Ο Κ.Ζαχαριάδης στο Indicator: Μετά τον Ομπάμα ήλθε η ώρα ευθύνης των δανειστών

zaxariadisΟ Διευθυντής της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλάει στο indicator.gr και στη δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου.

Προσεγγίζοντας όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας,αναφέρεται μεταξύ άλλων στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης καθώς και στην αποχώρηση του Ν.Φίλη που δημιούργησε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του κόμματος .

Αναφορικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ ο κ.Ζαχαριάδης ξεκαθαρίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στην ανομία τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αν τα 27 χρόνια των προσωρινών αδειών και της ανυπαρξίας κανόνων φτάσουν τα 28,29,30 τότε χάσαμε».

Παράλληλα, ερωτώμενος για τα πρόσφατα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών με  την επικράτηση του Τραμπ και το πως θα μπορούσε να επηρεάσει ενδεχομένως αυτό το αποτέλεσμα και την Ευρώπη, ο κ.Ζαχαριάδης υπογράμμισε πως για την Ευρώπη- είναι αναγκαίο και επείγον θέμα η συνεργασία μεταξύ των αριστερών, των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να παραχθούν νέες πολιτικές στην Ήπειρο μας.

Επιπλέον,αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα την χαρακτήρισε ως  ένα κορυφαίο γεγονός για τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδος και της Ευρώπης, ενώ για το ζήτημα της  δεύτερης αξιολόγησης τόνισε  ότι είναι η ώρα των δανειστών να κάνουν ότι πρέπει για να μειωθεί η πίεση του χρέους και να μπει η χώρα στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τέλος, ερωτώμενος για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου με αντικείμενο την καθημερινότητα του πολίτη ,υπογράμμισε πως η καθημερινότητα του πολίτη επιβάλλεται να είναι στην ημερήσια διάταξη του κάθε υπουργικού χαρτοφυλακίου.

 

 


 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στο indicator.gr

Πρόσφατα είχαμε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Πολλοί μιλάνε για την απόλυτη ”ταφόπλακα” σε όποια αριστερή ταυτότητα είχε μέχρι τώρα η κυβέρνηση. Επιχείρημα για την τοποθέτηση αυτή αποτελεί και η αποχώρηση του Νίκου Φίλη από το κυβερνητικό σχήμα. Ποια είναι η δική σας θέση απέναντι σε αυτές τις απόψεις;  

 

Αριστερό είναι ότι παράγει αλληλεγγύη, προστασία αδυνάτων, εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και αποτελεσματικότητα.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να συζητήσουμε ξανά και να συζητούμε διαρκώς και στην αριστερά και στο κόμμα τι σημαίνει «αριστερή ταυτότητα» όχι μόνο στο θεωρητικό επίπεδο αλλά και στην εφαρμοσμένη πολιτική. Επίσης ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να αναστοχαστούμε για τους προσδιορισμούς «περισσότερο» ή «λιγότερο» όταν αναφερόμαστε στην Αριστερά. Πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ κάναμε συνέδριο και ψηφίσαμε κείμενο πολιτικής απόφασης σχεδόν ομόφωνα. Τα πρόσωπα στα κόμματα και στις κυβερνήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά μην ξεχνάμε ότι ιδίως για τα αριστερά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η συνείδησή τους διαμορφώνεται στην βάση ενός πλαισίου αρχών, αξιών και διαδρομής του χώρου και όχι ως άθροισμα απόψεων ή συνισταμένων απόψεων των στελεχών, υπουργών και της ηγετικής ομάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει ως βασικός εκφραστής της ευρύτερης Αριστεράς στην Ελλάδα και ως πυλώνας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αν βγάλει την χώρα από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία και να την τροχοδρομήσει στην φάση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης σε πιο βιώσιμους και δίκαιους δρόμους. Όλοι δίνουμε αυτή τη μάχη, κανείς μας δεν θα αντιμετωπίσει την επιείκεια της ιστορίας εάν δεν πετύχουμε. Ας δουλέψουμε για να τα καταφέρουμε ο καθένας από το πόστο του.

 

Την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε η Συνδιάσκεψη των προέδρων στην οποία τελικά  επικράτησε πνεύμα συναίνεσης και συγκροτήθηκε το ΕΣΡ. Πέραν ότι αυτό ανοίγει τον δρόμο για την αδειοδότηση των καναλιών, κάποιοι χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, μιλάνε για πλήρη αποτυχία να χτυπηθεί το τρίπτυχο της διαπλοκής όπως  το αποκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και όχι μόνο. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή δεδομένου ότι ο υπ. Νίκος Παππάς τελικά άφησε ανοιχτό το θέμα του αριθμού των αδειών που θα δοθούν;

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, αν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο υπάρχουν κανόνες και διαδικασία αδειοδότησης και τελικής αδειοδότησης  για τα κανάλια από το ΕΣΡ, όπως στις άλλες χώρες της Ευρώπης, η λογική μας «κέρδισε». Αν τα 27 χρόνια των προσωρινών αδειών και της ανυπαρξίας κανόνων φτάσουν τα 28,29,30 τότε χάσαμε χωρίς εισαγωγικά, όχι μόνο ως ΣΥΡΙΖΑ ή ως κυβέρνηση αλλά και ως πολιτικό σύστημα, ως ευνομούμενη πολιτεία, ως ευρωπαϊκή αντίληψη, ως δημοκρατία. Θα έχουν κερδίσει η ανομία, η διαπλοκή, η αδιαφάνεια που διοργάνωνε πάρτυ για δεκαετίες με δανεικά και αγύριστα. Όποιος παρακολούθησε την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ καταλαβαίνει. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός προχώρησε την διαδικασία μέχρι εκεί που κανένας άλλος στο παρελθόν δεν έφτασε, δεν ήθελε, δεν τον άφησαν να φτάσει. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή και υποχρεώνει τους πάντες να κάνουν (όπως έκαναν) ένα βήμα πίσω για να μπορέσει συνθετικά το πολιτικό μας σύστημα να κάνει ένα βήμα μπροστά που έχει αργήσει 27 χρόνια. Εμείς θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η προσπάθεια του ΕΣΡ να τελεσφορήσει και να μην μείνει αυτό το βήμα μετέωρο.

 

Μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών και την επικράτηση του Τραμπ θεωρείτε πως αλλάζει ο γεωπολιτικός χάρτης παγκοσμίως; Δηλαδή ότι αυτό θα επηρεάσει ενδεχομένως και την Ευρώπη; Θεωρείτε πως η Ελλάδα επηρεάζεται και αν ναι με ποιόν τρόπο;

Οφείλουμε να αναλύσουμε τη νέα κατάσταση με προσοχή και σε βάθος. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ανακαθορίσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη συνολικά, την πολιτική που θα έχει στο επίπεδο της διεθνούς οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής επηρεάζουν προφανώς και την Ελλάδα. Δεν είναι όμως μόνο η οικονομία αλλά και οι γεωστρατηγικές ισορροπίες. Αντίκτυπο δηλαδή έχουν και οι αποφάσεις του στην στρατηγική που θα ακολουθήσει στη Μέση Ανατολή, στη σχέση ΗΠΑ- Ρωσίας καθώς και ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται να εμπλακεί ή να απεμπλακεί σε ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν σε χώρες τις Βόρειας Αφρικής. Στην προσπάθειά μας να μελετήσουμε τη νέα στάση των ΗΠΑ στο παγκόσμιο πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό γίγνεσθαι, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι πολυκεντρική εξουσία. Έχει καθοριστική σημασία το ποιος είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και τί πολιτική ασκεί, αλλά υπάρχουν διάφορα κέντρα και εξουσίες τα οποία δεν καθορίζονται όλα και απολύτως από το ποιος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά και πυκνά αρνητικά σημάδια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι παγκόσμιες ισορροπίες διεθνώς.  Υπάρχει μια δυναμική ενίσχυση ακραίων συντηρητικών, εθνοκεντρικών, εθνικιστικών, ξενοφοβικών  κύκλων και ανασυγκρότηση των δυνάμεων της ακροδεξιάς. Τί συνέβη διεθνώς; Ποια είναι τα δύο μεγάλα στοιχεία που συνέβησαν μέσα στο τελευταίο εξάμηνο; Η νίκη του Brexit έναντι του Βremain και η νίκη του Τράμπ και των συντηρητικών έναντι των δημοκρατικών και της Κλίντον. Αυτές δεν είναι πολιτικές τάσεις οι οποίες αποτυπώνουν δυσμενείς εξελίξεις μόνο στο εσωτερικό των χωρών που συμβαίνουν. Είναι παγκόσμια σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν τα πάντα και εξάγουν τάσεις, πολιτικές, συμπεράσματα και είναι τροχιοδεικτικές για τις πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.  Κατά τη γνώμη μου- τουλάχιστον για την Ευρώπη- είναι αναγκαίο και επείγον θέμα η συνεργασία μεταξύ των αριστερών, των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να παραχθούν νέες πολιτικές στην Ήπειρο μας.

 

Γνωρίζουμε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι την 5η Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να συζητηθούν στη συνέχεια τα μεσοπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα και πολύ σύντομα η χώρα να λάβει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ (εκλογή Τραμπ),η κυβέρνηση αναμένει ότι η παραπάνω πορεία θα υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα;Παράλληλα η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα θεωρείται πως θα παίξει ρόλο όσον αφορά το ζήτημα του χρέους ;

Η επίσκεψη Obama στην Αθήνα είναι από μόνη της ένα κορυφαίο γεγονός για τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδος και της Ευρώπης. Ο Πρόεδρος Obama σε μια σειρά ζητημάτων τα τελευταία χρόνια, τήρησε θετική στάση αναφορικά με τα ζητήματα της Ελλάδας με δεδομένη πάντα τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική πραγματικότητα και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Το περιεχόμενο των δηλώσεων του Προέδρου Obama και για την αντιμετώπιση του χρέους και για την λιτότητα ως απάντηση στη κρίση είναι ενδεικτικές και απολύτως θετικές για τις ελληνικές θέσεις αλλά και για τις θέσεις των προοδευτικών δυνάμεων στην ΕΕ. Η πορεία μας στη διαπραγμάτευση και ο διάδρομος εξόδου από την κρίση προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε μπορεί να θεωρηθεί «σίγουρος» και «εγγυημένος». Φαίνεται όμως επιτέλους πως η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα στην κατεύθυνση εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματά εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη συμφωνία. Είναι η ώρα των δανειστών να κάνουν ότι πρέπει για να μειωθεί η πίεση του χρέους και να μπει η χώρα στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 

Ανακοινώθηκε κατά τον ανασχηματισμό η δημιουργία-ουσιαστικά-χαρτοφυλακίου με αντικείμενο την καθημερινότητα του πολίτη.Μπορείτε να μας δώσετε μια ειδικότερη εικόνα του αντικειμένου αυτού του χαρτοφυλακίου όπως και του τρόπου που ο αρμόδιος υπουργός θα επιχειρήσει την καθημερινή υλοποίηση των σκοπών δημιουργίας του;

Η καθημερινότητα των πολιτών πέρα από χωριστό υπουργικό χαρτοφυλάκιο εποπτικού και συντονιστικού χαρακτήρα επιβάλλεται να είναι στην ημερήσια διάταξη του κάθε υπουργικού χαρτοφυλακίου. Τα στενά δημοσιονομικά της χώρας, οι σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις δημιουργούν μια δύσκολη καθημερινότητα για μεγάλο τμήμα των πολιτών αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, δεν φταίνε για όλες τις κακοδαιμονίες τα μνημόνια. Τα μνημόνια τις επιδείνωσαν τις έκαναν να κακοφορμίσουν αλλά προϋπήρχαν και μαζί με την οικονομική κρίση και την άκαμπτη ευρωπαϊκή συντηρητική στρατηγική μας οδήγησαν στα μνημόνια. Η χώρα χρειάζεται για να μπει στη νέα φάση μια εκσυγχρονιστική , τεχνοκρατική επανάσταση σε όλους τους τομείς, αυτό έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και τώρα πρέπει να το κάνει πράξη. Ξεκινώντας από τη δημόσια διοίκηση, η αξιοκρατία, η αποδοτικότητα, η αποτελεσματικότητα δε μπορεί να μένουν εκτός από το σκληρό πυρήνα του κράτους μας. Είναι μέγα οικονομικό, πολιτικό και βαθύτατα κοινωνικό θέμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα