Την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, που σηματοδοτεί η 75η σημερινή επέτειος της “Διακήρυξης Σουμάν”, της ιστορικής πρότασης για τη θεμελίωση της ευρωπαϊκής κοινότητας, υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.
Οι προσδοκίες άλλωστε στην ΕΕ από τον νέο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είναι αρκετές, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναφέρει ότι η Γερμανία αποτελεί “αξιόπιστο” εταίρο, που πάντα συμβάλλει στην ενίσχυση της ενότητας των “27”. “Νέος ηγέτης σημαίνει νέα ενέργεια και νέες ιδέες” είπε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Κόστα.
Με ικανοποίηση άκουσαν σήμερα στις Βρυξέλλες τις προτεραιότητες και τα μηνύματα του Φρίντριχ Μερτς. Ο Γερμανός καγκελάριος υπήρξε εξάλλου σαφής ως προς τις βασικές “προκλήσεις” της ΕΕ, που χρήζουν άμεσης και “κοινής αντιμετώπισης”: ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς – ως “πυρήνα” της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, απλοποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας -μέσω και κοινής χρηματοδότησης αμυντικών πρότζεκτ-, συνέχιση της απρόσκοπτης στήριξης της Ουκρανίας και αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
Καθησυχαστικός ο Μερτς ως προς μονομερείς γερμανικές πρωτοβουλίες
Ως προς το τελευταίο, ο Μερτς επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, διαψεύδοντας πληροφορίες περί κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία, ωστόσο υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυστηροποίησης του ελέγχου των συνόρων θα ισχύουν στη βάση των ευρωπαϊκών νόμων και σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη. Από την πλευρά της, πάντως, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι τέτοια μέτρα πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένα και σε πλήρη συντονισμό με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, ενώ δεσμεύτηκε για την παροχή προς τους “27” επιπλέον 3 δις ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Σαφή μηνύματα Μερτς προς Ουάσιγκτον και Μόσχα
Σαφή υπήρξαν τα μηνύματα του Γερμανού καγκελάριου προς Ουάσιγκτον και Μόσχα. Μια ημέρα μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μερτς ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ των “μηδενικών δασμών” και εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αντιλαμβάνεται πλέον ότι -σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο- θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως οντότητα την ΕΕ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι πλέον η ΕΕ θα ακολουθήσει “στρατηγική επανεξισορρόπησης” με τις ΗΠΑ και ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, μόνο εάν πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία για τους δασμούς.
Σχετικά με την πρόταση Τραμπ για εκεχειρία 30 ημερών στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Μερτς ανέφερε ότι “η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο” του Βλάντιμιρ Πούτιν, ώστε να δοθεί “χώρος” για πραγματική συμφωνία ειρήνευσης.
Ερωτηθείς για το χρηματοδοτικό “εργαλείο” έκδοσης κοινού χρέους, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις κρίσεων που απαιτούσαν τέτοιου είδους κινήσεις, υπογράμμισε ότι “αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μόνιμες λύσεις”.