Ο Μαδούρο κατηγορεί τον πρώην διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών για συνεργασία με τη CIA

Για συνεργασία με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA κατηγόρησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον πρώην διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας Sebin, τον Μανουέλ Ρικάρντο Κρίστοφερ Φιγκέρα.

Ο Μαδούρο κατονόμασε επίσης τον Φιγκέρα ως έναν από τους διοργανωτές της «απόπειρας πραξικοπήματος», όπως την χαρακτήρισε, από την αντιπολίτευση την 30ή Απριλίου.

«Καταφέραμε να αποδείξουμε» ότι ο Κρίστοφερ Φιγκέρα «στρατολογήθηκε από την CIA πριν από περισσότερο από έναν χρόνο και ότι εργαζόταν ως προδότης, ως χαφιές, ως μυστικός πράκτορας» από την κορυφή της Sebin, δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε αποδείξεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Φιγκέρα «συντόνισε το πραξικόπημα» που απέτυχε.

Ο στρατηγός Φιγκέρα έχει έκτοτε αποσκιρτήσει, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Ωστόσο ο Μαδούρο διαμήνυσε ότι «σύντομα, η δικαιοσύνη θα τον πιάσει και θα πληρώσει το τίμημα της προδοσίας του».

Κατά την αποτυχημένη αυτή εξέγερση, ο Φιγκέρα φέρεται επίσης ότι βοήθησε ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, τον Λεοπόλντο Λόπες, να δραπετεύσει ενώ βρισκόταν σε κατ’οίκον περιορισμό.

Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά των «προδοτών» που ευθύνονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μαδούρο, για το αποτυχημένο κίνημα της 30ης Απριλίου. Η αποτυχημένη αυτή εξέγερση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, οδήγησε διάφορους βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταφύγουν σε ξένες πρεσβείες στην πρωτεύουσα Καράκας ή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σε δικαστικό επίπεδο, οι αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες για «ύψιστη προδοσία» και «συνωμοσία» σε δέκα βουλευτές που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο κίνημα της 30ής Απριλίου εναντίον του Μαδούρο. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Έντγκαρ Σαμπράνο, ο οποίος συνελήφθη και προφυλακίστηκε στο Καράκας, ενώ άλλοι τρεις βουλευτές έχουν καταφύγει σε διπλωματικές αντιπροσωπείες άλλων χωρών και ένας τέταρτος, ο Λουίς Φλορίδο, ανακοίνωσε σε βίντεο ότι εγκατέλειψε τη Βενεζουέλα και κατέφυγε στην Κολομβία για να «προστατευθεί από ένα καθεστώς που προτίθεται να φυλακίσει βουλευτές».

Το κίνημα της 30ης Απριλίου απέτυχε καθώς δεν υποστηρίχθηκε από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. Ο Γκουαϊδό έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και επιδιώκει την εκδίωξη από την εξουσία του Μαδούρο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA

Σχετικά Νέα