«Ο πλανήτης έλκεται ξανά από τα πυρηνικά», η έκθεση-προειδοποίηση

«Ο πλανήτης έλκεται ξανά από την ατομική βόμβα», σχολιάζει η ιταλική Corriere Della Sera, αναφερόμενη στην τελευταία έκθεση του SIPRI, η οποία φωτογραφίζει την πορεία των στρατιωτικών- και πυρηνικών, εξοπλισμών στον κόσμο.

Η τελευταία έκθεση τoυ Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), διαπίστωσε ότι μετά από 35 χρόνια μείωσης των πυρηνικών όπλων, ο αριθμός τους σε παγκόσμια κλίμακα αναμένεται πως θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά την ερχόμενη δεκαετία, πυροδοτώντας νέο γύρο ανησυχιών, εν μέσω μια κατάστασης διεθνούς αστάθειας και αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα, η φράση: «Πώς έμαθα να αγαπώ την ατομική βόμβα» από την εμβληματική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπιρκ, «Dr Strangelove», του 1964, θα μπορούσε να αποτυπώνει την σημερινή πραγματικότητα.

«Πώς έμαθα να αγαπώ την ατομική βόμβα»
Τότε, ο κόσμος βρισκόταν στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, στα χρόνια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας και του χτισίματος του Τείχους του Βερολίνου, όταν οι διαπραγματεύσεις για τον ατομικό αφοπλισμό απείχαν ακόμη πολύ από το να φέρουν αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια ήρθε η εποχή της αποκλιμάκωσης, οι συμφωνίες για τον περιορισμό και ακόμη και την αμοιβαία μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Και για μια σύντομη στιγμή, με τη βοήθεια του Ρίγκαν και του Γκορμπατσόφ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ονειρευτήκαμε ακόμη και έναν κόσμο απαλλαγμένο από τους μηχανισμούς της Αποκάλυψης, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Mια δυναμική κλιμάκωσης που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια
Διαβάζοντας όμως τα πορίσματα της τελευταίας ετήσιας έκθεσης του SIPRI, oι εννέα χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα και Ισραήλ) εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσιά τους, τα οποία σήμερα αριθμούν συνολικά 12.000 πυρηνικές κεφαλές, το 90% των οποίων βρίσκεται στην κατοχή της Ουάσιγκτον και της Μόσχας. «Πρόκειται για μια δυναμική που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», εξηγεί ο διευθυντής της SIPRI, Νταν Σμιθ.

Το πιο ανησυχητικό γεγονός είναι ότι 9.500 από αυτές τις πυρηνικές κεφαλές είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν. Και όχι μόνο αυτό, το 2023 περισσότερα από δύο χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, δηλαδή 100 περισσότερες από το προηγούμενο έτος, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και τοποθετήθηκαν σε βαλλιστικούς πυραύλους, οι περισσότερες από αυτές στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για πρώτη φορά και στην Κίνα: «Το Πεκίνο – σύμφωνα με την έκθεση – επεκτείνει το πυρηνικό του οπλοστάσιο ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα».

«Στην Κίνα, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου, με δορυφορικές εικόνες να υποδεικνύουν την κατασκευή 300 και πλέον νέων σιλό πυραύλων», σημειώνει το ινστιτούτο.

Μέχρι το 2030, η Κίνα θα μπορούσε να έχει 1.000 πυρηνικές κεφαλές τοποθετημένες σε διηπειρωτικούς πυραύλους.

«H “ισορροπία του τρόμου” εγγυήθηκε μισό αιώνα ειρήνης»

Όπως είπε ΓΓ του Νατο, Γενς Στόλτενμπεργκ, τα πυρηνικά όπλα είναι «η έσχατη εγγύηση ασφάλειας» και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί σε ακραίες συνθήκες. Κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ότι ωθούν τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης, δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον ρωσικού εδάφους.

Ωστόσο, μπροστά στις συνεχείς επικλήσεις για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, «το να μάθουμε από το παρελθόν και να βασιστούμε ξανά στην πυρηνική αποτροπή είναι μάλλον αναπόφευκτο. Όχι για λόγους αγάπης, αλλά για λόγους ασφάλειας: άλλωστε, η ισορροπία του τρόμου εγγυήθηκε μισό αιώνα ειρήνης», καταλήγει η Corriere Della Sera.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα