Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ τάχθηκε υπέρ της πρότασης των ΗΠΑ για αμυντικές δαπάνες των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ ύψους 5%, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το έτος έναρξης της αύξησης, ενώ εισηγήθηκε παραδοσιακές αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ και επιπλέον 1,5% για υποδομές οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στρατιωτικά.
“Η Γερμανία συμφωνεί με την εκτίμηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ είναι απαραίτητη και είναι πρόθυμη και ικανή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”, δήλωσε ο κ. Βάντεφουλ από την Αττάλεια, όπου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας. Ο ίδιος είχε προηγουμένως συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, με τον οποίο, όπως είπε, “καταλήξαμε σε συμφωνία σε όλα τα βασικά ζητήματα, όχι μόνο σχετικά με το ΝΑΤΟ, αλλά και για την παγκόσμια πολιτική κατάσταση”.
Το 5% του γερμανικού ΑΕΠ αντιστοιχεί αυτή τη στιγμή σε περίπου 225 δισεκατομμύρια ετησίως, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το εάν το Βερολίνο είναι έτοιμο να εφαρμόσει άμεσα τη νέα πολιτική. Επιπλέον, ζήτησε να οριστεί το 3% του ΑΕΠ ως αναγκαίο για τις “παραδοσιακές” αμυντικές δαπάνες και επιπλέον 1,5% να δαπανάται σε υποδομές οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς. “Θα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι πράγματι το 5% που ζήτησε ο πρόεδρος Τραμπ”, δήλωσε ο κ. Βάντεφουλ. Έως τώρα ίσχυε ο ΝΑΤΟϊκός όρος για δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ, με την Γερμανία μέχρι πρόσφατα να υπολείπεται. Αυτή τη στιγμή οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες κυμαίνονται λίγο πάνω από το 2% και ο νεοεκλεγείς καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει δηλώσει ότι κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα αντιστοιχεί σε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Χθες πάντως, στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Bundestag, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει “όλους τους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι, προκειμένου η Bundeswehr να καταστεί ο ισχυρότερος συμβατικός στρατός στην Ευρώπη”.
Για “σημαντική αλλαγή μοντέλου” έκανε λόγο ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής Ρόντεριχ Κιζεβέτερ και δήλωσε στην εφημερίδα BILD ότι ο στόχος του 5% θα επιτευχθεί σταδιακά, το αργότερο έως το 2030. “Δεν θα συμβεί σε μια νύχτα, αλλά πρέπει να συμβεί”, τόνισε και υπενθύμισε ότι η Γερμανία πρέπει να παρέχει έως το 2030 το 10% των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ. Αυτό, εκτός από την δέσμευση για αντιαεροπορική άμυνα και ναυτικό, περιλαμβάνει και τρεις πλήρως επιχειρησιακές μεραρχίες στρατού. Προς το παρόν η Γερμανία διαθέτει μόνο μία “ημιέτοιμη” μεραρχία, διευκρίνισε.
Από την Αττάλεια, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το γεγονός ότι δεν θα μεταβεί στην Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. “Η Ρωσία θα έπρεπε να έρθει με μια αντιπροσωπεία η οποία θα ανταποκρίνεται επίσης στις ανάγκες της τρέχουσας κατάστασης”, δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ και χαιρέτισε, αντιθέτως, την ετοιμότητα του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευτεί. “Η μόνη καρέκλα που μένει άδεια, είναι η ρωσική”, δήλωσε ο κ. Βάντεφουλ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα επιβάλει επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν το Κρεμλίνο δεν ανταποκριθεί. “Ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν υπερεκτιμά τα χαρτιά του. Ο κόσμος περιμένει να απαντήσει επιτέλους στην πρόσκληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (…) Είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή σοβαρές διαπραγματεύσεις και αυτό θα έχει συνέπειες”, τόνισε και έκανε λόγο για “μεγάλη αποφασιστικότητα στην Ευρώπη να επιβληθούν και νέες κυρώσεις”.