Site icon The Indicator

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης διέσχισε για πρώτη φορά τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς

Με ρυθμό ταχύτερο σε σύγκριση με το παρελθόν μετακινείται ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης, στον οποίο βασίζονται οι πλοηγοί εδώ και αιώνες για τον προσανατολισμό τους.

powered by Rubicon Project
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο μαγνητικός βόρειος πόλος διασχίζει πλέον την περιοχή της Αρκτικής με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων το έτος.

Όπως δήλωσε στους Financial Times ο γεωφυσικός και ειδικός στο γεωμαγνητισμό δρ Σιάραν Μπέγκαν της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, η κίνηση του μαγνητικού βόρειου πόλου έχει γίνει πια ταχύτερη από κάθε άλλη φορά εδώ και τουλάχιστον τέσσερις αιώνες, χωρίς να είναι γνωστά πολλά πράγματα για τις αλλαγές στον πυρήνα της Γης, οι οποίες προκαλούν αυτή την κίνηση.

Από τον 16ο αιώνα που καταγράφηκαν τα πρώτα μαγνητικά στοιχεία έως το τέλος της δεκαετίας του 1990, ο μαγνητικός βόρειος πόλος – ο οποίος διαφέρει από τον αντίστοιχο γεωγραφικό πόλο – είχε μια σχετικά σταθερή πορεία, καθώς περιπλανιόταν αργά γύρω από την περιοχή του αρκτικού Καναδά.

Ωστόσο, ακολούθως επιτάχυνε την κίνηση του προς τη Σιβηρία.

Το 2019 ο βόρειος μαγνητικός πόλος πέρασε σε απόσταση 390 χιλιομέτρων ή περίπου τριών μοιρών από τον βόρειο γεωγραφικό πόλο και για πρώτη φορά διέσχισε τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης γεννιέται όπως στην περίπτωση ενός δυναμό, καθώς ο λιωμένος σίδηρος κινείται μέσα στα έγκατα του πλανήτη μας και δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα.

Το νέο παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο επιβεβαίωσε εξάλλου ότι το γήινο μαγνητικό πεδίο εξασθενεί κατά περίπου 5% κάθε αιώνα.

Εφόσον αυτό συνεχιστεί, ενδέχεται να προκύψει αναστροφή του πεδίου (με τον βόρειο μαγνητικό πόλο να έρχεται στη θέση του νότιου και αντίστροφα), κάτι που έχει ξαναγίνει αρκετές φορές στο παρελθόν, με τελευταία πριν περίπου 780.000 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Financial Times

Exit mobile version