Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν οδεύει προς κατάρρευση

Oι χαμηλότερες αποταμιεύσεις και η έλλειψη ρευστού μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα σε μερικούς μήνες

Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν οδεύει προς κατάρρευση προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Για αυτό τον λόγο, τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν να αναληφθεί άμεσα δράση για να ενισχυθούν οι τράπεζες του Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των ανθρώπων που αδυνατούν πλέον να αποπληρώσουν δάνεια που έχουν λάβει, οι χαμηλότερες αποταμιεύσεις και η έλλειψη ρευστού μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα σε μερικούς μήνες.

Σε τρισέλιδη αναφορά του για το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα του Αφγανιστάν που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) υπογραμμίζει ότι το κόστος που θα είχε για την αφγανική οικονομία και την αφγανική κοινωνία η κατάρρευσή του «θα ήταν κολοσσιαίο».

Η διακοπή της ροής του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, τη 15η Αυγούστου, όταν η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση κατέρρευσε, προκάλεσε ελεύθερη πτώση της οικονομίας, πιέζοντας ασφυκτικά τις τράπεζες, που πολύ γρήγορα επέβαλαν ελέγχους κεφαλαίου ορίζοντας εβδομαδιαία όρια αναλήψεων ώστε να σταματήσει η μαζική απόσυρση καταθέσεων.

«Το χρηματοοικονομικό και το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν έχουν διαταραχθεί. Το πρόβλημα της μαζικής απόσυρσης καταθέσεων πρέπει να επιλυθεί γρήγορα για να βελτιωθεί η περιορισμένη παραγωγική δυνατότητα της χώρας και να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος», σημειώνεται στην έκθεση του UNDP.

Όμως η εξεύρεση τρόπου για την αποτροπή του τραπεζικού συστήματος περιπλέκεται από τις διεθνείς και μονομερείς κυρώσεις σε βάρος πολλών από τους ηγέτες των Ταλιμπάν.

«Πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε να εξασφαλίσουμε πως ακόμη κι αν υποστηρίξουμε τον τραπεζικό τομέα, δεν θα υποστηρίξουμε τους Ταλιμπάν», τόνισε στο Ρόιτερς ο Αμπντάλα αλ Νταρνταρί, ο επικεφαλής του γραφείου του UNDP στο Αφγανιστάν.

«Είμαστε σε τόσο τρομερή κατάσταση που πρέπει να σκεφτούμε όλες τις πιθανές επιλογές και πρέπει να σκεφτούμε αντισυμβατικά», συνέχισε. «Αυτό που ήταν αδιανόητο πριν από τρεις μήνες πρέπει να εξεταστεί τώρα».

Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν ήταν ευάλωτο ήδη προτού καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Αλλά πλέον η αναπτυξιακή βοήθεια έχει στερέψει, δισεκατομμύρια δολάρια της αφγανικής κεντρικής τράπεζας έχουν παγώσει στο εξωτερικό, κυρίως στις ΗΠΑ, και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και οργανώσεις αρωγής, δυσκολεύονται να μεταφέρουν επαρκή κεφάλαια στη χώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα