Ο Π.Λαφαζάνης στο Ιndicator:Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ των «53+» και της Αριστερής Πλατφόρμας

lafazanisΟ επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας,Παναγιώτης Λαφαζάνης,στη συνέντευξή του στο indicator.gr,αναφέρεται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές,στο σενάριο της ρήξης και στη πιθανότητα εκλογών.

Εμφανίζεται απόλυτα αρνητικός σε οποιαδήποτε μελλοντική πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ,ενώ σχολιάζοντας την κίνηση των «53+» αναφέρει ότι  «δεν διαθέτουν την αποφασιστικότητα και τον συνεπή προσανατολισμό που διέθετε η Αριστερή Πλατφόρμα».

Ο κ.Λαφαζάνης μιλάει,επίσης, για το νέο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τις ευρύτερες συμμαχίες που θεωρεί απαραίτητες ότι πρέπει να σχηματιστούν,όπως και για την ανάγκη δημιουργίας ενός  νέου  ΕΑΜ.

Τέλος,ερωτήθηκε για το βρετανικό δημοψήφισμα,καθώς και για τον τρόπο που η Ελλάδα,κατά τη γνώμη του,μπορεί να αλλάξει πορεία.


Ολόκληρη η συνέντευξη του Παν.Λαφαζάνη στο indicator.gr:

Πως βλέπετε να εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές ;

Αυτό που βλέπω είναι ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε Βατερλό για την κυβέρνηση και σε τραγωδία για τον τόπο και τον ελληνικό λαό. Οδεύουμε ολοταχώς προς ένα νέο μνημόνιο, το 4ο Μνημόνιο, το οποίο ήδη έχει συνομολογηθεί, ασχέτως αν δεν το αναγνωρίζουν έξω και μέσα. Στην πράξη πρόκειται για 4ο Μνημόνιο και το συνολικό πακέτο φτάνει τα 9 δις. αντιλαϊκών μέτρων, κάτι που αποτελεί τη χαριστική βολή για τη χώρα.

Υπάρχει πιθανότητα ρήξης με τους πιστωτές ;

Δεν υπάρχει ρήξη με τους πιστωτές, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση έχει παραδοθεί, είναι όμηρος και αιχμάλωτος τους. Έχουν γίνει όμηροι και αιχμάλωτοι, εθελοντικά. Δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτε άλλο από το να εφαρμόσουν αυτά που τους υποδεικνύουν, και μάλιστα με τέλειο τρόπο.

Πώς κρίνετε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το τελευταίο Μνημόνιο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, είναι πιο ήπιο σε σχέση με αυτά που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσειςΜάλιστα, ο ίδιος  ο πρωθυπουργός παραθέτει και νούμερα μιλώντας για 5,4 δις.(9 δις. με τα 3,6-προσθέτουμε εμείς) έναντι των 63 δις. των προηγούμενων.

Δεν έχει καμία βάση, καθώς τα 9 δις. θα είναι ένα ποσό που θα πληρωθεί από τον ελληνικό λαό με πολλαπλασιαστικό τρόπο. Επομένως, πρέπει να δούμε την πρόσθεση των 9 δις. και τον πολλαπλασιασμό τους τα επόμενα χρόνια. Πέραν αυτού πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει εξαθλιωθεί ήδη από τα προηγούμενα δύο μνημόνια, άρα το τρίτο έρχεται να προστεθεί στα δύο προηγούμενα. Καταλαβαίνετε ότι αυτή η πρόσθεση κάνει δυσβάσταχτο το βάρος στον έλληνα πολίτη. Καταρρέουν τα νοικοκυριά, καταρρέει η κοινωνία, διαλύεται η οικονομία.

Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις;

Θα υπάρξουν εξελίξεις και αυτές οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Εγώ βλέπω το επόμενο διάστημα ότι θα έχουμε μεγάλη κοινωνική κινητοποίηση, κοινωνική αφύπνιση ,η οποία μπορεί να πάρει και τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης λαϊκής και εργατικής εξέγερσης. Για ασήμαντη αφορμή μπορεί να ξαναδούμε τον κόσμο στους δρόμους και να γεμίζουν οι δρόμοι και οι πλατείες.

Από κει και πέρα δεν βλέπω και την κυβέρνηση να μπορεί να ψηφίσει εύκολα αυτά τα μέτρα. Οι δυσκολίες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και δεν είναι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να τα ψηφίσουν. Κυρίως σκέφτονται  ότι αν τα ψηφίσουν ,τότε με μεγάλη δυσκολία θα μπορούν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες.Βλέπουν ορατό τον κίνδυνο για αυτούς να μην ξαναπάνε στα σπίτια τους στην επαρχία.

Ποια είναι η γνώμη σας για την κίνηση των «53» ;Θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια τάση στον ΣΥΡΙΖΑ η οποία υπό «ακραίες» συνθήκες θα είχε την ίδια πορεία με την Αριστερή Πλατφόρμα; 

Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ των λεγόμενων «53» και της Αριστερής Πλατφόρμας,ούτε νομίζω ότι οι «53» διαθέτουν την αποφασιστικότητα και τον συνεπή προσανατολισμό που διέθετε η Αριστερή Πλατφόρμα, στοιχεία απαραίτητα για να οδηγηθεί κανείς σε ρήξη με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Από κει και πέρα παρακολουθούμε την στάση των «53».Ελπίζουμε και θέλουμε να γίνει ότι καλύτερο για τα λαϊκά συμφέροντα,ως αντίδραση.Δεν ξέρω, όμως, αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε να επαναλαμβάνεται ξανά η στάση που επέδειξε η Αριστερή Πλατφόρμα. Κι αυτό γιατί μη ξεχνάμε ότι οι «53» αποδέχθηκαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να παραμείνουν σε μια κοινοβουλευτική ομάδα και σε ένα κόμμα που ψήφισε το Μνημόνιο. Μια κίνηση που δείχνει ότι επέλεξαν την αντίπερα όχθη.

Στο υποθετικό σενάριο που λέει ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν σε απόλυτη ρήξη με τους πιστωτές, θα μπορούσατε να δείτε κάποια πιθανότητα εκ νέου σύμπλευσης;

Όχι! Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μελλοντικής σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχτηκε, έγινε ένα κόμμα νέο-μνημονιακής πολιτικής, κι έτσι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία.

Πως σχολιάζετε το νέο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου;

Καλοδεχούμενο το κόμμα.Είναι επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου.Ο καθένας έχει το δικαίωμα να συγκροτεί κόμμα με βάση τις πολιτικές ιδιαιτερότητες του και τις απόψεις του. Η ΛΑΕ επιδιώκει ένα ευρύ μέτωπο αριστερών, ριζοσπαστικών, πατριωτικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων,καθώς μόνο κάτι τέτοιο μπορεί να αντιμετωπίσει τη σημερινή μνημονιακή επίθεση.

Εμείς θέλουμε συνεργασία και κοινή δράση  με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου,όπως και με όλες τις αριστερές,δημοκρατικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις.Και προκειμένου αυτή η συνεργασία να είναι γόνιμη,θα πρέπει να στηριχτεί σε ένα προγραμματικό πλαίσιο και προσανατολισμό.

Πού θα εντοπίζατε τις διαφορές με τη «Πλεύση Ελευθερίας» ;

Αυτό θα αποδειχθεί στην πορεία όταν θα έχουμε την πλήρη πλατφόρμα της «Πλεύσης Ελευθερίας». Τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το αν υπάρχουν διαφορές και ποιες είναι αυτές.

Αυτό που θέλω να επισημάνω εγώ, είναι ότι σήμερα η χώρα χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό προγραμματικό πλαίσιο για ένα ευρύ μέτωπο το οποίο θα απαντά στην ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από τα μνημόνια και να μπει σε μια νέα δημοκρατική αντιμνημονιακή τροχιά με έξοδο από την ευρωζώνη.

 Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα εκλογές;

Πρέπει να υπάρξουν εκλογές. Αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει τον τόπο. Ωστόσο πιστεύω ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογές-ανεξάρτητα από το αν το επιθυμεί η Λαϊκή Ενότητα ή κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης-λόγω των μεγάλων αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Οι εκλογές μπορεί να προκύψουν ως ατύχημα.

Ποιο θα έπρεπε,κατά τη γνώμη σας,να είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Το διακύβευμα για τη χώρα είναι ένα: Να απαλλαγούμε από τα μνημόνια. Είτε με τα μνημόνια και την καταστροφή της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, είτε με μία αντιμνημονιακή  πορεία στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος και εξόδου από την ευρωζώνη,με τη συγκρότηση εθνικού νομίσματος.

Θεωρείτε ότι αυτή η στιγμή ενδείκνυται για να παρθεί μια τόσο μεγάλη απόφαση, αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και το μείζον θέμα του προσφυγικού;

Τα πράγματα πλέον αποσαφηνίζονται πάρα πολύ και γίνονται πολύ πιο απλά.Το προσφυγικό είναι ένα δράμα το οποίο ζούμε με πολύ έντονο τρόπο εξαιτίας της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα αποδέχτηκε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι αποφάσεις αυτές ήταν σε μια λογική κλεισίματος των συνόρων.Το κλείσιμο των συνόρων ήταν μια καταστροφή για τη χώρα,καθώς μετέτρεψε το προσφυγικό,από ευρωπαϊκό και διεθνές  ζήτημα,σε νέο ανατολικό ζήτημα  και ελληνοτουρκικό θέμα.

Ήταν έγκλημα ότι συμφώνησε η κυβέρνηση στα κλειστά σύνορα.Έπρεπε να ασκήσει βέτο μέχρι τέλους για όλες τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,εφόσον δεν άνοιγαν τα σύνορα.

Δυστυχώς δεν το έπραξε αυτό η κυβέρνηση.Και αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με το πόσο αρνητική είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη χώρα μας.

Είναι πιο εύκολο τώρα να φύγουμε από την ευρωζώνη.Είναι  αναγκαίο,όσο και επιτακτικό. Δεν υπάρχει μέλλον μέσα στην ευρωζώνη για την Ελλάδα.Δεν μπορεί να βγει από την κρίση.Η χώρα όσο παραμένει στην ευρωζώνη, θα διαλύεται και θα καταστρέφεται.

Δείτε τι γινόταν πριν την είσοδο της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ:Ουδέποτε κόπηκαν μισθοί και συντάξεις,όσο η Ελλάδα ήταν στη δραχμή, παρόλο που δεν είχαμε φιλολαϊκές κυβερνήσεις.

Μόνο εάν η Ελλάδα βγει απ’την ευρωζώνη θα μπορέσει να σταματήσει η λεηλασία μισθών και συντάξεων και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

 Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα;

Το τι θα κάνει η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θέμα του λαού της,ο οποίος κυρίαρχα θα αποφασίσει για το μέλλον του.Δεν θα ήθελα να υποδείξω αυτή τη στιγμή,τι θα ψηφίσει για το συμφέρον του.

Αυτό που θεωρώ,είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδραστικοποιείται όλο και περισσότερο και γίνεται όλο και πιο ολοκληρωτική.Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ιμπεριαλιστική συμμαχία που στρέφεται πρώτα απ’ όλα ενάντια στους λαούς όλων των ευρωπαϊκών χωρών,και ιδιαίτερα στους λαούς των πιο οικονομικά αδύναμων χωρών.

Επομένως,για εμάς, αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανατραπεί και να ανατραπεί εκ βάθρων.Όπως και η ευρωζώνη,η οποία πρέπει να διαλυθεί.Η ευρωζώνη δεν βελτιώνεται,ούτε μεταρρυθμίζεται.

Πως πιστεύετε ότι θα αλλάξει πορεία η χώρα;

Η ευρωζώνη αποτέλεσε το μοιραίο πλήγμα για τη χώρα μας και πρέπει να αποφασίσουμε γρήγορα να δραπετεύσουμε από αυτή τη γερμανική φυλακή,προκειμένου  να μπει η χώρα σε μια αναπτυξιακή τροχιά και να σταματήσει να εξαθλιώνεται.

Αυτό θα γίνει φεύγοντας από την ευρωζώνη και εφαρμόζοντας ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα έχει στην προμετωπίδα του την διαγραφή χρέους,την εθνικοποίηση των τραπεζών,ένα νέο και δίκαιο φορολογικό σύστημα,την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, μια νέα ανεξάρτητη,πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική,καθώς και μια νέα ανεξάρτητη,πολυδιάστατη πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Ο λαός δεν έχει άλλη επιλογή, για το δικό του μέλλον και το μέλλον των παιδιών του, πέραν από το να ξαναγεμίσει τους δρόμους και τις πλατείες.Είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στη χώρα μας.

Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΑΜ,όπου η νεολαία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του μεγάλου εθνικού,δημοκρατικού και κοινωνικοταξικού αγώνα για τη νέα απελευθέρωση της χώρας μας και την επαναθεμελίωσή της.

Η συνέντευξη δόθηκε στην δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα