Ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί να αναστείλει το κομμάτι της συμφωνίας του Brexit για τη Β. Ιρλανδία

Ο Μπόρις Τζόνσον απείλησε να αναστείλει τμήματα της συμφωνίας Brexit σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά την απειλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα σε μια διαμάχη για την προμήθεια εμβολίων.

Απαντώντας στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη σε ισχυρισμούς ότι “πρόδωσε” τη Β. Ιρλανδία, συμφωνώντας να ελέγχονται τα αγαθά μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ενεργήσει επ’ αυτού: “Θα κάνουμε ό, τι πρέπει να κάνουμε, είτε νομοθετικά, είτε μάλιστα επικαλούμενοι το άρθρο 16 του πρωτοκόλλου, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει εμπόδιο στη θάλασσα της Ιρλανδίας”, δήλωσε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι έμποροι αντιμετώπισαν διαταραχές στη μεταφορά των εμπορευμάτων προς τη Β. Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω νέων τελωνειακών ελέγχων και εγγράφων που απαιτούνται στο λεγόμενο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που συμφωνήθηκε ως μέρος του διακανονισμού Brexit με την ΕΕ λίγο πάνω από ένα μήνα νωρίτερα. Το άρθρο 16 είναι μία δικλίδα ασφαλείας που επιτρέπει σε κάθε πλευρά να παρέμβει εάν η εφαρμογή του πρωτοκόλλου δημιουργεί “σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δυσκολίες”.

Οι εντάσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία έχουν αυξηθεί σημαντικά από την περασμένη εβδομάδα, ειδικά από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 16 για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία -πιάνοντας εξ απήνης τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας και εξοργίζοντας τους συνδικαλιστές.

Παρόλο που η ΕΕ παραδέχτηκε ότι η απόφασή της ήταν λανθασμένη και υποχώρησε μέσα σε λίγες ώρες, το εν λόγω περιστατικό κινδυνεύει να ξανανοίξει μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βόρεια Ιρλανδία παρέμεινε στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit για να αποφύγει τη δημιουργία ορατών συνόρων με την Ιρλανδική Δημοκρατία και την επανεκκίνηση των επί δεκαετιών συγκρούσεων. Αντ’ αυτού, τα εμπορεύματα υπόκεινται σε πολύπλοκους ελέγχους καθώς διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα