Ο πληθωρισμός στη Βρετανία “λύγισε” τις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης της Τετάρτη, καθώς η απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στη Βρετανία “ψαλιδίζει” ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες των επενδυτών για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων το τρέχον έτος.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, νωρίτερα σήμερα, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία έτρεξε τον Δεκέμβριο με ετήσια άνοδο 4%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν μικρή επιβράδυνσή του στο 3,8% από 3,9% τον Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 0,2%.

Ο δομικός δείκτης -που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των αλκοολούχων ποτών και καπνού- εμφάνισε ετήσια άνοδο 5,1%, επίσης ξεπερνώντας την εκτίμηση των οικονομολόγων για άνοδο 4,9%, σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα απογοητευτικά στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την άποψη των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και όχι μόνο, ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι τα υψηλά επιτόκια πιθανότατα θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμένουν οι αγορές.

Άλλωστε, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αν και σημείωσε ότι είναι πιθανό να δούμε μειώσεις των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι, επανέλαβε ότι η αβεβαιότητα στο παγκόσμιο περιβάλλον διατηρείται και ότι κάποια στοιχεία δεν είναι εκεί που θα ήθελε η τράπεζα.

“Θα έλεγα ότι είναι πιθανό”, ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας όμως ότι “θα πρέπει βέβαια να είμαι επιφυλακτική, γιατί λέμε επίσης ότι η πολιτική μας βασίζεται στα εισερχόμενα δεδομένα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας, ενώ ορισμένοι δείκτες δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε”. Συμπλήρωσε δε ότι οι προσδοκίες των αγορών για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων συνιστούν αποπροσανατολισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι αγορές “βιάζονται” όσο αφορά τις περικοπές των επιτοκίων.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι υπάρχει μια αξιόπιστη προοπτική ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο επίπεδο του 2% το 2025. Αλλά ακόμα θα πρέπει να γίνουν πολλά για να συμβεί αυτό”, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό εντείνει και η συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, που έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με τις επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά και τον Κόλπο του Άντεν να έχουν αναγκάσει αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης δεξαμενοπλοίων να αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ και να επιλέγουν την μακρύτερη διαδρομό του περίπλου της Αφρικής. Κίνηση που καθυστερεί τις παραδόσεις προϊόντων ενώ αυξάνει και το κόστος μεταφοράς.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε την Τετάρτη “βουτιά” 1,16% και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 467,58 μονάδες, με όλους του κλαδικούς δείκτες αλλά και τα εθνικά χρηματιστήρια να κλείνουν επίσης σε αρνητικά εδάφη. Τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των ορυχείων, με πτώση άνω του 2%.

Απώλειες 1% σημείωσε και ο δείκτης των blue chips της Ευρωζώνης, Euro Stoxx 50, ο οποίος ολοκλήρωσε την ημέρα στις 4.401,85 μονάδες.

Στις επιμέρους αγορές, “βουτιά” 1,48% κατέγραψε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, κλείνοντας στις 7.446,29 μονάδες, “λυγίζοντας” υπό το βάρος του πληθωρισμού.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 16.431,69 μονάδες, με πτώση 0,84%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,07%, στις 7.318,69 μονάδες.

Η ίδια εικόνα και στο Μιλάνο, όπου ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,79% και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 30.098,86 μονάδες, αλλά και στη Μαδρίτη, με τον ΙΒΕΧ 35 να σημειώνει πτώση 1,26%, στις 9.867,80 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα