Ο πετρελαϊκός γίγαντας της Ρωσίας προτρέπει τον ΟΠΕΚ+ να παρακολουθεί τις εξαγωγές, όχι μόνο την παραγωγή

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του πρέπει να παρακολουθούν όχι μόνο την παραγωγή των χωρών μελών του οργανισμού αλλά και τις εξαγωγές τους, σύμφωνα με τον Iγκόρ Σεχίν, επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft PJSC.

Ορισμένα έθνη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών στέλνουν έως και το 90% της παραγωγής τους στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας άλλα είδη καυσίμων για εγχώρια κατανάλωση, δήλωσε ο Σεχίν, βασικός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και πρώην επικριτής της συνεργασίας της Ρωσίας με τη συμμαχία πετρελαίου.

Για τη Ρωσία, το μερίδιο των εξαγωγών αργού στην παραγωγή είναι μόλις 50%, δήλωσε ο Σεχίν σε ένα πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Αυτό “θέτει τη χώρα μας σε μειονεκτική θέση δεδομένου του τρέχοντος μηχανισμού παρακολούθησης” στον ΟΠΕΚ+, είπε. “Φαίνεται σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο παρακολούθησης όχι μόνο των ποσοστώσεων παραγωγής, αλλά και των εξαγωγών πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά μεγέθη των εγχώριων αγορών”

Το κάλεσμα του Σεχίν έρχεται καθώς οι παρατηρητές του ρωσικού πετρελαίου εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τη δέσμευση της Μόσχας σε εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής.

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα του ΟΠΕΚ+ που ανακοίνωσε περικοπές στην παραγωγή αργού νωρίτερα φέτος, με στόχο να ενισχύσει τη ζήτηση για το πετρέλαιό της εν μέσω δυτικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων στις τιμές των καυσίμων. Η Μόσχα δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή της κατά 500. 000 βαρέλια ημερησίως από τον Φεβρουάριο και να διατηρήσει αυτό το επίπεδο έως το 2024.

Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση έχει καταστήσει απόρρητα τα στοιχεία της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της προόδου των περικοπών πέραν των διαβεβαιώσεων των αξιωματούχων της ενέργειας. Ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε επανειλημμένα ότι η Ρωσία είχε επιτύχει το επίπεδο παραγωγής που είχε δεσμευτεί την άνοιξη, οι θαλάσσιες εξαγωγές της χώρας, που αποτελούν βασικό δείκτη των επιπέδων παραγωγής, παρέμειναν ισχυρές.

 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, δευτερεύουσες πηγές του ΟΠΕΚ αναθεώρησαν το βασικό όριο της ρωσικής παραγωγής σε 9,949 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η αναθεώρηση προς τα πάνω διευκολύνει τη Ρωσία να τηρήσει τους περιορισμούς της παραγωγής εν μέσω ελέγχων και εκκλήσεων για μεγαλύτερη διαφάνεια των δεδομένων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα