Ο Ινδός που είναι πιο πλούσιος από τον Ελον Μασκ

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας και επενδυτής Μουκές Αμπάνι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ινδία, αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει σε περιουσία ισχυρές μορφές της Σίλικον Βάλεϊ, όπως είναι ο ιδρυτής της Tesla, Ελον Μασκ, καθώς και οι συν-δημιουργοί της Alphabet/Google, Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ. Ο Μουκές Αμπάνι, όντας πλέον ο έκτος πιο πλούσιος στη Γη, διατηρεί περιουσία της τάξεως των 72,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως καταγράφεται στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg (Bloomberg Billionaires Index). Αυτό συνέβη χάρις στη μετοχή του ομίλου του Reliance Industries. Η τιμή της δείχνει να έχει υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά της επίπεδα τον Μάρτιο, διότι ευνοήθηκε από τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εισρέουν στη μονάδα υψηλής τεχνολογίας (Jio Platforms) από κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Facebook και Silver Lake και, προσφάτως, η Qualcomm.

Αλλωστε, οι μεγάλοι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας ενδιαφέρονται ζωηρά για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας στο ψηφιακό επιχειρείν. Στις αρχές της εβδομάδας η Google, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει μέσα στα επόμενα χρόνια περί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να συνδράμει τη χώρα στην υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Συγκριτικά μιλώντας, τώρα, ως προς τις περιουσίες των προαναφερθέντων μεγιστάνων, ο πλούτος του Λάρι Πέιτζ διαμορφώνεται στα σχεδόν 71, 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ του Σεργκέι Μπριν στα 69,4 δισεκατομμύρια δολάρια και του Ελον Μασκ στα 68,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Την δε προηγούμενη εβδομάδα η περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ με τον όμιλο συμμετοχών του της Berkshire Hathaway μειώθηκε, διότι έδωσε σε αγαθοεργίες 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Θεωρείται ο τέταρτος πιο πλούσιος σε παγκόσμια κλίμακα.

Μετασχηματισμός

Οσο για τα πλούτη που έχει σωρεύσει ο Μουκές Αμπάνι, αυτά σε μεγάλο βαθμό προέρχονται και από την πατρική του κληρονομιά και τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα. Στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Reliance Industries, όμως, θα αναφερθεί ο ίδιος στη μελλοντική πορεία της με γνώμονα την αποδέσμευσή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αλλωστε, οι συμφωνίες που συνήψε αυτή τη χρονιά με κολοσσούς όπως η Facebook και άλλες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ πιστοποιούν την έμφαση στο ηλεκτρονικό επιχειρείν και οδηγούν με ορμή τη Reliance Industries  στο πεδίο αυτό. Οι συμφωνίες, που διεκπεραίωσε ο Μουκές Αμπάνι, σχετίζονται με την Jio Platforms, την εταιρεία του παροχής ψηφιακών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις – σε αυτήν η Facebook απέκτησε περίπου 10% αντί 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Jio εξασφάλισε συνολικά σε επενδυτικά κεφάλαια περί τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια, βοηθώντας τη μετοχή όλου του ομίλου Reliance Industries να υπερδιπλασιαστεί. Κι αυτά σε μία περίοδο κατά την οποία το κλίμα στις αγορές πετρελαίου είναι υποτονικό και ευπαθές, ανεξαρτήτως της ανάκαμψης στις τιμές του προϊόντος  – άρα, όπως παρατηρούν αναλυτές, βάρυνε στη μετοχή της Reliance Industries όχι τόσο η έκθεσή της σε πετρέλαιο, αλλά στην υψηλή τεχνολογία.

Στο επίκεντρο της μεταμόρφωσης των δραστηριοτήτων του ο Μουκές Αμπάνι τοποθετεί την Jio, προσβλέποντας στο να ιδρύσει τη δική του ινδική εκδοχή της κινεζικής Alibaba, που δραστηριοποιείται σε ποικίλες αγορές, όπως είναι το λιανικό εμπόριο, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, η παράδοση έτοιμου φαγητού κ.ά. Η δε παρουσία της Facebook μεταξύ των μετόχων της Jio παρακίνησε και άλλους ενθουσιώδεις επενδυτές, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι οποίοι πιστεύουν στη δυναμική της να αναμορφώσει τις λιανικές πωλήσεις, την παραγωγή περιεχομένου, την εκπαίδευση, τα συστήματα ψηφιακών πληρωμών και την παροχή υπηρεσιών υγείας μεταξύ άλλων – η Ινδία, άλλωστε, έχει 1,3 δισεκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα