Ο Κινέζος πρόεδρος ξεκινά περιοδεία σε Ιταλία, Μονακό και Γαλλία από την Πέμπτη

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναχωρεί αυτή την εβδομάδα για την Ιταλία, το Μονακό και τη Γαλλία, γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, με τη Ρώμη να αναμένεται με την ευκαιρία αυτή να προσχωρήσει σε μια μείζονα κινεζική πρωτοβουλία, μολονότι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη στη δυτική Ευρώπη, το πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ή τον «νέο δρόμο του μεταξιού» όπως επίσης αποκαλείται το μεγαλεπήβολο σχέδιο.

Οι επίσημες επισκέψεις του Σι θα γίνουν από την 21η ως την 26η Μαρτίου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, δηλαδή τη διάρκεια της παραμονής του Σι σε καθεμία χώρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας, η Κίνα αναμένεται να υπογράψει πρωτόκολλο με την Ιταλία που αφορά την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Η Ιταλία θα γίνει έτσι το πρώτο κράτος μέλος της Ομάδας των Επτά (G7) που θα ενταχθεί στο κινεζικό σχέδιο.

Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε το 2013, έχει σκοπό — κατά το Πεκίνο — να αυξηθούν οι συνδέσεις μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. Προβλέπει ιδίως χρηματοδοτήσεις χερσαίων και ναυτιλιακών υποδομών, συνολικού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το σχέδιο διχάζει τους Ευρωπαίους. Ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Άλλες, κυρίως στη δυτική Ευρώπη, φοβούνται πως η κινεζική κυβέρνηση έχει βασικό σκοπό να επεκτείνει την πολιτική επιρροή της στη Δύση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται μια «συντονισμένη προσέγγιση» έναντι της Κίνας.

Μετά τη Ρώμη, ο Σι θα κάνει επίσημη επίσκεψη στο Μονακό — κάτι δίχως προηγούμενο για κινέζο αρχηγό του κράτους εν ενεργεία στο πριγκιπάτο των 37.000 κατοίκων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο.

Η Γαλλία και η Κίνα τυπικά εορτάζουν φέτος την 55η επέτειο από την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση ζυγίζει τα «ρίσκα» που ενέχει η συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, δηλαδή της κινητής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου πέμπτης γενιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα