

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε απόψε με τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Νωρίτερα, η αυτοκινητοπομπή του Μπλίνκεν αναχώρησε από το ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει ο Αμερικανός υπουργός προς «άγνωστη κατεύθυνη» και εικαζόταν ότι πήγαινε να συναντήσει τον Ουάνγκ Γι.
Κίνα: «Υστερική» η αντίδραση των ΗΠΑ για το μπαλόνι
Ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε το Σάββατο πως η διαχείριση από τις ΗΠΑ του περιστατικού με το μπαλόνι ήταν «απίστευτη» και «υστερική» και μια «παράλογη» ενέργεια που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες.
«Υπάρχουν τόσα πολλά μπαλόνια σε όλο τον κόσμο, άρα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τα καταρρίψουν όλα;» είπε ο Ουάνγκ, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Ένα φερόμενο ως κινεζικό μπαλόνι παρακολούθησης, το οποίο το Πεκίνο αρνείται ότι ήταν κυβερνητικό κατασκοπευτικό σκάφος, πέταξε για μια εβδομάδα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά προτού καταρριφθεί ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού ωκεανού στις 4 Φεβρουαρίου με εντολές του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Για τον Ουάνγκ, η κατάρριψη του μπαλονιού «συνιστά 100% κατάχρηση της χρήσης δύναμης, είναι παραβίαση της συνήθους διεθνούς πρακτικής, ιδιαίτερα της συνθήκης του Σικάγου για την πολιτική αεροπορία» του 1944.
«Απαιτούμε επιτακτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην κάνουν τέτοια παράλογα πράγματα απλώς για να εκτρέψουν την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματά τους», είπε ακόμη.
«Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο», συνέχισε. «Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναλογίζονται αυτά τα γεγονότα και χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη για να καταρρίψουν ένα μπαλόνι με τους πυραύλους τους, κάτι που είναι, κατά τη γνώμη μου, παράλογο και υστερικό».
Σχετικά Νέα
Θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου – Τι σηματοδοτεί η περίοδος «κενής έδρας» στο Βατικανό
Σε ηλικία 88 ετών, ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε σήμερα από τη ζωή, λίγες ώρες.
-
Ισημερινός: Έσυραν έναν Βρετανό έξω από αστυνομικό τμήμα που κατηγορούνταν για φόνο και τον έκαψαν ζωντανό
Ένας άνδρας από τη Βρετανία, που κατηγορούνταν για φόνο, λιντσαρίστηκε έξω από ένα αστυνομικό.
Πάπας Φραγκίσκος: Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρετά τον Ποντίφικα με τρεις λέξεις – «Αναπαύσου εν ειρήνη»
«Αναπαύσου εν ειρήνη Πάπα Φραγκίσκο!», ανέφερε με ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ αποτίοντας φόρο.
-
Ερντογάν: «Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας αξιοσέβαστης ηγέτης με σημαντικές πρωτοβουλίες για το Παλαιστινιακό»
Την στάση που είχε ο Πάπας Φραγκίσκος για το Παλαιστινιακό ζήτημα και τον πόλεμο.