

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή από τη Ρωσία των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία είναι ένα “πολιτικό πρόβλημα” που πρέπει να επιλυθεί και από τις δύο πλευρές, στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά το αίτημα της Ουκρανίας να υποστηρίξει ο ποντίφικας το σχέδιό της για την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.
Σε συνέντευξη στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, ο Φραγκίσκος δεν πήρε θέση για την επιστροφή των εδαφών που το Κίεβο θέτει ως βασική προϋπόθεση για την ειρήνη, ένας όρος στον οποίο επιμένουν η Ουκρανία και πολλοί από τους δυτικούς υποστηρικτές της.
Στη συνέντευξη, ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε δύο φορές εάν η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη. Ο ποντίφικας δεν αναφέρθηκε σε αυτό το σκέλος της ερώτησης την πρώτη φορά αλλά όταν ρωτήθηκε επιμόνως ξανά, δήλωσε:
“Είναι ένα πολιτικό θέμα. Η ειρήνη θα επιτευχθεί μόλις θα μπορούν να μιλήσουν ο ένας με τον άλλο, ο ένας ενώπιον του άλλου ή μέσω μεσολαβητών. Εάν δεν μιλήσουν … αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα”.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνάντησε τον Πάπα στο Βατικανό στις 13 Μαΐου και του ζήτησε να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου, το οποίο ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι ανοικτό σε διαπραγμάτευση.
Το σχέδιο ζητεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, την παύση των εχθροπραξιών και την αποκατάσταση των συνόρων του κράτους της Ουκρανίας.
Στην αρχή του πολέμου ο Πάπας προσπάθησε να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση με την ελπίδα να έχει έναν μεσολαβητικό ρόλο αλλά αργότερα άρχισε να καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Ρωσίας, συγκρίνοντάς τες με μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε από τη Ρώμη χθες, Πέμπτη, και η οποία μεταδόθηκε σήμερα, ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι η ουκρανική πλευρά δεν “ενθουσιάζεται” με τις προοπτικές της διαμεσολάβησης και πρόσθεσε ότι οι χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία έχουν σχηματίσει μια “πολύ ισχυρή” ένωση.
Ο Φραγκίσκος ζήτησε από τον καρδινάλιο Ματέο Ζούπι, τον επικεφαλής της διάσκεψης των Ιταλών επισκόπων, να πραγματοποιήσει ειρηνευτική αποστολή σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο 67χρονος Ζούπι προέρχεται από την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, μια ομάδα για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη που έχει την έδρα της στη Ρώμη. Η κοινότητα μεσολάβησε το 1992 στη συμφωνία που έθεσε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Μοζαμβίκη, στον οποίο ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο καρδινάλιος Ζούπι θα προσπαθήσει να συναντήσει χωριστά τον Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σχετικά Νέα
Πουέρτο Ρίκο: Η κυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις από τη Luma για το γενικό μπλακ άουτ
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ενεργειακή κρίση στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το γενικευμένο μπλακ.
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.