

Τι αναφέρει σε συνέντευξή του ο Άνταμ Ρογκαλέφσκι, εισηγητής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα.
«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα στην ΕΕ είναι η αυξημένη συμμετοχή στην αγορά εργασίας» δηλώνει ο Άνταμ Ρογκαλέφσκι, εισηγητής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) για το δημογραφικό πρόβλημα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως όλοι έχουν πρόσβαση στην ποιοτική απασχόληση, ειδικότερα το νεαρότερο τμήμα του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, βλέπουμε μια τεράστια ανεργία νέων, ή όταν οι νέοι εργάζονται, δεν έχουν ποιοτικές, σταθερές δουλειές. Δεν έχουν εργασία που να τους παρέχει σταθερότητα οικονομική, δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Όταν δεν έχεις μια σταθερή εργασία είναι πολύ δύσκολο να έχεις π.χ ένα δάνειο για να αποκτήσεις σπίτι- χρειάζεται να έχεις σταθερότητα ώστε να σχεδιάσεις την οικογένειά σου. Μια μόνιμη δουλειά σημαίνει πως μπορείς π.χ να αποκτήσεις σπίτι, να παντρευτείς, να αποκτήσεις παιδιά» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Την ίδια ώρα είναι σημαντικό όταν δημιουργήσουμε οικογένεια, να υπάρχουν υποδομές, ώστε να μπορούν τα παιδιά μας να πάνε π.χ στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο, να υπάρχουν αυτές οι υποδομές για να μπορούμε να πάμε στη δουλειά μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο η γήρανση που πληθυσμού «οφείλεται στα μέτρα λιτότητας που έχουν ιδιαίτερη επίδραση στις δημόσιες υπηρεσίες», ενώ σημειώνει ότι σε ό,τι αφορά το δημογραφικό ζήτημα οι ερευνητές και οι κυβερνήσεις, μέσω των προγραμμάτων τους, οφείλουν να δουν την ΕΕ «όχι ως μια ενιαία περίπτωση/ταυτότητα στα διαφορετικά τμήματα της Ευρώπης».
Το στέλεχος της ΕΟΚΕ τονίζει πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο «αποτελεί προτεραιότητα της κροατικής Προεδρίας», που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά και ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Αναγνωρίζει πως η ΕΕ «γερνάει όλο και πιο γρήγορα», ενώ χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα επικίνδυνο για το μέλλον της ΕΕ» το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό των ανθρώπων με ηλικία μεγαλύτερη από τα 65 έτη αυξάνεται.
Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον κ. Ραγκαλέφσκι , είναι πως οι έρευνες δείχνουν πως «το ποσοστό των ατόμων με ηλικία μεγαλύτερη από τα 65 στην ΕΕ θα αυξάνεται πιο γρήγορα στην Κεντροανατολική Ευρώπη από ό,τι σε άλλα τμήματα της ΕΕ», με περαιτέρω επιπτώσεις και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης για τις συγκεκριμένες χώρες.
Όσο για τον πυρήνα της λύσης, ο κ. Ρογκαλέφσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό είναι η αύξηση της απασχόλησης με σταθερούς όρους εργασίας.
Σχετικά Νέα
Εξαφανίστηκε η 61χρονη Αρετή από την Καρδίτσα – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Συναγερμός έχει σημάνει στο χωρίο Άγιος Γεώργιος στην Καρδίτσα μετά την εξαφάνιση της 61χρονης.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο Παλαιό Φάληρο και τον Άλιμο λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου
Λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου με την επωνυμία «16ος Διεθνής Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος και Παράλληλοι Αγώνες», την Κυριακή 27-4-2025 θα.
Ραφήνα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες σε πρατήριο καυσίμων
Όχημα τύπου βαν τυλίχθηκε στις φλόγες εντός πρατηρίου καυσίμων στη λεωφόρο Μαραθώνος στη Ραφήνα..
Επιχείρηση διάσωσης γυναίκας στον Όλυμπο – Κινητοποιήθηκαν και εναέρια μέσα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης γυναίκας, πλησίον του καταφυγίου «Αγαπητός» στον.