Ο Nord Stream 2, τα εκβιαστικά παιχνίδια της Μόσχας και η ενεργειακή κρίση

Έρμαιο των διαθέσεων της Ρωσίας και του γεωενεργειακού παιχνιδιού που έχει στήσει με «φόντο» την τροφοδότησή της με φυσικό αέριο, είναι η Ευρώπη. Η νέα εξέλιξη με το «πάγωμα» της διαδικασίας αδειοδότησης του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή, προκάλεσε πανικό στις αγορές και ενέτεινε την αβεβαιότητα για όσα έρχονται. Κυρίως, όμως, επιβεβαίωσε, ότι η Ευρώπη ούσα εξαρτημένη ενεργειακά από το φυσικό αέριο εκ Ρωσίας και χωρίς ουσιαστικό εναλλακτικό πλάνο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, έχει καταστεί παρατηρητής των εξελίξεων και των τιμών του φυσικού αερίου, που από χθες έχουν πάρει ξανά την ανιούσα, επηρεάζοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Δεν χρήζει ενδελεχούς ανάλυσης το γεγονός ότι η Ρωσία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί γεωπολιτικά την ενεργειακή κρίση, «παίζοντας», ενίοτε και εκβιάζοντας την Ευρώπη με τις ροές του φυσικού αερίου. Η Μόσχα άφησε για καιρό και εν μέσω κρίσης τη Γηραιά Ήπειρο, χωρίς σταθερές ροές φυσικού αερίου, προκαλώντας ελλείψεις και συνάμα έκρηξη των τιμών (φυσικού αερίου-χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος), οι οποίες μετακυλήθηκαν στους καταναλωτές. Ο Πούτιν, πριν από δύο εβδομάδες, αποφάσισε να δείξει το καλό του πρόσωπο απέναντι στην εξαρτώμενη Ευρώπη, δίνοντας προσωπική εντολή στην Gazprom, να αυξήσει τις ροές προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν τήρησε… ευλαβικά το χρονοδιάγραμμα, η εν λόγω εξέλιξη λειτούργησε κατευναστικά για την αγορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθότι οι τιμές αποκλιμακώθηκαν σημαντικά. Η χαρά, όμως, κράτησε λίγο, δίνοντας εκ νέου τη θέση της στην αβεβαιότητα. Η επιμονή της ρωσικής Gazprom να διατηρήσει τον έλεγχο του αγωγού Nord Stream 2 σε ελβετική εταιρεία (θυγατρική), προκάλεσε την παρέμβαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για την ενέργεια. Η τελευταία αποφάσισε να βάλει φρένο στη διαδικασία αδειοδότησης του ρωσικού αγωγού, έως ότου μεταβιβασθεί η ιδιοκτησία σε εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία και θα είναι υπό τον έλεγχο της γερμανικής αρχής.

Μόνο στο άκουσμα της είδησης, προκλήθηκε πανικός στις αγορές, με τις τιμές του φυσικού αερίου να χτυπούν «κόκκινο». Προφανώς οι traders διαπιστώνουν και παράλληλα εκτιμούν ότι η Ευρώπη εισέρχεται σ’ ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας που εντείνει την ενεργειακή κρίση. Είναι πιθανόν η Ρωσία, μιας έχει δώσει αντίστοιχα δείγματα γραφής, να αρχίσει τα εκβιαστικά παιχνίδια προς την Ευρώπη, με άμεσο αποδέκτη τη Γερμανία, προκειμένου να λυθεί υπέρ της το πρόβλημα που προέκυψε με τον Nord Stream.

Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα ενδεχομένως να προβεί σε μείωση και πάλι της προμήθειας αερίου που αφορά την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων, ασκώντας μ’ αυτό τον τρόπο πίεση στο Βερολίνο και δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στην Ευρώπη. Προφανώς, λοιπόν, και μετά την εν λόγω εξέλιξη, έπεται ένας δύσκολος χειμώνας, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μιας και η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αλλά αντιθέτως να λαμβάνει νέες ανησυχητικές διαστάσεις.

Και κάτι ειδικώς για τη Γερμανία. Όταν η Μέρκελ δρομολογούσε με την υπογραφή της το project του Νord Stream, «θριαμβολογούσε», λέγοντας ότι εξασφάλιζε την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας. Υπήρχαν ωστόσο φωνές, τόσο εντός όσο και εκτός Βερολίνου που προειδοποιούσαν ότι ο Nord Stream θα ενίσχυε την γεωπολιτική επίδραση της Ρωσίας και θα έκανε τη Γερμανία περισσότερο εξαρτώμενη ενεργειακά από την Μόσχα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα