Ο Κιμ Γιονγκ Ουν άνοιξε ξενοδοχείο στο Βερολίνο και προκαλεί αμηχανία

Αμηχανία προκαλεί στην γερμανική κυβέρνηση η απόφαση του ΟΗΕ, που απαγορεύει σε όλες τις χώρες να ενοικιάζει κτήρια στην Πιονγκγιάνγκ ή να επιτρέπει την εκμετάλλευσή τους προς όφελος της Βορείου Κορέα, με στόχο να μη διευκολυνθεί η χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος του Κιμ.

Ο λόγος είναι το City Hostel Berlin, ένα hostel που βρίσκεται στην καρδιά του Βερολίνου και αποτελεί ιδιοκτησία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου City Hostel και τα σχόλια των πελατών του το επικυρώνουν, πρόκειται για ένα hostel με «τέλεια» τοποθεσία, «υποδειγματικό» προσωπικό και «άψογη» καθαριότητα, με χαμηλή τιμή των δωματίων του, περί τα 30 ευρώ.

Για την γερμανική καγκελαρία, τη δημαρχία του Βερολίνου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, η ύπαρξη του City Hostel προκαλεί μεγάλη αμηχανία σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, κανέναν από τους επισκέπτες δεν μοιάζει να απασχολεί το γεγονός ότι το υποδειγματικό τούτο ξενοδοχείο ανήκει σε ένα από τα χαρακτηρισμένα πιο επικίνδυνα καθεστώτα στον κόσμο.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται μεταξύ της Πύλης του Βραδεμβούργου και το ιστορικό συνοριακό φυλάκιο Checkpoint Charlie, σε οικόπεδα που ανήκουν στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας. Μετά την πτώση του Τείχους, η πρεσβεία έχει αρχίσει να νοικιάζει τμήμα των περιουσιακών της στοιχείων. Και με τα 40.000 ευρώ που εισπράττει κάθε μήνα από το City Hostel, η Πιονγκγιάνγκ διατηρεί τις πρεσβείες της στο Λονδίνο και στο Παρίσι και στέλνει στη χώρα τεράστια κιβώτια με προμήθειες από Nutella, προϊόντα κοσμητικής, μπύρες και άλλα καταναλωτικά αγαθά και είδη.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ έχει διατάξει από το 2018 την εκκένωση του όμως το ξενοδοχείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του και μολονότι το Βερολίνο έχει αξιώσει την επιστροφή των εσόδων του, ένα αίτημα στο οποίο η Πιονγκγιάνγκ δεν απάντησε ποτέ, οπότε η διαδικασία έχει σταματήσει.

Παράλληλα, η γερμανική εφορία περιμένει ακόμη να καταβληθούν εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που ποτέ δεν έχουν πληρωθεί, παρ΄ότι τα γερμανικά τελωνεία έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν δίωξη στους διαχειριστές του ξενοδοχείου για παράβαση των εμπορικών κυρώσεων, όλες οι προσπάθειες έχουν αποτύχει οικτρά—και ως εκ τούτου όλοι σιωπούν. Η βορειοκορεατική πρεσβεία περιορίζεται στο να εκδίδει απαντήσεις στις αξιώσεις των Γερμανών ή να τις αγνοεί τελείως.

Εκείνη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το καθεστώς του Έριχ Χόνεκερ και του Κιμ Ιλ Σουνγκ ήσαν στενοί σύμμαχοι, εξ ου και το ιδιαίτερο Ένα προνόμιο που κληρονόμησε και η ενοποιημένη Γερμανία.

Δεν είναι λίγες φορές μάλιστα που στον γερμανικό Τύπο, όποτε αναδύεται το θέμα, διατυπώνεται η υποψία μήπως η ανοχή του Βερολίνου στις παρατυπίες για το ξενοδοχείο οφείλεται στον φόβο, μήπως το καθεστώς του Κιμ απομακρύνει από τη γερμανική διπλωματική αποστολή το προνόμιο να διατηρεί την πρεσβεία της στην Πιονγκγιάνγκ σε μία σπάνια έπαυλη εν μέσω ενός δασυλλίου με πισίνα.

Σχετικά Νέα