Ο Νετανιάχου διαψεύδει τη συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Νότια Γάζα

Το Ισραήλ διέψευσε ότι κηρύχθηκε ανθρωπιστική εκεχειρία στη νότια Γάζα, μισή ώρα αφού πηγές από την Αίγυπτο επεσήμαναν τη σύναψη σχετικής συμφωνίας.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο νωρίτερα δύο αιγυπτιακές πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters, ότι οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν στην κήρυξη εκεχειρίας στη νότια Γάζα από σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), η οποία θα συμπέσει με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο.

Οι πηγές είχαν επισημάνει ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες, αν και δεν διευκρίνισαν πόσες ακριβώς. Επίσης είχαν σημειώσει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν το πέρασμα της Ράφα να παραμείνει ανοικτό ως τις 17:00 (τοπική ώρα) σήμερα στο πλαίσιο μιας αρχικής επαναλειτουργίας του για μία ημέρα.

Στη Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Σινά στην Αίγυπτο, βρίσκεται το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από τον θύλακα προς μια περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters δείχνουν φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις να βρίσκονται στην πόλη αλ Αρίς στο Σινά σήμερα το πρωί αναμένοντας να λάβουν άδεια για το πολύωρο ταξίδι ως τη Ράφα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν συγκεντρώσει διάφορες χώρες και οργανώσεις για τη Λωρίδα της Γάζας έχει συγκεντρωθεί στην αλ Αρίς περιμένοντας τη σύναψη συμφωνίας για την είσοδο της βοήθειας στον θύλακα και την απομάκρυνση από αυτόν των ξένων πολιτών, κάτι το οποίο επετεύχθη όπως δήλωσε χθες Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έπειτα από επίσκεψή του στο Κάιρο.

Ωστόσο ο Σαλάμα Μάρουφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, είχε δηλώσει ότι δεν έχουν λάβει επιβεβαίωση από την αιγυπτιακή πλευρά για το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα.

 

Εκκένωση 28 χωριών στα σύνορα με τον Λίβανο
Παράλληλα, το Ισραήλ ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός μετά τις εχθροπραξίες με την Χεζμπολάχ.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και ο στρατός ανακοινώνουν «την εφαρμογή σχεδίου απομάκρυνσης από το βόρειο Ισραήλ των κατοίκων που ζουν σε τομέα δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο προς καταλύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος».

Ένα από τα χωριά στο βόρειο Ισραήλ, η Στούλα, δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ χθες, Κυριακή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας άμαχος.

Αναμένει την «πολιτική απόφαση» ο ισραηλινός στρατός
Την ίδια ώρα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του πολιορκημένου θύλακα (περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια, δηλώντας ότι στοχεύει την πόλη της Γάζας ώστε να καταστρέψει το επιχειρησιακό κέντρο της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα.

Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ και Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα πρέπει να προηγηθεί μια «πολιτική απόφαση.

“Θα έχουμε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία”, είπε ο Χεχτ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συζήτησε το θέμα της εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας και «ανθρωπιστικά ζητήματα με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο υπουργός υπογράμμισε «τη στρατιωτική ισχύ] του Ισραήλ και την «αποφασιστικότητά του να καταστρέψει τον εχθρό], προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

Εκπρόσωποι του στρατού είχαν πει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει άλλες επιθέσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Χεχτ, στο στόχαστρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, επειδή πιστεύεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου: «Είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν», είπε.

Στο χείλος της Αβύσσου
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους που κρατά και το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου».

Η Λωρίδα της Γάζα είναι αντιμέτωπη με «έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού και απολύτως απαραίτητων προμηθειών», τόνισε ο κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Αποθέματα τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ιατρικών εφοδίων και καυσίμων του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ «μπορούν να σταλούν μέσα σε μερικές ώρες» στον θύλακα, συνέχισε, καλώντας το προσωπικό του διεθνούς οργανισμού να επιτραπεί «να μεταφέρει αυτές τις προμήθειες στη Γάζα με ασφάλεια και ανεμπόδιστα» στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Χαμάς να αφήσει «αμέσως» και «χωρίς όρους» ελεύθερους τους ομήρους.

«Ο καθένας από αυτούς τους δυο στόχους ισχύει αυτός καθαυτόν. Δεν πρέπει να γίνουν διαπραγματευτικά χαρτιά», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες, τονίζοντας πως θεώρησε «καθήκον του» να απευθύνει τις δυο εκκλήσεις «αυτή τη δραματική στιγμή, καθώς στεκόμαστε στο χείλος της αβύσσου στη Μέση Ανατολή».

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών, ενώ άλλοι 150 είναι όμηροι.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, και 9.600 τραυματίες στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού σε μια εβδομάδα και κάτι.

Αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και μετά τη διαταγή του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα -με έκταση 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων-, ενόψει της έναρξης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του, κατά τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα