Ο Κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει στο… βουνό για τον ΠτΔ

Επικοινωνία φαίνεται να υπάρχει μεταξύ πρωθυπουργού και Φώφης για το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΛ να επιμένει ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση μέχρι στιγμής. Οι πληροφορίες λένε ότι η πρόταση της Φώφης είναι, μετά τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, να εκλεγεί νέος Πρόεδρος που να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, από τη στιγμή που κυβερνά η Νουδούλα.

Όπως αναφέρει το «Π», στο παρασκήνιο λέγεται ακόμη ότι το βασικό επιχείρημα για να γίνει δεκτή η πρόταση της Φώφης από τον Κυριάκο είναι ότι αν εκλεγεί ο προτεινόμενος από το ΚΙΝΑΛΛ υποψήφιος θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, και αυτό γιατί θα δοθεί η εντύπωση ότι στην Κεντροαριστερά κυριαρχεί το ΚΙΝΑΛΛ και η πρόεδρός του και έτσι ο μεγάλος διεκδικητής του χώρου της Κεντροαριστεράς, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, θα υποστεί μια ήττα στρατηγικού χαρακτήρα, όπως λένε…

Βεβαίως, το θέμα δεν έχει κλείσει γιατί θεωρείται ότι είναι ακόμη νωρίς. Όπως λένε οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε στη Φώφη ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το πρόσωπο που θα προτείνει, λέγοντας μάλιστα ότι τις μεγάλες αποφάσεις τις παίρνει στο βουνό!!! Μάλιστα φέρεται να της είπε πως προς το τέλος του χρόνου θα φύγει για 2-3 μέρες στο βουνό και εκεί θα αποφασίσει… Πάντως, προς Θεού, μην ανησυχήσετε, δεν πρόκειται να βγει για αντάρτικο στο βουνό, για περισυλλογή θα πάει…

Mην ξεχνάτε πάντως κάτι σημαντικό: ότι πριν ακόμη και από τα ονόματα των υποψηφίων η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς θα κάνουν με το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, που περιλαμβάνει και την αναθεώρηση του άρθρου που προβλέπει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου και στο οποίο καταργείται η δυνατότητα σε περίπτωση μη εκλογής του Πρόεδρου να οδηγείται η χώρα σε εκλογές, από την οποία εξαρτάται τι θα γίνει αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος με 180 βουλευτές… Το υπάρχον σύνταγμα οδηγεί σε εκλογές, ενώ το νέο που έχει εγκριθεί δεν προβλέπει διάλυση της Βουλής.

Αν ρωτάτε για ονόματα, να σας πούμε ότι ακούγονται διάφορα, αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο. Και το κυβερνών κόμμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μελετούν όλα τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν αναλόγως της διαδικασίας που προβλέπεται αλλά και από τους υποψηφίους που, ανάλογα με την προσωπικότητά τους, μπορούν να εξασφαλίσουν αυτόνομη πλειοψηφική στήριξη ή τους υποψηφίους που μπορεί να στηριχθούν μέσα από διάφορες συμμαχίες.

Πάντως, σύμφωνα με το «Έθνος», πάντως, φαίνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του κάποια ονόματα. Στο κάδρο με τις γυναικείες υποψηφιότητες έχουν μπει η πρώην επίτροπος, αρχηγός του Συνασπισμού και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια Μαρία Δαμανάκη, η πανεπιστημιακός Μαρία Ευθυμίου και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ωστόσο δήλωσε ότι δεν την αφορά η συζήτηση. Η Μαρία Ευθυμίου (αδελφή του πρώην υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου) συνδέεται με την πρωτοποριακή κίνησή της -που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και του κ. Μητσοτάκη- να διδάσκει επί χρόνια την Ελληνική Ιστορία σε δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, κέντρα απεξάρτησης και φυλακές.

Από την άλλη και σύμφωνα με κάποια σενάρια, στα πιθανά πρόσωπα είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με ιδιαίτερο στίγμα από την πολιτική και πανεπιστημιακή του καριέρα – ένας άνθρωπος που θα συγκέντρωνε, υποστηρίζουν οι συνομιλητές του, 180 ψήφους, της ΝΔκαι του ΚΙΝΑΛ. Πρόσωπο διεθνούς κύρους και με σημαντική διαδρομή στα ευρωπαϊκά δρώμενα χαρακτηρίζεται ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ κάποια άλλα σενάρια παραπέμπουν στον Ανδρέα Δρακόπουλο (πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος») και σε πρόσωπο η επιλογή του οποίου θα αιφνιδιάσει.

Σχετικά Νέα