Ο Μπενουά Κερέ αναλαμβάνει να «τρέξει» το πλάνο των δημόσιων κρυπτονομισμάτων

Οι αξιωματούχοι της BIS πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν τους πόρους τους για να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό σε κρυπτονομίσματα από τον ιδιωτικό τομέα

Ο Μπενουά Κερέ, γνωστός μας ως εξέχον μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέλαβε πρόσφατα τη διοίκηση μιας νέας μονάδας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία είναι επιφορτισμένη με την παραγωγή δημόσιων εναλλακτικών λύσεων σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες παραγωγής ψηφιακών νομισμάτων, όπως το νόμισμα Libra του Facebook.

Ο Κερέ αναλαμβάνει αυτόν το ρόλο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με αρμοδιότητα την εποπτεία των συστημάτων πληρωμών από τον Ιανουάριο του 2012. Η οκταετής θητεία του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που έχει έδρα της τη Βασιλεία, που ανήκει σε 60 κεντρικές τράπεζες, θα αποκαλύψει την πρωτοβουλία του να διευθετήσει τα προβλήματα που ανακύπτουν από τις νομισματικές και αποσβεστικές καινοτομίες του ιδιωτικού τομέα. Το Κέντρο Καινοτομίας θα έχει σημαντικά μεγάλη εξουσία να αυξήσει το απόθεμα των δημόσιων νομισματικών αγαθών.

Το πρώτο έργο που αντιμετωπίζει ο Μπενουά Κερέ, ο οποίος ξεκινά τη θητεία του τον Ιανουάριο και θα έχει πενταετή θητεία, θα είναι να συνεργαστεί με την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα για τη δημιουργία ενός δημόσιου ψηφιακού νομίσματος για ευρεία χρήση μεταξύ τραπεζών, βασισμένο στην τεχνολογία DLT.

Οι αξιωματούχοι της BIS πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν τους πόρους τους για να αποτρέψουν τον δυνητικά ενοχλητικό ανταγωνισμό από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος χρηματοδοτείται πολύ καλύτερα. Το πρόγραμμα Libra του Facebook, για παράδειγμα, το οποίο έχει χάσει επτά από τους ιδρυτικούς του εταίρους μετά από την ανακοίνωσή του τον Ιούνιο, έχει δημιουργήσει φόβους σχετικά με τη χρήση του, σε δυνητικούς χρήστες.

Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του συγκεκριμένου πλάνου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, καθώς αυτό προετοιμάζεται να ξεκινήσει το 2020, η αυξανόμενη δημοτικότητα των ιδιωτικών, διεθνούς αναφοράς και νέας γενιάς κρυπτονομισμάτων, που επιχειρούν να προσφέρουν σταθερότητα τιμών και υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία, οδήγησε την BIS στην απόφαση να αναλάβει δράση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα