Ο Πάπας διορίζει έξι γυναίκες σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις στο συμβούλιο του Βατικανού

Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε έξι γυναίκες για να επιβλέπουν τα οικονομικά του Βατικανού, στους πιο ανώτερους ρόλους που έχουν δοθεί ποτέ σε γυναίκες στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας.

Αυτό ήταν ίσως το πιο σημαντικό βήμα από τον Φραγκίσκο να εκπληρώσει την υπόσχεση του για τοποθέτηση γυναικών σε κορυφαίες θέσεις. Μέχρι τώρα, το 15μελές Συμβούλιο Οικονομίας αποτελούνταν από άντρες. Σύμφωνα με το καταστατικό, το συμβούλιο πρέπει να περιλαμβάνει οκτώ επισκόπους (που είναι πάντα άνδρες) και επτά λαϊκούς.

Οι γυναίκες διορισμένες είναι όλες Ευρωπαίες και έχουν οικονομικό υπόβαθρο υψηλού επιπέδου: Η Leslie Ferrar, πρώην διαχειρίστρια οικονομικών του πρίγκιπα Κάρολου, η Ruth Kelly, πρώην υπουργός Εργασίας στη Βρετανία επί Tony Blair και Gordon Brown. Οι άλλες γυναίκες είναι η Charlotte Kreuter-Kirchhof και η Marija Kolak, από τη Γερμανία, και η Maria Concepción Osácar Garaicoechea και η Eva Castillo Sanz, από την Ισπανία. Ο μόνος λαϊκός σύμβουλος είναι ο Alberto Minali, πρώην γενικός διευθυντής της Generali, της ιταλικής ασφαλιστικής εταιρείας.

O Guardian αναφέρει για την Kelly ότι το 1997, ήταν η νεότερη γυναίκα, η οποία ανέλαβε θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Η ίδια είναι πιστή Καθολική και μέλος της Opus Dei, μίας συντηρητικής οργάνωσης. Μάλιστα έχει αρνηθεί να γίνει υπουργός Υγείας, διότι ήταν αντίθετη με τις αμβλώσεις. Λόγω των αντιλήψεων της, αρνήθηκε αναλάβει και το υπουργείο Ανάπτυξης, διότι προωθούσε τη χρήση προφυλακτικών, για την προστασία από το AIDS.

Η Kelly παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το 2008, λέγοντας ότι ήθελε να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια της και δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2010. Μπήκε στην HSBC και μετακόμισε το 2015 στο Πανεπιστήμιο St Mary’s, Twickenham.

Το Συμβούλιο συστάθηκε το 2014 από τον Φραγκίσκο και αναφέρεται άμεσα στον Πάπα.

Άλλες γυναίκες που έχουν λάβει εξέχουσες θέσεις κατά τη διάρκεια του παπισμού του Φραγκίσκου, είναι η Barbara Jatta, η οποία είναι επικεφαλής των Μουσείων του Βατικανού και η Francesca Di Giovanni, αναπληρώτρια γραμματέας της γραμματείας του Βατικανού.

Σχετικά Νέα