπτυξη σχεδόν 10% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

πιν

Για το Τατζικιστάν, οι μεταφορές χρημάτων αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του έτους, δήλωσε η Natalia Lavrova της BCS Financial Group, επικαλούμενη στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών. Αυτό έθεσε την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης 7% φέτος, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις για 4-5%, ανέφερε η ίδια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Γεωργίας για ολόκληρο το έτος στο 10%, επισημαίνοντας “την αύξηση της μετανάστευσης και των χρηματοοικονομικών εισροών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο”. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Αρμενίας αύξησε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ στο 13% από 4,9% λόγω της εισροής Ρώσων, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον διοικητή Martin Galstyan.

“Η απότομη αύξηση των εμβασμάτων σίγουρα εξηγεί την τόσο ταχεία ανάπτυξη”, δήλωσε η Lavrova της BCS. Τόσο στην Αρμενία όσο και στη Γεωργία, οι μεταφορές χρημάτων τροφοδότησαν την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση και την κατασκευή κατοικιών, σημείωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα