O Oρέστης Ομράν στο Indicator.gr: Σκοπός της «Συνέργειας» είναι η αναζωογόνηση του δημόσιου διαλόγου

Στους στόχους και τη φιλοσοφία πίσω από τη Συνέργεια αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Indicator.gr και την δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου, ο επικεφαλής του THINK TANK SYNERGIA, Ορέστης Ομράν, τονίζοντας τον ρόλο της ομάδας στην αναζωογόνηση του δημόσιου διαλόγου και την πρόταση καινοτόμων λύσεων για τη διακυβέρνηση της χώρας. Όπως εξήγησε, η Συνέργεια αποτελεί μια πρωτοβουλία επαγγελματιών και επιστημόνων με διεθνή εμπειρία, που σκοπό έχει να ενισχύσει τις συνεργασίες και να προσφέρει νέες, εφαρμόσιμες προτάσεις πολιτικής, με στόχο το εθνικό συμφέρον.

Η Συνέργεια, η οποία διαθέτει μια ομάδα ανθρώπων από διάφορους τομείς της κοινωνίας, επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί με τους πολίτες, κυρίως εξαιτίας της απομάκρυνσης τους από την πολιτική τα τελευταία χρόνια. Όπως τονίστηκε, η πρωτοβουλία έχει στόχο να αναβιώσει την ενεργό συμμετοχή του κόσμου, παρέχοντας νέες προοπτικές για το μέλλον της χώρας, ενώ μέσα από δράσεις και αναλύσεις θα συμβάλλει στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής και άλλων.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Τι είναι η Συνέργεια και ποιός είναι ο στόχος σας ;

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστώ το The Indicator για την φιλοξενία η οποία μας τιμά ιδιαίτερα. Η Συνέργεια αποτελεί μια πρωτοβουλία επαγγελματιών και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο και να παράγει συγκεκριμένες προτάσεις διακυβέρνησης. Σκοπός μας με λίγα λόγια, είναι να ανοίξει και να βαθύνει ο δημόσιος διάλογος, να επιτευχθούν ευρύτερες συνεργασίες και να παράξουμε νέες βελτιωμένες πολιτικές προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας στη βάση εφαρμοσμένων καλών πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Πείτε μας δύο λόγια για τους ανθρώπους πίσω από αυτό το εγχείρημα.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι άνθρωποι της. Η Συνέργεια είναι μια ομάδα ανθρώπων που αποτελείται επαγγελματίες, ανθρώπους της αγοράς, επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι πέραν των άλλων, διαθέτουν κοινωνική πείρα, τριβή στην αγορά εργασίας και πραγματική εμπειρία. Πιστεύω, ωστόσο, βαθιά πως μονάχα ένα καλό βιογραφικό δεν έχει σημασία αν δεν συνοδεύεται από τα παραπάνω.

Στην ομάδα μας έχουμε έμπειρους επιτυχημένους ακαδημαϊκούς, δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, επιχειρηματίες, ανθρώπους γενικά υψηλής θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης,. Μέλη της πρωτοβουλίας όμως δεν είναι μονάχα “φτασμένοι”, αν θέλετε, επαγγελματίες αλλά και νεότεροι φοιτητές οι οποίοι τροφοδοτούν με φρέσκιες ιδέες την ομάδα και έχουν αναλάβει να “τρέχουν” την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού μας . Όλοι μας όμως έχουμε ένα κοινό: την αγάπη και το μεράκι να χρησιμοποιήσουμε την γνώση και την εμπειρία μας για να προσφέρουμε στην κοινωνία.

Αναφέρατε ότι σκοπός σας είναι ο ουσιαστικότερος διάλογος. Με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να συμμετέχετε σε αυτόν ; Ποιές θα είναι οι κύριες δράσεις του think tank ;

Πολύ σωστά. Σκοπός μας είναι να συμμετέχουμε στον πολιτικό διάλογο στην βάση άρτια επεξεργασμένων αναλύσεων αλλά και την εφαρμογή πρακτικών και καινοτόμων προτάσεων διακυβέρνησης. Σε αυτόν τον διάλογο θα συμμετέχουμε κυρίως μέσω αναλυτικών ερευνών και επεξεργασίας πολιτικών προτάσεων, μια πρώτη εκτεταμένη εκδοχή των οποίων φιλοδοξούμε να έχουμε εκδώσει και παρουσιάσει σε μια μαζική, ανοιχτή εκδήλωση αντίστοιχη της ιδρυτικής μας εκδήλωσης, εντός των επομένων 6 μηνών. Εξάλλου, η διοργάνωσή στοχευμένων θεματικών εκδηλώσεων μέχρι τότε θα μας βοηθήσει να διευρύνουμε το διάλογο, να συστηθούμε σε περισσότερο κόσμο και ν α δώσουμε βήμα όχι μόνο σε εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες αλλά και σε νέους Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες που έχουν να συμβάλλουν στην συλλογική προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για την Πατρίδα μας.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Συνέργεια;

Κοιτάξτε, νομίζω μια μεγάλη πρόκληση είναι να κερδίσουμε τον κόσμο ο οποίος έχει απομακρυνθεί από την πολιτική, κυρίως κατά τα χρόνια της κρίσης. Παρόλο που το ενδιαφέρον για αυτό το νέο εγχείρημα δεν σας κρύβω ότι είναι μεγάλο, υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι της κοινωνίας που παραμένει καχύποπτο σε οποιαδήποτε νέα πολιτική πρωτοβουλία. Είμαι, όμως, σίγουρος πως αυτήν την μάχη θα την κερδίσουμε. Εχουμε παρατηρήσει πως ενώ οι αριθμοί δείχνουν μια αποστροφή του κόσμου προς το πολιτικό γίγνεσθαι, και αν θέλετε υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό, η ελληνική κοινωνία διατηρεί ένα πηγαίο ενδιαφέρον για τα κοινά· για την οικονομία, για την παιδεία, για το σύστημα υγείας, για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση. Με άλλα λόγια, για το που πάει αυτός ο τόπος. Και εκεί έρχεται η Συνέργεια να παράσχει έναν καινούριο και διαφορετικό δρόμο πολιτικοποίησης και ενεργούς συμμετοχής στα κοινά.

Ποιοί είναι οι βασικοί τομείς με τους οποίους ασχολείται η Συνέργεια ;

To ενδιαφέρον μας εκτείνεται σε πολλά πεδία πολιτικής αλλά οι κυριότεροι τομείς ενασχόλησης του think tank είναι επτά. Είναι η Οικονομία, είναι η Ενέργεια και η Κλιματική Αλλαγή, το Δημογραφικό, οι Θεσμοί, το Κοινωνικό Κράτος η Εξωτερική Πολιτική και οι Πολιτικές Ασφαλείας και τέλος η Τεχνολογία. Σε αυτούς τους τομείς θα εστιάσουμε με στόχο να παράξουμε συγκεκριμένες προτάσεις διακυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Τhink Τank Synergia, Ορέστης Ομράν με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη

Ως ειδικός στα θέματα ενέργειας, ποια είναι η οπτική της Συνέργειας όσων αφορά την πράσινη μετάβαση; 

Η περίφημη πράσινη μετάβαση, την επιτάχυνση της οποίας προωθεί η ενωσιακή πολιτική θα πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικά δίκαιους, με τη δημιουργία των συνθηκών για τον επιμερισμό του κόστους μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ακόμα και αν αυτό σημαίνει την χρονική και ουσιαστική αναθεώρηση των στόχων που έχει θέσει αυτή η πολιτική. Ο αυξημένος διεθνής ανταγωνισμός και η οικονομική επιβράδυνση που βιώνουν πολλά Κράτη Μέλη θα πρέπει να αποτελεί τον δικαιολογητικό υπόβαθρο της αναθεώρησης αυτής.

Και στη χώρα μας όμως θα πρέπει να δούμε την ενεργειακή μετάβαση ως ευκαιρία. Αν θέλουμε μια Ελλάδα ευημερούσα αλλά και ισχυρή δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την εκμετάλλευση των ορυκτών μας πόρων (ιδίως των θαλάσσιων) στο βαθμό που αυτή η εκμετάλλευση επιτρέπεται τεχνικά ως την ανάδειξη της χώρας μας σε πραγματικό κόμβο ενεργειακής παραγωγής και διαμετακόμισης, με την περαιτέρω ενίσχυση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης. Η αναδιάταξη του γεωπολιτικού και ενεργειακού status quo διεθνώς, στην Ευρώπη αλλά και ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστά μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε.

Ποια η άποψη της Synergia για την ψηφιακή επανάσταση και τις επιπτώσεις της;

Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας ώστε η αλματώδης ψηφιακή πρόοδος και οι ραγδαίες μεταβολές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης να πραγματοποιηθούν με τρόπο ο οποίος δεν περιορίζει το Κράτος Δίκαιου, την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. H Νέα Τεχνολογία και ειδικά η Τεχνητή Νοημοσύνη, η πρωτοφανής διασύνδεση της ανθρωπότητας αλλά και η τεράστια συσσώρευση τεράστιου όγκου δεδομένων (big data) δημιουργούν ευκαιρίες παρεμβάσεων στην πολιτική διαδικασία και υπονόμευσης της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα όμως ανοίγουν δρόμους ενημέρωσης, προβληματισμού, και συμμετοχής, θέτοντας τις προϋποθέσεις  για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λογοδοσία, και άρα για μια καλύτερη και πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.

Πως βλέπετε την Συνέργεια σε 5 χρόνια από τώρα;

Αρχικά, τα επόμενα χρόνια θέλουμε να δούμε την Συνέργεια να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και να αποκτά μαζικότητα ως σημείο αναφοράς στον ελληνικό δημόσιο διάλογο. Η πρωτοβουλία μας δεν είναι ένα κλειστό club για λίγους αλλά μια ανοικτή, μαζική πρωτοβουλία. Οπως έχουμε ξαναπεί, εμείς αισθανόμαστε καλύτερα με τον κόσμο. Πέρα από αυτό, θέλουμε να έχουμε ήδη παράξει πολλές και ποιοτικές πολιτικές προτάσεις, οι οποίες εφαρμοζόμενες στην διακυβέρνηση του τόπου θα διαμορφώνουν ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα